-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
konzumpro
senior tag
-
soldier2
őstag
válasz Cathfaern #109483 üzenetére
Középiskás tananyag lesz, mivel felsőben a körmozgást csak megemlítik. Egyébként meglepő, hogy mennyire elfeljted a középiskolás anyagot ha nem használlod. Ha megy a fizika gondolj csak a földrajzra
Ha a forgó űrállomáson ugrasz, gyakorlatilag nem lesz ami körpályán tartson, és előbb utóbb ütközni fogsz a forgó "szoba" valamelyik rászével, míg vonaton utazva egyenes vonalú egyenletes mozgásod megmarad akkor is, ha ugrasz egy nagyot, így a két rendszer bár hasonló, de nem ugyanaz.
Visszatérve a kézi őrlőhöz: ha te forgó mozgást végzel kézben a darálóval, a kávészemek előbb utóbb ütköznek a daráló falával, és innen kezdve ők is körpályán fognak mozogni, ha pedig így tesznek akkor a centrifugális erő miatt be fognak kerülni a kések közé. Innen kezdve viszont már lényegesen nagyobb erők fognak hatni rájuk. Pumpálásra vsz szükség lesz a nulla retenció eléréséhez.
Nem kötekedek, csak próbálom megérteni, hogy milyen darálót kell vinnem a következő nyaralásra, ha már elérhető lesz az űrturizmusVan úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Zen42
tag
válasz Cathfaern #109631 üzenetére
Ez a Zerowater jó kis dolog elvileg, de nagyon nem gazdaságos.
Míg egy tisztességes RO szűrőbe évente mondjuk 10e Ft a betét addig az ehhez szükséges betétből 6 db-ot adnak 21 ropiért. Ha a kancsós szűrőkből indulok ki, akkor ezt is ki kell dobni 100 l-enként, de legkésőbb egy hónap után. Az évente testvérek között is 42 ezer Ft. (Amazon áron)ir
Az én RO készülékem kb. 4-es TDS értékre szűri a Bp-i csapvizet ilyenkor melegben. Télen kevesebb. Ez tökéleseten elég, a nulla teljesen felesleges volna.
#109629 Krajcsi
Anno az RO előtt gondolkoztam desztillálón de irgalmatlan sokat fogyaszt 600-800 W és közben fűti a helyiséget is. Ráadásul a hosszú üzemi idő alatt nem nagyon van otthon az ember és egy ilyen eszközt én semmi esetre sem hagytam volna magára mikor elmegyek otthonról.
#109617 konzumpro
Az 5 évre vetített 266 Ft /l -es ár kissé durva lenne.
Ha veszel egy RO szűrőt azt nyilván nem csak kávésvíz készítésére fogod használni, azaz nem havi 120 litert, hanem annál jóval fogsz belőle elhasználni, tehát borul a számításod.
Otthonra egyébként sem számolsz amortizációt, én legalábbis nem. Annak akkor volna értelme ha a használati periódus végén kidobod, vagy maradványértéken eladod.
A 10 ropi per év betét egy nagycsalád teljes ivővíz és főzővíz készletét megtermeli ami több ezer liter is lehet. Ha így nézed akkor nagyságrendekkel csökken az egy literre vetített ár ami nyilván annál többre jön ki minél kevesebbet használod, de még mindig sokkal gazdaságosabb mint bármi más, ráadásul a környezetet is kíméled.
Egyedül azt kell még nézni, hogy mennyi a szűrlet/hulladékvíz arány. Amiben pumpa is van annál kisebb, ahol nincs ott nagyobb. Az a vízdíjban jelentkezik. Tehát mondjuk ha az arány 1:4 akkor Egy köbméter vízből 200 liter tiszta, szűrt víz lesz.
Az ásványi sókat pedig a táplálékodból és nem a vízből veszed magadhoz. Utóbbi egy tévhit ami csak itthon van a köztudatban, vélhetően az ásványvízipar hintette el valamikor régen és ez ment át magyar szabványba. Sehol a világon nem szabályozzák a víz minimális oldott anyag tartalmát Magyarországon kívül. Azaz csak felső érték van, alsó nincs. Az emberiség jelentős hányada pedig esővizet és gleccservizeket iszik és köszik szépen jól vannak. Jómagam közel két évtizede iszom egyébként "nullás" azaz olyan vizet ami egy visszasózó (puffer) patron nélküli RO készülék szolgáltat.
Hozzáteszem az oldott anyagok hiánya csak akkor jelenthet problémát ha nem veszel magadhoz táplálékot és semmi mást csak vizet. De akkor is elsősorban a nátrium fog hiányozni. Később talán a kálium. De nem a vízben oldott, teljesen hasznavehetetlen kálcium. -
zolnagy
őstag
válasz Cathfaern #109684 üzenetére
Köszi a részletes választ.
