Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
válasz weinmaker #56551 üzenetére
Lehet ez lesz az ULTIMATE eszköz, ami forradalmasítja a kávés szakmát???
[nemwcpumpa][ Szerkesztve ]
O1G
-
meander
tag
válasz vTamas35 #56552 üzenetére
Lehet, de azért ha visszaolvasol és megtalálod fragola "pumpáját" akkor gyorsan kiderül hogy pár ezer forintért tudsz esztergáltatni magadnak egy szép megoldást. Azert egy új major E olyan 1800 eur körül lehet. Én mindig erre gondolok, amikor valami modban töröm a fejem.
-
Csápájev
őstag
A hasonló szükségmegoldások is eltántorítanak a különböző ipari gépektől.
Megveszem 100+ezerért,aztán söprögetek, wc pumpálok és woodoozok minden reggel. Dejó
Tényleg egyetlen cég sem tudott erre még kitalálni valamit?
Mindenki megveszi pl a mazzerét, aztán először is beállíttatja fragolánál,mert alapból nincs belőve jól.
aztán dozermentesíti, aztán kivesz belőle ezt azt, rácsot stb, majd a garatot rövidíti ha tudja , a végén meg csepegtet,pumpál, seper
Nemár -
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #56560 üzenetére
hát igen, a mazzer a kávézóknak gyárt, nem annak az országonkénti pár tucat elborult usernek, aki otthon akar használni egy kávézóba szánt, ipari darálót
egyébként nem kell felszabályozni a mazzereket, alapvetően - tudtommal - kifejezetten pontosak. csak hát amikor megvesszük a lerúgott, 3,5 tonna kávét ledarált occsó roburt albániából, akkor már lehet, hogy nem pontos
inkább megfordítom a dolgot: én azt nem értem, hogy egy olyan daráló, mint például a baratza sette, miért szükségszerűen fosgagyi alkatrészekből épül fel? miért nem lehet csinálni akkor egy "pro" verziót belőle, amiben ott az anyag? a válasz pedig feltehetően ugyanaz, mint a legtöbb háztartási kisgépnél: nincs rá igény...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vTamas35
csendes tag
Azért legyünk igazságosak a gyártókkal is. Amire ki van találva a profi ipari, vagy a gagyi otthoni daráló, azt tökéletesen tudja is. Nem arra tervezték a Mazzereket, hogy otthon adagonként daráljak vele, egy kávézóban nem jelentenek gondot azok a hiányosságok, amik otthoni használatnál jelentkeznek. Azt naív lenne elvárni, hogy akármelyik gyártónak megérné kifejleszteni, gyártókapacitásra beruházni stb. egy olyan termékcsoportra, amit csak egy (jelenleg még) nagyon-nagyon szűk réteg igényel. Pont ezért van az is, hogy a különböző, ennek a kis rétegnek szánt kiegészítőket készítő vállalkozások horror árakon kénytelenek adni a termékeiket az alacsony szériaszám miatt, vagy az életben nem fognak minimális profitot sem termelni.
Amíg nem lesz minden harmadik ember "home barista", addig sajnos maradnak a brutális árak, vagy a (például esetemben jogosan megmosolyogható) szükségmegoldások. Mindenki maga dönti el, hogy mennyi macerát ér meg neki, hogy a kívánt minőséget elérje. Engem speciel nem zavar az sem ha 10 percig molyolok egy kávéval, ha csak a kényelem és a gyorsaság érdekelne akkor használnám az asszony Jura-ját. Nekem inkább az számít, hogy a lehető legjobb minőséget tudjam otthon elérni.
O1G
-
fragola.6035
aktív tag
Hát ezek a Cimbali darálók nem semmi cuccok. Vettem egy kávégépet és kaptam hozzá grátisz egy DRM/Cimbali Junior darálót. Na ez nem ajándék volt, hanem büntetés. Egy minden szempontból igazán szar daráló, ronda, hangos, rezonál, üt mint az állat, bonyolult villamosság és a legrosszabb szerelhetőség.
Én elkerülöm még ingyen is.
Valahogy csak rendbe tettem, mazzer késsel még jó is lett, szerencsére egy vendéglátós elvitte 35 ezerért.
