Új hozzászólás Aktív témák

  • tomazin

    veterán

    Hölgyek, Urak, egesz gyorsan megerkezett a nav valasza:

    A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 65. § (1) bekezdés b) pont bb) alpont alapján kamatjövedelemnek minősül a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiacról szóló törvényben ilyenként meghatározott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, kollektív befektetési értékpapír esetében – figyelemmel a (6) bekezdés rendelkezéseire is – a beváltáskor, a visszaváltáskor, valamint az átruházáskor a magánszemélyt megillető bevételből – függetlenül attól, hogy az miként oszlik meg nettó árfolyamérték és felhalmozott kamat vagy hozam címén elszámolt tételekre – az árfolyamnyereségre irányadó rendelkezések szerint megállapított rész.

    Az Szja tv. 65. § (3) bekezdés a) pont ab) alpontja alapján jövedelemként nem kell figyelembe venni a magyar állam által kibocsátott, a lakosság mint befektetői célpiac részére forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból származó kamatjövedelmet. Az Szja tv. 97. §-a alapján ez a rendelkezés a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott értékpapír-sorozatok esetében alkalmazandó.

    Ebből következően a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott állampapír átruházáskor a magánszemélyt megillető bevétel után a magánszemélyt nem terheli személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség, sem egyéb adókötelezettség.

    Megjegyezzük továbbá, hogy a magyar állam által kibocsátott, nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott értékpapír ellenérték fejében történő megszerzése nem esik illetékkötelezettség alá [az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 18. § (2) bekezdés].

    Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.


    Ezek alapjan adokotelezettseg nelkul lehet egymasnak eladni a pmap es pemapot is.

Új hozzászólás Aktív témák