-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz SteelCowboy #87947 üzenetére
Bonavita-m van, filterhez használom, szerintem teljesen rendben van, ár-értékben főleg. Sok újhullámos kávézóban meg videóban is láttam, elég népszerű. Az más kérdés, hogy a Flair-hez tényleg kell-e, de ha szoktál vagy fogsz mondjuk V60-at is inni, akkor mindenképp érdemes beszerezni egyet.
-
HÁZIGAZDA
nagyon ég a niche zero láz, de ha valakit érdekel egy hibátlan (a festése nem újszerű, de nem is tragikus), fekete mazzer kony electric, akkor én eladnám. jár hozzá ezüst tálca is, meg kétféle kartartó villa (a rövid és a teljes), a kései keveset futottak. az ára 245 ezer forint.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz verti1 #87949 üzenetére
Igen, nyomásmérő is lesz a fa alatt, mert én is úgy gondolom, együtt tesznek ki egy egészet (mármint a Flair és a nyomásmérő ).
Te milyen vízforralót használsz, verti? Sima gázra rakós vagy villanyos? Hattyúnyakas vagy "sima"?@Csápájev: köszönöm a tippet! végül is a Classic "hengere" nem olyan szűk, mint a PRO verzióé, bele lehet találni akár ezzel is, nem biztos, hogy kell a hattyúnyakas...
@jana86: egyelőre presszóban utazom, nem nagyon tekintgetek alternatív kávék irányába, de soha ne mondd, hogy soha...
A hőmérsékletszabályzós kannát azért gondoltam, hogy lehessen a vízzel játszani kicsit, ha úgy adódik. Nyilván a felső tartományban kell mozogni vele, mondjuk ~90°C és a lobogó között, de így van egy kis plusz mozgástér. De ha azt mondják a Flair-tulajok, hogy nem létszükség, én meggyőzhető vagyok...We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
jana86
csendes tag
válasz SteelCowboy #87954 üzenetére
"egyelőre presszóban utazom, nem nagyon tekintgetek alternatív kávék irányába"
Én is így voltam ezzel, amíg nem voltam egy sensory foundation tanfolyamon, ahol elég sok cupping kóstolás volt, és rájöttem, hogy a filter kávé is jó. Aztán elkezdtem itthon is eleinte french press-t, majd V60-at inni. Ezzel megoldottam pl. a munkahelyi kávézás kérdését is: ahol nem tudok normális presszót inni, inkább egy jó V60-at iszok.
-
verti1
tag
válasz SteelCowboy #87954 üzenetére
Egy sima háztartási vízforralóval forralom a csapvizet, mert nagyon gyors és itthon kéznél van a konyhában. Van egy Kalita hattyúnyakas, abban BWT kancsós víz van, azzal öntöm fel a kávét. A Kalitából könnyebb önteni, de egy bármilyen vízforraló megteszi vagy kiöntő, kanna a tűzhelyen. Nem érdemes nagyon lovagolni a Flair esetében a hőmérsékleten. Alapvetően lobogó vízzel kell felönteni. Ha kicsit soknak érzed a hőt akkor el kell számolni 10-ig es utána felönteni. Ha így szerzed meg a rutint akkor az erdő közepén is ugyan az lesz az eredmény kemping gázon.
-
Peti...(16v)
tag
válasz SteelCowboy #87947 üzenetére
Itt azt írják van készleten a Brewista, és elég jó áron adják. És ami külön jó, hogy a termékek többsége személyesen megvehető a Tamp&Pullban. Egy Flairt el is hoztam tőlük tegnap (ajándék one11 kávéval!), de persze megy a fa alá
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz SteelCowboy #87947 üzenetére
Sok jó kávét vele, biztos egy élmény lesz.
Hattyúnyakút nem vennék, lassabban tudsz önteni, ráadásul többet hűl a víz. Én egy Brewista Cupping Kettle-t használok, de nem nagyon lehet kapni. Viszont 96-100 fok között állítgatom csak, világos pörinél ahogy a többiek írták, mehet a sima vízforraló is.
Toobee: Köszi, éppen az utolsó csomagokat indítjuk útnak. -
verti1
tag
válasz Bazsee71 #87960 üzenetére
A Kalita Wave-nek nagyobb a csőre pl. Elég tempósan, de finoman lehet vele önteni. A henger falára lehet irányítani a vizet, így nem túrja szét a pogi tetejét. Kicsit kiöntök előtte, hogy átmelegedjen a nyaka is, nem mintha számítana. Sokkal fontosabb, hogy nagyobb mennyiségű vizet melegítsünk, akkor stabilabb mintha 1 decit melegítenénk.
-
datee
csendes tag
-
soldier2
őstag
Nem épp kávé, de ilyenkor néha előkerül a kérdés, hogy minőségi forrócsokit honnan lehet beszerezni a mester halála óta. Ma ez jött szembe [link]. Rendelni már vsz késő, de januárban teszek egy próbát. Addig talán kitart a Belga Neuhaus.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #87967 üzenetére
https://www.gwn.hu/hu/termekek/callebaut-811nv-etcsokolade-1-kg
Van több féle, kölönböző kakaótartalommal, single origin, stb. Szerintem elég jó minőség, sokat használunk ebből, feleségem ezt használja sütéshez. forrócsokinak kitűnő.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Bazsee71 #87960 üzenetére
"Sok jó kávét vele, biztos egy élmény lesz. "
Köszönöm szépen, már nagyon várom, hogy lehessen vele kísérletezgetni!
A klasszik hattyúnyakas forralót így elvetettem, de ezt a verti1 által ajánlott Kalita Wave-et már megrendeltem, igen jó áron volt. Végülis jó lesz az a gázon is, ha forr, lecsavarom kis lángra, a 100°C-ot tudja tartani . Ha meleg, majd várok vele.
"...világos pörinél ahogy a többiek írták, mehet a sima vízforraló is."
Közepes (netán setét) pörkölésű kávé esetében kell várni, hogy hűljön, mert annak nem kell annyi hő, jól gondolom?@verti1: köszönöm a tanácsot, a Kalita már úton is van, remélem, jövő héten megérkezik, hogy karácsony szent ünnepére összeálljanak a három királyok (Flair, friss kávé és a kiöntő).
"Nem érdemes nagyon lovagolni a Flair esetében a hőmérsékleten."
Ezt megfogadom! Elvégre részben azért is vettem, hogy kitekintsek a fokra állított PID-ek és tized gramm kávék közül, csak elkapott a gépszíj, hogy mindenből a legjobb kell (persze kinek mi az). Sosem használtam még semmilyen manuális főzőt, de az az elképzelésem, hogy egy felszabadító érzés, mikor kézben tartod a dolgokat, mindent te irányítasz, van hatásod a (nem is akármilyen) végeredményre. Ráadásul egy olyan egyszerű eszközzel, ami (nyilván a megszokott saját kis előkészítés-eltakarítás rutinján kívül) szinte nem is igényel odafigyelést, csak teszi a dolgát.@Peti...(16v): köszönöm a linket, ha eddig olvastál, akkor már tudod, amit én: nagy igyekezetemben kicsit túltoltam ezzel a szabályozható hőmérsékletű forralóval, úgyhogy marad a kis gázon forralós.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
HÁZIGAZDA
most ittam egy holistik geshát kőbaltás presszóként elkészítve, kifejetten rusnya lefolyással...
...és nincs szívem beletenni (ugyan)ezt a zöldet a gene-be
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #87977 üzenetére
elképesztően zamatos, még úgy is, hogy presszóként kb. értelmezhetetlen volt. már az illata is őrjítő, de aztán az íze is. el sem tudom képzelni, hogy hibátlanul elkészítve milyen lehet(ett). nagy élmény, teljesen felvillanyozott, csak kéne egy komolyabb pörkölő
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Daneeka
senior tag
Na az ilyen élmények miatt csinálom azt, hogy inkább "high-end" kávékat főzök budget cuccokkal mint, hogy 3 havonta cserélem a darálom/presszó gépem, hogy kicsivel ihatobb legyen a robis blend.
-
HÁZIGAZDA
válasz Daneeka #87981 üzenetére
van ebben némi önellentmondás, a robis blendhez alig kell cserélgetni, darálóból már a kis graeffel megérkezik az ember. bár ez csak tipp, se graef, se robis blend nincs és nemvót nálam az utóbbi 47 évben, együtt pláne
de az biztos, hogy egy jó kávéhoz legelsősorban jó kávé kell
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Daneeka
senior tag
Inkább az volt a mondanivalóm lényege, hogy nekem kompromisszumos megoldásként sokkal jobban működik az "olcsó eszköz/drága kávé" kombináció mint fordítva. Nekem egy "szagtalan" mosott kolumbiai EK-val darálva, LM-el főzve valami menő helyen se volt sosem olyan érdekes mint egy száraz etióp a kotyeszemmel, graeffal darálva.
-
verti1
tag
válasz SteelCowboy #87970 üzenetére
Mivel nem olyan pontosan szabályozható és tartható mint egy PID-es gépnél ezért nem kell beleőrülni szerintem. Viszont tized grammozni itt is kell. Nem szerencsés ha túl sok a változó. Sötétebbhez kevesebb hő kell, számolni kell pl. ahogy írtam, hamar bele lehet jönni. A lényeg, hogy ugyan úgy kell csinálni nagyjából az előmelegítést, felöntést. Én világoshoz és sötétebbhez is kétszer melegítem elő a hengert és várok, hogy visszahűljön kicsit a víz a kannában. Ha rendesen bemelegíti az ember akkor eléggé stabil, nem esik sokat a hőmérséklet a húzás alatt. A másik módszer, hogy világoshoz kétszer melegítesz és forrásban lévővel öntöd fel, a sötéthez egyszer és utána öntöd fel.
-
paljoc
tag
válasz sz.zs. #87989 üzenetére
Hát, én úgy vagyok vele hogy ha nem feltétlenül szükséges és megoldható máskor/máshogy, akkor nem vállalok be egy 6-7 km-es utat, ami az esti csúcsforgalomban 40 perc. Teszem ezt saját magam nyugalma, és a más választással nem rendelkező autós társaim érdekében!😊😁 /bármennyire is kíváncsi vagyok eme nemes alapanyagra😋/
-
bl4ze
veterán
Ha valaki szeretné okosítani a kávéfőzőt, úgy van bolti ár fele alatti áron eladó okos konnektorom [link]
PM, ha érdekel.:. bl4ze .:.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.