Hosszabb kávét nem igazán iszom (néha azért előfordul kávézókban)
A kávét cukor és tej nélkül iszom (ritkán egy-egy capuccino v. flat white)
Már évek óta kávézom, de valahogy az édes ízt sose tudtam összehozni a kávéval.
Persze nyilván úgy van, ahogy írod, hogy összehasonlítva kijönnek a különbségek, de nem szoktam egyszerre, csak egy fajta kávét inni. Persze váltásnál megvan a különbség, de ott sem volt egyszer sem, hogy az egyik "alma" a másik meg "körte". Max savasabb, ill. muskotályos ízt érzek némelyik kávén. Na mindegy, majd figyelem az ízeket.
Amit még észrevettem, hogy rossz szokás ugyan, de én mindig evés után kávézom. Viszont párszor vártam 1-2 órát evés után és akkor jobban ízlett a kávé, jobban kijöttek az ízek. Cska nehéz megállni, ha már benne van a napi rutinban.. -
lszlfrng
csendes tag
válasz Cathfaern #109982 üzenetére
Azt is megnéztem. Láttam pár videót ahol szétszednek ilyesmi gépet. Amint szétkapták már látszott, hogy a nem látható részek megoldása nem annyira szép. Elektronikát meg nem lihegték túl. Három kínai céget is találtam aki gyártják ezt a konstrukciót.
A kar tartója számomra elég idegen megoldásnak tűnik, egy rossz mozdulat a karral és a tartó nyílik mint az olló. Az meg, hogy elől a legalacsonyabb és legtávolabbi pontra, szinte síkba betettek egy nyomógombot az (számomra) . Elég hamar tuningolni fogják.
Összességében egy jó és masszív konstrukció, de még hiányzik belőle a "monyó" amit a legtöbb neves gyártó gépében meg lehet találni. Az ára meg 480€ ~170 ezer ami egy kicsit túl lett tolva. Ha rendes kapcsolós kartartó lenne hozzá, meg modernebb motor akkor talán egy próbát megérne.
Ez kizárólag a személyes véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #109993 üzenetére
Nem a csapágy műanyag, csak a felfüggesztés. Az semmit se kopik, legfeljebb 20 év alatt megöregszik.
Ettől még lehet rosszabb, csak nem a műanyag részektől, hanem akkor mégis más konstrukció."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #110194 üzenetére
Ezt még emésztenie kell a gyomromnak. Nem vagyok hozzászokva, hogy a naked shot után ki kell pucolni a lakást Egyébként a CasMo Ichuga eszpresszó pörkölés már csak a csészét prüszkölte össze, sokkal szebben jött le. Iszonyat, hogy mennyire durván hozzá az ízjegyeket, amik rajta vannak. Ez az SSP kés nem a mese habbal kategória. Azt hiszem, elengedem a Multi vonalat, azt most nem fogom tudni kóstolni sehol, lehet, maradok a Brewingnál. Ode 1.2-n ment el éppen, de szerintem mehet még egyel durvábbra is, nagyon lassa, csöpögősen indult.
https://barbieripnk.hu/
-
looser
addikt
válasz Cathfaern #110694 üzenetére
Szerintem csak azzal lehet befolyásolni. A hatalomban lévő emberek kevesebben vannak, mint a lakosság, egyszerűbb meggyőzni őket (oké, megvásárolni), de több millió civillel mit kezdesz? Ha nem veszik meg a termékedet, nem kényszerítheted rá őket. Persze van, ahol nincs választás mást venni, de azért - szerencsére - nem ez a jellemző.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Cathfaern #110940 üzenetére
Scott Rao kijelentéseit mindig nagyon óvatosan kell kezelni.
1. Scott a Decentben, annak sikerében anyagilag is érdekelt
2. Fogalma sincs a manuális gépekről, amikkel egyébként egy blooming eszpresszó különösebb erőlködés nélkül reprodukálható.
A Decent abban egyedi, hogy a pumpa az előre megadott kottából hibátlanul lejátsza a dalt. Ha konzisztens a kávépárnád (adag, őrlemény, eloszlás, tömörítés), akkor ugyanazt az italt fogod kapni shot-ról shot-ra.
Ha valaki kellő igényességgel kiismerte a gépét, ami alkalmas a flow-profilozásra, akkor ugyanezt elérheti Decent nélkül is.
-
kozsy18
tag
válasz Cathfaern #111055 üzenetére
Elorendelve “olcsobb” volt
V60 melle egy Kalitat mar szerettem volna egy ideje, ahhoz kepest nem volt sokkal tobb az Orea. Egy ismerosom, aki kapott belole V1-et irta, hogy amugy ez nem fullad be, stabilan tudja reprodukalni az italokat, nem tudtam ellenallni - (nekem) brutalszep, es eleg massziv ahhoz, hogy bedobjam a taskaba, viszem turazni. Megmaradt egyebkent a V60, de azota nem hasznalom.
Kevesbe vizes, tomenyebb, de reszletesebb izjegyu italokat keszitek vele. Lehet itt lenne az ideje par napig kontrasztot kesziteni a V60-al."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #111126 üzenetére
Szerintem azért nem engedett többet hozzáadni, mert én is épp a layereket csesztettem Picit átvariáltam és nagyobb tájegységekbe rendeztem inkább a pöttyöket. Szerintem most nagyjából le van fedve az ország nagyobb régiókkal. Ha valahol megszaporodnak a jelölések, akkor majd daraboljuk a layereket Szerencsére könnyű átpakolni egyik kupacból a másikba.
-
Libretom
aktív tag
válasz Cathfaern #111224 üzenetére
Igazából nem akarom túlspirázni a dolgot. Ha a BWT nem kamuzik, (miért tenné?), akkor nekem megfelel a kancsó, annak alapján, amit tud. Ha meg a kávé nem lenne vele finom, akkor kiváltja a palackos ásványvizet, amire havonta alig költök kevesebbet, mint amibe a szűrő kerül. Szóval nincs kockázat. ..és nincs több desztviz kevergetés.
-
Libretom
aktív tag
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #111291 üzenetére
A Heresyvel most pont ezt csináltam, beraktam sötét helyre, 2 db dupla záras zacskóban van. Szerintem úgy egy hónap múlva veszem elő. Viszont ez viszonylag friss, 15-i pörkölés.
Persze, töltöttem is fel gyorsan 2 adatsort ide, ha érdekel.
Jöhet jobbító javaslat is, ha esetleg nem jól csináltam valamit.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #111320 üzenetére
Értem, amit mondasz. Ha valamit hasonlítasz egy másik dologhoz, akkor csak a "fő" profil görbéjéig terjeszti ki a másik adatsort. Tehát az első betöltésnél a K-Plus szűkebb tartománya miatt nem látszik az SSP teljes valójában, a másodiknál viszont már az SSP a fő adatsor, így pedig levágja a K-Plus legalsó tartományát, ahol neki még bőven van fine-ja.
Nagyon érdekes, hogy rávilágítottál erre, köszönöm szépen!
https://barbieripnk.hu/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #111359 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből: kezdésnek én inkább arra költenék, hogy minél jobb minőségű kávét vegyek. Nagyon el tudja venni az ember kedvét ha kínlódni kell és minden paramétert pontosan belőni ahhoz, hogy finom végeredményt kapjon. A legjobb filter pörköléseknél (magyar kínálatból amit eddig kóstoltam Awaken, Casino Mocca, Roastopus tudom említeni) ha nem sikerül annyira jól a főzés, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény.
-
Soockit
aktív tag
válasz Cathfaern #111362 üzenetére
Válaszoltam az előző hozzászólásodra és pont ezt kérdeztem, amit már meg is írtál! Most rendeltem a csomaggal AVX-től El Salvador Bourbon 88p Specialty Pörkölt kávét és Ethiopia Guji Banti Nenka Specialty 93,4p Pörkölt kávét, előbbit főztem, de nem az amire vágyom. Habelfogytak (lehet hamarabb is) veszek amiket ajánlottál!
Köszönöm mégegyszer a segítséged!
Koszonettel,
Soockit -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #111742 üzenetére
Persze, kell kompromisszum. És jöttek is számomra is szimpatikus javaslatok, mint pl. Toobee-től a Sage BES920 vagy Koxx-tól az időzített Lelit MaraX. Nem olcsó gépek, de nem is egy autó árán.
Nekem is részben bemelegedési idős kompromisszum miatt lett Lelit PL41 PLUST-m, lehet, 3 másodperc helyett kell neki 3-5 perc, mire a hidegen bekapcsolt gép nagyjából üzemmeleg (értsd definíciószerűen még nem hőstabil, de már finom kávét főz, ha sietek), de ennyi idő úgyis kell előkészíteni az őrleményt, és így már lényegesen jobb italt főz, mint a korábbi olcsóbb thermoblokkos gépem. Ennél a gépnél a kávé/gőz váltás, ami némi időveszteség a többi javaslathoz képest.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #111779 üzenetére
Ha már nekiesel egy ilyen cupping tesztnek, csinálhatnál egy olyan is, hogy az inputtal 10-25-50%-os arányban keverve miket tapasztalsz, ez olyan lenne mint a bypass némelyik gyantás szűrőnél.
Manuálisan próbálgatom, 27 nk°-os vízből, érdekes eredményekkel, lehet hogy ott nem kaland, ahol 13 nk° ami a csapból folyik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest