-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WarLock07222
tag
válasz bbuffy #105993 üzenetére
Nekem sajna a Switch "hosszú távon" csalódásba fordult át a kezdeti örömtől. Legalábbis aránytalanul kevésszer veszem elő a sima műanyag V60-hez képest. Szerintem nem feltétlenül áll jól minden kávénak az a plusz textúra, amit kihoz egy sima átcsöpögtetéshez képest, de aminek igen, azzal tényleg nagyon nagyot szól. Cserébe tök megbocsájtó és viszonylag nehéz vele igazán ihatatlant főzni.
Szerk.: Gyorsan rákerestem erre az Iwaki témára. Aranyos cucc. Nem lehet esetleg próbaként replikálni ugyanezt egy Aeropressel, aminél a kávé tetejére pakolsz mondjuk 2 filtert egy blooming után?
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #105999 üzenetére
Tudom. De a legnagyobb különbséget az áztatás vs. átfolyásos módszerek között az adja, hogy átfolyásosnál a folyamatos friss víz jobban kioldja a savakat. Viszont a hideg víz alapból nem nagyon tudja a savakat kioldani. Emellett bár csepegteted, de gyakorlatilag a csepegés átáztatja az összes őrleményt, ami vizes marad amíg vége nincs a folyamatnak, mivel a lefolyás se gyorsabb... gyakorlatilag ázik. Szóval szerintem nem lesz érdemi különbség a végeredményben (értsd: vakteszten nem mondod meg melyik melyikkel készült megegyező koncentráció esetén). De a tévedés jogát fenntartom
-
zolnagy
őstag
válasz bbuffy #106164 üzenetére
Azért mert az elején van egy kis hiba? Szerintem nem vészes. Én lesz@rnám, ezért biztos nem szedném szét, hogy lefesthessem. A K30 késekről Bazsee tudna mesélni. Bár neki Heycofeeben volt. SJ-ben pont azt írta fragola, hogy a nagyobb menetemelkedés miatt kicsi az espresso tartomány.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz bbuffy #106661 üzenetére
Maradtam a Rhino-nál végül, ez lett a befutó.
Hezitáltam, hogy a sima inox vagy ez legyen. A bevonat tartóssága érdekelt, hogy amíg padavan vagyok és hőmérőt használok, nem fogja-e kikezdeni a bevonatot.
Egy cimborám használ a (kisebb forgalmú) kávézójában pont ilyet ~2,5 éve és azt mondja, a talpán van kopás, máshol semmi. Nagyon szereti használni, úgyhogy ő is ajánlani tudta csak a Rhinot, mint te. Köszi neked is!We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #106766 üzenetére
nem lehet a világon mindent kimaxolni, mert tönkremegy az életed. ami fontos, amit szívesen csinálsz, az hadd szóljon, a többinél meg nem szabad ezt csinálni. akkor nem iszol 3000 ft alatt sört, 10e ft alatt bort, régi karos kávégépeket használsz, meg ilyenek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bluesfan
tag
válasz bbuffy #107331 üzenetére
Meg, amiről kevés szó esik, hogy a 2,5 decis kazán és a kar is jóval karcsúbb anyaghasználat szempontjából, az azonos márka 3 decis, 58-as kivitelű modelljeinél is. Ebből adódóan viszont hamarabb üzem meleg, viszont kevésbé hőstabil és sajnos rézcsövezni sem lehet, mert nem fér el. Ettől függetlenül kávékészítésre alkalmas az 57-es szűrőméret is, a műhelyben nálam is egy Anna szolgál.
-
WarLock07222
tag
válasz bbuffy #107341 üzenetére
Így elsőre mondjuk az Ethicoffee jutott eszembe. Ez pl 2021-es mostani szüret.
Szerk: Hopp nem frissítettem rá a fórumra... Látom már ti is írtátok ugyanezt.
[ Szerkesztve ]
-
Balus
tag
válasz bbuffy #107361 üzenetére
A Roastrebels-t érdemes megnézni. Úgy látom most ki vannak fogyva általánosságban.
Írnak szüretet is és 100eur felett nincs posta.
Nagyon hasznos infók is vannak az oldalon. Pl általános pörkölési profilok Gene-hez az egyes kávékhoz...
