Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz atti_2010 #60407 üzenetére

    Csak röviden ígyekszem válaszolni...

    Sajnos az elmúlt években a vonatkozó fogyasztóvédelmi jogszabályok nagyon sokat változtak (tulajdonképpen talán a leggyakrabban ebben a témakörben történik változás a törvényi előírások tekintetében).
    Ez csak személyes vélemény de a szocialista hiánygazdálkodáshoz képest a kapitalista "szabadpiac" lehetetlenné teszi a korábbi módszert, miszerint minden forgalomba hozott terméket előzetesen vizsgáltak.

    (Halkan jegyzem meg, hogy a nemzetközi szabványok is változtak, és nem minden esetben a szigorúbb elvárások irányába.)

    Ilyen kötelezettsége a hatóságnak nincsen, de jogkörük sincsen rá a legjobb tudomásom szerint. Arra viszont van, hogy rendszeres, szúrópróbaszerű vizsgálatokkal (ill. bejelentések kapcsán) vizsgálják meg a már forgalomba hozott termékeket, és ha bármelyik nem felel meg az előírásoknak, akkor azonnal hatállyal betiltják a forgalmazását, beszedetik a polcokról, stb.

    Ezért fontos az összes ilyen jellegű termék kapcsán megkeresni őket. Hogy mihamarabb tudjanak intézkedni.

    Ami a másik témát illeti... az eltűnő-feltűnő pénzmosó, csaló, fogyasztókat átvágó, sikkasztó stb. vállalkozások ügyében intézkedni, a problémát megoldani nem a fogyasztóvédelmi hatóság feladata, hanem a mindenkori kormányzaté.

    Egyébként kis hazánkban a probléma sajnos nagyon is valós, és elterjedt.

    Nekem - mint tudatos fogyasztó - csak annyi tanácsom van minden más fogyasztóhoz, hogy csak és kizárólag megbízható(nak látszó) helyen vásároljon bármit is.

    Egyrészt gyakran igaz az "olcsóbb a drágább", de nem feltétlenül igaz, hogy egy a piacon, kategóriájában olcsónak számító üzlet törvénytelen. Szóval nem ez az egyetlen szempont, ami segíthet dönteni, és gyanút ébreszteni.

    A webáruházak esetén tipikusan azzal kell kezdeni az "ismerkedést", hogy a fogyasztói tájékoztatás (elérhetőségek; a vásárlás és a garanciális szolgáltatás feltételei) céljából létrehozott oldalukra kattintasz.

    Ha annak tartalmát több oldal hosszan kell lefelé görgetned a monitorodon, akkor már nagy baj nem lehet.

    Amennyiben a vállalkozás minden fontos adata (cím, telephely, telefonszám, email, cégjegyzékszám, ügyvezető, törvényes képviselő neve, elérhetősége, stb.) hiánytalanul szerepel, az összes vonatkozó jogszabály beidézésével, a vásárlás menetének és a garanciális szolgáltatások érvényesítésének részletes ismertetésével, akkor az az üzlet nagy valószínűséggel arra törekszik, hogy betartson minden jogszabályt.

    Ha ilyen üzletből vásárolsz, akkor minimalizálod az esélyét annak, hogy becsapjanak. ;) )

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák