-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz phranxinatra #88500 üzenetére
Csak nem egy Flair váltja?! (bocs)
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88499 üzenetére
Itt is hárman, három félét mondtunk. Azért, mert valakinek a világ másik végén valamilyen kávéval, valamilyen beállítással jó attól még neked nem biztos, hogy jó lesz. Bazsee egyébként pár napja azt írta, hogy ő 1.8.x körül kezdte újonna a Phoenix-el és mos 1.7.x körül muzsikál. Tekerd bátran...
-
datee
csendes tag
nem tudjátok, ehhez a WDT toolhoz hasonlót gyárt itthon valaki?
https://www.bplus.biz/products/the-stirrer-for-la-pavoni-machine-bplus
-
HÁZIGAZDA
-
qvik27
tag
válasz SteelCowboy #88446 üzenetére
Igaz is. Bocs! Valami elég furán szuperált itt, merthogy rákerestem, mielőtt rákérdeztem - nem találtam => rákérdeztem.
Ja: és köszi a választ!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Deer76
aktív tag
Sógorom megleptem karácsonyra egy Warda Coffee Guatemala El Morito kávéval, én sem ismertem, csak itt Szegeden a Kék Elefántban lehetett kapni. Espresso kávénak készítettük és nagyon meglepődtem az intenzív cseresznyés gyümölcsízen. Hasonló gyümölcsösséget csak az etióp Yrgachaffe-nél tapasztaltam eddig.
Más. French Press kávéhoz egy Graef CM 70 (702) őrlőt kb milyen fokozatra kell beállítani, mennyire legyen durva?
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
jana86
csendes tag
Én rendeltem egy ilyet és azóta csak azt használom, nekem nagyon bejött.
4 hajszálvékony, rugalmas szála van, amivel olyan egyenletesre tudom keverni az őrleményt, ami semmi mással nem sikerült így. A szűrő alján, a "sarkokat" is jól eléri és a pogácsa tetejét is nagyon egyenletesen el tudom oszlatni vele.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #88506 üzenetére
Az jó, mert nekem a szállítás kb. ugyanannyiba került, mint maga az eszköz. Ha itthon is be lehet majd szerezni, ez niylván nem így lesz.
-
-
phranxinatra
aktív tag
válasz SteelCowboy #88501 üzenetére
Nem, egy full tuning GC.
-
iatti
aktív tag
válasz phranxinatra #88520 üzenetére
ha rézkazános,akkor neked már űrgaggiád van.
-
HÁZIGAZDA
én a hifis50 kollégája-félét használom, hibátlan!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
sndrngy
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy alap Gaggia Classic (2013-as). Ma gondolt egyet és nem melegít. Se meleg víz, se gőz. Minden más működik, pumpa megy, gombok világítanak. Jól gondolom, hogy ez termosztát hiba lesz és cserélni kell? Ami fura, hogy se gőz, se meleg víz. Ha a két termosztát közül az egyik hibás, akkor a másik sem működik?
Bónusz kérdés: holnap pont kinyit még egyszer idén itt a közelben egy kávégépbolt az Üllői úton, a honlapjuk szerint 107 C-os termosztátjuk van is, de a gyári 145 C-os gőz termosztátot nem találom náluk. Van viszont 155 C-os. Ez is jó nekem a gőzhöz vagy nem ajánlott?
Előre is köszi minden segítséget!
-
SoundON
tag
Nekem is a vékony tűs verzió vált be, még ha nem is a gyári, hanem a saját gyártású.
Nálam a mini habverő inkább csak széttúrja a kosár tartalmát (sőt az eszköz alján még talán rögöket is gyárt) amíg a vékony tűs verzió kisimítja az őrleményt és szépen rögtelenít....de én sem vagyok reklámarca egyiknek sem és nem is szeretnék beleköpni más levesébe, csak úgy mondom én mit tapasztaltam...
-
Kávé Kálmán
tag
mégmégmég! Kellenek a disztribúcióra/homogenizálásra a vélemények! Az enyém az alábbi. A minihabverő. Anno volt, aki vett belőle és azt mondta, hogy szarabb a kávépárna a habverés után mint előtte. Annyira nem értettem a problémát, hogy már kommentárra sem futotta. Én ezt az őrlemény homogenizálására használom (természetesen tölcsérrel). Aztán szintén tölcsérrel síkba (tökéletes síkba, nem nehéz) rázom a kávét és tömörítek. Sík kávépárnát tömörítek. Nem használok puck perfectert. Ez a 4-6-8 tűs stirrer persze használható tölcsér nélkül is, mert nem okoz nagy felfordulást. Na, és pont ez is a bajom vele. Ha a finom, normál és durva őrleményt homogenizálni akarom, akkor akkora felfordulást akarok okozni a párnán belül, amekkora csak lehetséges. Ehhez meg nem hókuszpókuszra (saját lelkiismeretem megnyugtatására, hogy a tevékenység kipipálva) van szükség, hanem rendes zatyulásra, ami a csövön kifér. 6 tű ehhez képest - SZERINTEM - csak csók egy "fáradt" papagálynak. De roppant kíváncsi vagyok a többi véleményre is, mert pont ezért nem fűlik a fogam 500db tűs stirrer-t legyártani, még ha jól meg is fizetik...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #88532 üzenetére
teljesen egyetértek a leírással az elejétől a végéig, tényleg csak annyi, hogy erre az egészre nekem a tiéd nem jött be annyira (túl "nagy" az egész, meg túl vastag a drót emlékeim szerint, de elő kéne túrnom, hogy frissítsek), a megidézett hifis50-formatervező_barát-féle meg igen.
de ha jövök robotot nézni, elhozom majd ezt a fanyelű csodát (ami pazar munka, amennyire én meg tudom ítélni)
disclaimer: én is tölcsérrel használom (a síkbarázási vudut mondjuk nem ismerem, így azzal szoktam is bajlódni, de megoldom ezzel), én is rohadtul átkeverem (szerintem is ez a lényege, nem az, hogy ne lássak rögöket), én is csak síkot tömörítek a fragola-féle elronthatatlan maroktamperrel -- és sokszor még így is szar a lefolyás
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
Kávé Kálmán
tag
Na, és pont ezért akarom meggyőzni az ajánlatkérőt a fanyelű habverőről (azért biztos 10szer annyit lehet kérni mint a normál habverőért).
https://vimeo.com/378140798/c5f10dbc42
De ő is azt mondja, hogy ahhoz jól kell rázni. Hááát kérem! Én nem viszem túlzásba és sík. De nyilván lehet valahogy féloldalasan is "síkbarázni". Úgyhogy berendeltem a kívánt 0,4mm tűket, amik a 3D printerek tisztítótűi. Kipróbált darabok. Nem 0,3 nem 0,5, hanem 0,4-es kell neki. De nem hiszek benne. Győzzenek meg a stirrer userek! Aztán kipróbálom az összerakott protot és megpróbálom megcáfolni magam.
@SoundOn Péter! Ne túrjál vele, hanem homogenizálj ! Nézz rá az enyémre!
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #88532 üzenetére
Kész a Kinu/Comandante, majd egy saslikpálcával jól összekeverem (jóval vastagabb, mint a hústű). Számomra ezért (is) sokkal jobb a kézi őrlő.
https://barbieripnk.hu/
-
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #88535 üzenetére
...én sem kötekedni akarok Gábor de én a videódon is ugyan azt látom mint amit én is tapasztalok. Van egy szép, rögmentes, kiegyenlített őrleményed a kosárban, amit összetúrsz a habverővel, hiszen mindenféle hegyek völgyek képződnek (amit én hanyagul rögöknek hívtam az előbb) majd a habverőzés után megrázod és kb ugyan az lesz 15másodperc kemény munka után a végeredmény mint ami a kezdésnél volt Ha a Te elméleted a nyerő, akkor egy kiskanál lenne a legjobb, mert azzal még ennél is nagyobb "felfordulást" tudnál okozni az őrleményben... Nem vagyok fejlesztő, de szerintem a habverőnek pont az ívelt találkozási pontjai a szerencsétlenek, mert az kvázi kanálként működik és ott tömörít. Akár a Mazzerek garathálói, amit pont emiatt ki is szednek. Persze minél vékonyabb a fémszál a habverőn, annál kevésbé okozhat ez gondot... De ez is csak egy vélemény
-
HÁZIGAZDA
válasz SoundON #88537 üzenetére
én igazából nem hiszek a rögök káros hatásában. úgy értem, a világon semmit sem számíthat szerintem, hogy az őrlemény lazán összeáll egy ilyen izébe, aztán úgy is összenyomjuk laposra. abban hiszek, hogy legyen egyenletesen elosztva a szemcseméret kb. (hiszen, ha nincs, a 9 bar utat talál ott, ahova a nagyobb szemcsék kerültek), valamint legyen sík az őrlemény, mielőtt lenyomjuk.
a mazzer rácsát azért kell kiszedni, mert amúgy nem lehet kikaparni a garatot.
egyébként, hogy rögtön ellent is mondjak magamnak: kevergetés után - a reneka szűrővel látszik ez jól - szépen az alján kijön egy csomó kávépor...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #88537 üzenetére
:-) Minden őrlő (nem én állítom) bizonyos profil/eloszlás szerint szórja az őrleményt. Ez nemcsak a mennyiégi eloszlásra vonatkozik (megintcsak állítólag) hanem, hogy tisztán a kosárba őrölve NEM EGYENLETES/NEM HOMOGÉN az eloszlásuk. Ez az egyenetlen eloszlás minél alaposabb felkeveréssel enyhíthető. Ezt én csak azért hiszem el, mert a naked lefolyások (elvétve használok kifolyós kart) szebbek turkálással mint anélkül. Ez már csak így van. Látom a szememmel. Nem állítanám, hogy valaha kiérezném a csészéből :-). Talán Téged sem maga a turkálás szórakoztat, hanem valami másért csinálod. Azaz ezzel nem vitázok, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét. Akkor meg csendben továbbra is így csinálom, mert jobb az extrakció. A HG1-nél, a Lido-nál, a Kinunál és a Olympia Moca-nál is így van/volt.
Győzz meg az ellenkezőjéről! Azt hiszem sok sziszifuszi kört tényleg nem futok egy kávé lehúzása előtt :-).
John (Decent Espresso) a homogenizálás nélküli és utáni extrakciókat vizsgálta, és látja értelmét. A videóra azt mondta, hogy alaposabb a habverőzés és a rázás a stirrernél, de a többség elkeféli a rázással, és azok a stirrer-t preferálnák. Ergo könnyebb eladni azt, mint edukálni a habverőzést. Ezt én nem tudom/akarom megítélni... mármint, hogy hogyan látja a tipikus home barista. Ezért kérdezek itt is.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Áhhh Peter! Siman belekothettel volna, h miarakert razom meg a habverozes elott ! A videozas miatti lampalaz az oka. Total folosleges.
-
coxymaxi
csendes tag
Flair használóktól kérdezném, hogy a részegységek fel/előmelegítése után, honnan lehet tudni, hogy az x hőffokú víz mégis milyen hőmérséklettel halad át a kávn? Lehet ezt mérni valahogy? (Classicnál) Ha nem akkor hogy lesz konzisztens az eredmény? Világos kávénál érdekesebb ez a felvetés. Én nem használtam még ezért kérdezem.
-
bluesfan
tag
válasz Kávé Kálmán #88539 üzenetére
Nekem is van szerencsém egy, hifis kollégája által készített, szerintem nagyszerű darabot birtokolni. Teljes mértékben logikus, amit írsz az őrlemény teljes átkavarásáról. Nekem abszolút kézenfekvő, hogy a Niche kis fém bödönjében kutyuljam meg az őrleményt, mert jó magas a fala és ezután ebből öntöm át a kosárba. Viszont amit tapasztalok, hogy az alapos keverés után olyan módon megtömörödik az edény alján a(szerintem fine) cucc, hogy nem is akar kijönni, úgy kell kiütögetni, kotorni, pedig keveréskor direkt próbálom az aljából(is) felkáposztázni. Megpróbáltam már kicsit oldalt döntve is kevergetni, mindig ez a vége.
Kérdés: mi lehet ennek az oka, ill. próbáltad-e külön edényben a rögrémesítést, vagy pedig csak a kosárban, amiből már rendszerint nem borítjuk ki a masszát csapolás előtt? -
bluesfan
tag
Azt még nem, mert hiányozna az előre kimért mennyiségből, de a felvetés érdekes és ki fogom próbálni. A kérdés inkább arra irányult volna, tudjuk-e, hogy néz ki az őrlemény a kosárban, keverés után.
Tudom, hogy a lényeg a produktum, de érdekelne, vajon tényleg tudjuk-e az őrleményt igaziból homogenizálni. -
verti1
tag
válasz coxymaxi #88542 üzenetére
Be lehet drótozni. Csinált méréseket Kávé Kálmán és SoundON is innen a fórumról. Fent vannak a diagramok, videók a HB-n. Nyilván nincsenek pontos kijelzett értékek mint egy PID-es gépen. Ha mindent előmelegítesz és lobogó vízzel felöntöd és gyors vagy akkor olyan 93-94 fokos max hőmérsékletről indulsz. Innen lehet lefelé menni a hőmérséklettel. Ha nagyon precíz akarsz lenni akkor kell egy pontos hőmérséklet szabályzós kancsó. De lehet várni is a felöntéssel vagy csak egyszer előmelegíteni a hengert stb.
-
bluesfan
tag
mistico!
Apropó Reneka. Alapvetően ezt használom, de időnként előveszem a 18-as VST-t, hátha... Döbbenet, hogy mennyire megváltoztatta a mai Starfish arcát. Az eperdzsem kuka, helyette előjött egy egészen markáns, klasszik kávéíz, hosszan tartó kissé kesernyés lecsengéssel. Maga az íze egyáltalán nem kellemetlen, de elképesztően más. Pedig már a hőfokot is 4-gyel lejjebb vettem. Ennél pl. lehet, hogy érdemes kifelejteni az alján maradt fine-t.
Érdekes hóbort ez a kávézás, na. -
radi8tor
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Autós topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Crypto Trade
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...