-
bluesfan
tag
válasz bbuffy #107811 üzenetére
"(Ezt nagyon csöndbe kell hazavinni, és venni kell az asszonynak egy új komplett ruhaszettet)"
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem az asszonytól kellene félnem, mert eddig soha nem kellett megváltanom az elnézését. Egyszerűen én érzem ezt már túl soknak. Persze senkit nem ítélek el, ha ennyit költ a hobbijára, viszont a saját kávézási szokásainkat ismerve, ez már messze túl volna az észszerűség küszöbén.
Annak viszont kifejezetten örülnék, ha ebben a kis közösségben egy ilyen szintű gép is előfordulna. -
Bazsee71
őstag
válasz bbuffy #107822 üzenetére
Össze kell hozni egy pörkölőüzemet, onnantól mindenre van magyarázat. Megtörtént eset.
Abban viszont jöhetne segítség, hogy lakásba egy Ooni Koda mivel marketingelhető.Gyümölcsprés téma: köszi mindenkinek a tippet, a háztartási topikban kaptam ajánlást Kuvingsra Romániából. Lesz utam arra egy hónap múlva, szóval opció. Most utánajárok, ha olyan, amit egyszer megveszek és boldogan használom évekig, akkor a kinti ár még benyelhető...
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz bbuffy #107820 üzenetére
Abszolút off, de gyakran megfigyelhető, hogy sokan megmásszák egy-egy hobbi everestjét, hogy végül legtöbbjük mégiscsak múlt időben beszéljen a nehezen megszerzett trófeákról. Nyilván itt is bejátszhat egy egészséges kijózanodás, de csak példaképp írom, hogy az autómban levő, egészen tisztességes hangrendszer után nekem qrva rosszul esne átülni egy gyengébbe. Pedig ez az a szint, ahova még nem köll serpa.
-
konzumpro
senior tag
válasz bbuffy #107824 üzenetére
8M-ért élőben játszanak a nappaliban igazi zenészek...
Van még folytatás azért, jelkondícionálók, tápszűrők, grafén bevonatú biztosítékok (!!!), varázsdugók, némelyik tényleg szűri vagy elnyomja az RF zajt, némelyik meg varázslattal működik. (A hitetleneknek nem működik sajnos.) -
Wolfy999
tag
válasz bbuffy #107908 üzenetére
Amikor volt idom porkolni en is sokszor jartam igy. Siman ihatoak voltak egy-ket nappal porkoles utan is, de azert az elso hetben meg inkabb javult. Szoval ha az ember raszorul, akkor nyugodtan ramehet a frissre is, de ha van ra mod erdemes legalabb egy hetet pihentetni. Mostanaban sajna idohiany miatt inkabb csak doglesztem a maradek zoldet a szekrenyben es rendelek porkoltet.
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #107908 üzenetére
teljesen frissen egyébként néha egész oké, aztán sokáig egyre rosszabb, aztán 2 hét után egyre jobb. és frissen maximum kényszerből isszuk, mert lusták voltunk és nem pörköltünk időben, de egy ideje figyelek, hogy legalább 10 napot pihenjen az új.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
válasz bbuffy #107949 üzenetére
...háát... Ahhoz biztosan nem fér kétség, hogy jó eszpresszót jó kávéból lehet csinálni.
A víz vsz. egyáltalán nem másodrendű, hisz az összetétele befolyásolja a az ízt és a kivonatolódást is.
Vízterítés vs tamperelés: ha nem annyira pocsék a vízterítő, hogy helyenként spriccel, ÉS rést hagyunk a pogi és a felső szűrő közt, akkor a pogi felső felületére gyakorolt nyomás mindenütt kb. ugyanakkora lesz nagyon-nagyon hamar. A lényegesebb ilyenkor főleg a pogi (áramlás tekintetében vett) homogenitása lesz, valamint a felső és alsó síkok párhuzamossága: ez lesz a lényeges az egenletes kivonatolódás szempontjából. Ezt meg -ugye- az előkészítés eredményezi, beleértve a tömörítést is.
A hőmérsékletről a pálinka lepárlás jut eszembe, ahol tudomásom szerint nagyon nem mindegy, hogy a nem egész 2 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten lecsapódó etil acetát milyen mennyiségben lesz a páleszben. Azt nem tudom, hogy van-e efféle jelenség a kávékészítésnél is. É azért vélek érezni különbséget az ízvilágban, ha 2-3 fokkal módosítom a víz hőmérsékletét.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.