Új hozzászólás Aktív témák

  • Bohus

    aktív tag

    válasz Audience #1049 üzenetére

    Szakaszos fűtésnél mindig van energiamegtakarítás. Ha időszakosan beérjük kevesebbel (pl. alszunk), vagy mondjuk nem vagyunk otthon, akkor le lehet tekerni a termosztátot, majd később vissza lehet állni "normál" üzemre. Így összességében kevesebb hőenergiát használunk el, mintha "normál" üzemben állandó értéken tartanánk a hőmérsékletet.
    Ez tudományosan alátámasztott tény, rengeteg cikk született a témában (példának itt van egy). Ebből adódóan a "több energia felfűteni, mint szinten tartani a ház hőmérsékletét" nem más, mint tévhit. Az, hogy hosszabb szünet után sokat fogyaszt a hőszivattyú mire beáll egy ~statikus állapot, ne tévesszen meg senkit, ez csak a hőtehetetlenség következménye. Számolni és mérni is lehet a különbséget, utóbbit persze nem egyszerű. Van olyan ökölszabály, hogy 1 fokos hőmérséklet csökkentéssel kb. 5-6% fűtési energiát lehet megtakarítani. Ebből kiindulva érezhető, hogy önmagában az éjszakai fűtés szüneteltetéstől nem kell csodát várni.

    De emellett mást is figyelembe kell venni. A leggyakoribb levegő-víz hőszivattyúnál a külső hőmérséklet értéke befolyásolja a jósági tényezőt, - ill. azon keresztül a felhasznált villamos energia mennyiségét. A külső hőmérsékletnek pedig van egy napi lefutása, általában (a ködös napok kivételével), nappal melegebb van mint éjszaka, ilyenkor hatékonyabban tud üzemelni a hőszivattyú. Ez egy átlagos hőszivattyúnál önmagában is nagyobb megtakarítást jelent, mint ami a szakaszos üzemből adódna, de a két hatás együttesen jelentkezik.

    Mi régóta így használjuk. Este nem a helyiségtermosztátok zárják a zónaszelepeket, hanem a hőszivattyút időzítőjében van az éjszakai üzemszünet beállítva.
    /Tartós, kemény hidegben, nem túlméretezett rendszernél, amikor a leadott teljesítmény éppen csak fedezi a veszteségeket, akkor ezzel a lehetőséggel nem lehet élni, de ez nagyon ritka./

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

Új hozzászólás Aktív témák