Én nem ajánlom senkinek.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
válasz Csápájev #56560 üzenetére
Ezek a darálók nem 100-ba kerülnek, hanem 500-ba. Alakítgatni, meg felszabályozni azért kell mert amit 100-ért sikerül megcsípni azzal általában van 1-2 gond. Másrészről olyan elképesztő masszív gépekről beszélünk, amit még egy olasz kávézó 3,5t babbal sem tudott tönkretenni. Ja és a solder2 által említett darálók ugyan tökéletesek a home baristának, de 2000-2500 dollár plusz szállítás plusz vám a vége. Egyébként meg a home baristák egy része szerintem nem csak kávézni szeret de bütykölni is 😀
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Csápájev #56560 üzenetére
Nem kell ezeket beállítgatni, főleg ha új, vagy újszerű.
A probléma akkor van, ha valaki szétszedi eszetlenül, mert mindenáron ki akarja takarítani. Ha kicsit szorul az alu késtartó és erőlteti a leszedést, akkor torzulhat pár századot, esetleg többet.
A szabályzás igazából a daráló kimaxolása, hogy jobb legyen, mint újkorában, de szabályzás nélkül is el lehet lenni.
Én azért szabályoztatom fel amit eladok, mert a csapágycseréhez egyébként is szét kell szedni, úgy meg már pár ezer forintba kerül csak. Meg hogy jobb legyen, mint újkorában.https://caffe35.webnode.hu/
-
gonger
senior tag
Sziasztok,
Szarvasi 801-es eszpresszó gépünk végleg bedöglött, elfüstölt a panel, már nem cserélhető.
Ma-holnap pótolnom kell.
Max 40 e a keret amit belőttem...tudom-tudom, ebben nincs olyan amit szívesen ajánlanátok és vegyek felújított nagy gépet vagy gaggia classicot pid-elve használtan. Legszívesebben azt vennék, de a páromat nehéz erről meggyőznöm.
Szóval amit kinéztünk (a sorrendnek nincs jelentősége):
Philips Saeco 8425
Gaggia Gran style
Delonghi 31.21Ami még tetszik és talán-talán kicsit komolyabb designban az előzőekhez képest:
Delonghi ECI341 - igaz ez közel 60 e, de ha tudnánk, hogy ez a plusz ér annyit, akkor esküszöm megadom érte azt a pénzt.Nagy áruházakban jártam, sajnos ott elvétve találni olyan embert aki ért ezekhez és tud rendesen ajánlani, így nem mertem dönteni. Volt ahol azt sem tudta a "tanácsadó", hogy a Saeco és a Gaggia gép közel azonos, így azt sem tudták elmagyarázni, hogy az a kuplungos kar ami jár hozzájuk hogyan működik, ha csak egy csésze kávét akarok lefőzni.
Próbálgatjuk a kávéfajtákat, alaph házi késes darálónk van, kotyogósozunk is az ízesítettek miatt, habosító fontos funkció, automata gépet nem szeretnénk.
Kérlek benneteket próbáljatok ezen a szinten nekem tanácsot adni, hogy a fenti kategóriában mi a legjobb választás. köszi[ Szerkesztve ]
-
zscz
tag
válasz fragola.6035 #56569 üzenetére
Nekem bevált. Szétszedni csak egy késcsere erejééig szedtem szét, nem egy részecskegyorsító. Ajánlani meg szerintem nem is érdemes, lehet egyáltalán kapni?
-
mester6
tag
válasz Toobee #56573 üzenetére
Semmi különös! Csak csendben használom. Halkan őröl, alig igényel beállítást presszónál. Nem univerzális, filterre nem való.( az is lehet persze, hogy lehet, de erről fogalmam sincs) Jól elfér a konyhaasztalon.
Nincs feltöltődés. Csak beállított adagot darálok. Nem pumpálok semmivel. Nem piszkálom, nem ecsetelek stb Elégedett vagyok, de biztosan nem is szeretném megváltani vele és a kávéfőzéssel sem a világot.
Egyszerű IMS szűrőt használok. -
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #56580 üzenetére
fater ma áthozta a pavonit, végre. villámgyorsan elcsomagoltam a caravelt jó messzire, majd nekiálltam casmo kávézni. még utánakiabáltam apámnak, hogy hány grammot is teszünk a szimplába, meg hány percig is melegítünk...
...majd csináltam két szimplát.
nem akarom túlragozni: a karnak van súlya, van benne anyag, a gép is jóval masszívabb, teljesen kiszámíthatóan viselkedett és azonnal húztam két teljesen finom, zamatos casmo kolumbiát. és egész megjött a kedvem a pavonihoz, ez something, ami a caravelről sosem volt elmondható. lehet, hogy ezzel csak két kávét tudsz csinálni egyszerre, és aztán egy-két óra pihi, de az a két kávé legalább jó...
nyilván valahogy beszorul a levegő mgy caraveljébe és azért lesz gumis érzetű a kar, azért nem tudok normális nyomást előállítani vele. és nyilván annak is megvan az oka, hogy az én exgépem (ami nyomás fronton normálisan működött) miért pisil a dugattyú felett, ha felhúzom a kart. de egyik sem érdekel mélyebben, a pavonit annyival jobb használni, és hát az élmény (meg a produktum) a lényeg. ahhoz képest mindkét caravel egy pléhdoboz volt. nálam a caravel fail.
(de azt nem állítom, hogy nem használható, az én exem, ami már zscz-nél van, képes volt a jó kávéra)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ja, és két észrevétel: ha ronin most azt mondja (szintén régi pavcsisként), hogy "én megmondtam", igaza lesz. sokkal többször van igaza, mint nem (kivéve, ha borról van szó ), el kell ismernem.
a másik, fragola, hogy ezzel a géppel már elvagyok hetekig is, úgyhogy megvárhatjuk az omron pid-et, nem fogok addig teljesen becsavarodni.
a robur meg továbbra is zenész, akárki akármit mond
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
ECM Classika (PID) gépről van tapasztalat? Véletlen láttam ma egyet közelebbről (kikapcsolva)...
-
HÁZIGAZDA
válasz atok666 #56584 üzenetére
hát tréfa lett volna, épp azért..
(igyekeztem teljesen indokolatlan helyeken amúgy sosem használt, általános angol szavakat használni, semmi kávés hipszterszleng, de ezexerint még így sem volt egyértelműen idétlenkedés)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ábi
tag
Szegény Arrarex Caravelről valami jó szó is essen. Nálam több száz csapolás után is többet ér mint egy PID, vagy E61 fejes gép. Lehet kivételes darab, mert nem pisil, nem nyúlik..., egyszerűen és nagyszerűen teszi a dolgát. Az is lehet, hogy a Pharos a ludas. 😎 Nem véletlenül néz ki 50 év után is úgy mint újkorában, mert jó anyagokból, jól rakták össze. 😉 Megnézném 50 év múlva a mai istenített gépparkokat, hogyan állják a sarat, bár 90 évesen már minimum szenilis leszek.😅
-
Hauptmann
addikt
Aki otthon van a Saeco gépekben, meg tudná mondani, hogy mi a különbség a Vienna Digital és a Café Nova között?
-
HÁZIGAZDA
ja, valószínűleg azért volt ilyen, mert a robur kevés őhozzá
(két caravel és több tucat csapolás, valamint több év pavonizás és pumpás gépezés után nem okoz problémát kontextusba helyezni a dolgokat. mint írtam, nem igazán izgat, hogy mi volt a baja egyik vagy másik gépnek, mert a pavonihoz képest eleve nem jött be a használat, az érzet, az anyagmennyiség. így nem is ástam bele jobban magam. de a sajátommal nem voltak nyomásgondok, azzal valóban lehetett jó kávét készíteni. csak minek, ha utáltam használni...)
de, ha félretesszük ezt a marhaságot, hogy kinek mekkora a kávés kukija, akkor a dolog nagyon egyszerű:
- a dalla cortével (pid, pumpa) igen
- a pavonival sok év után azonnal igen
- a caravellel meg sosenem
tudtam finom casino moccás kávét készíteni.ha te simán húzod a pazar casmós kávékat a caravellel, akkor mea culpa. ha nem, mert más pöriket iszol, akkor viszont másról is beszélünk.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
mester6
tag
Ezeket a képeket nézegettem itt szerettem bele:[Ceado E37S]
Előtte Macap MXD-m volt.
Gondoltam, kipróbálok egyet, hátha beválik.
Az igényeim persze mások mint annak aki minden kávéval csúcsot akar dönteni.
Én csak szeretek kávét inni , ahhoz meg még sok is a jóból!
Nem vásárolok, csúcskávékat magam pörizek.
Kb 20% Java robusztát +80% valamilyen arábikát (pl Kenya AA) pörizek.
Pörizek, darálok , kávét főzök és semmi horror...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz mester6 #56596 üzenetére
nekem is tetszik (így látatlanban).
a jó daráló egyébként nem túlzás szerintem, csak előnye van. ráadásul ezek a cuccok többnyire tartják az árukat, szóval inkább az a kérdés, hogy belefér-e, hogy beletegyél ennyi pénzt, mert aztán, ha mégis eladod x év múlva, kb. árában szállsz ki.
no mindegy, robis, sötétre pörizett blendnél tényleg nem jön majd ki a daráló tudása, ahhoz ilyen értelemben tényleg túlzás. de nem baj, ha szereted.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest