-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edk-
őstag
Nem elég csak pár száz forintért kifolyót venni és rácsavarni? Vagy nem értem.
Én cserélgetem az egyes és a dupla kifolyót attól függően, hogy egy vagy két személyre készítek kávét.
Lumija: a gyári őrlések túl durvák eszpresszóhoz.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
szszab
csendes tag
Elég összetett dolog, igazából én is csak most tapasztalgatom ki, én nem vagyok ebben profi de a nagyok dupla-szűrőnél 16-20 g között mondják szemcsemérettől és kávé fajtától illetve tampereléstől függően, de sztem egy 18g optimális, szimplánál meg min a 7g de olyan 8-9 okés, de ugye a szűrő fajtája is számít
Nekem greaf cm 702-es örlőm van és van olyan kávé ami 10-es fokozaton átsuhan 20mp alatt, aztán van ami meg alig alig csöpög le 40 mp alatt.Lumija620: azzal nem tudom, hogy húzól te jót,vagy legalábbis elfogadhatót, bevallom őszintén mikor hazahoztam a gépen nekem is pont az volt otthon, és tudtam hogy szar lesz de kipróbáltam aztért meg be voltam zsongva és kb a teljes súlyommal tampereltem szinte beszakítottam az asztalt, és úgyis csak egy fekete lötty jött le ami a lefolyóban landolt.
[ Szerkesztve ]
-
mrrr74
aktív tag
Az előbb ügyesen betettem az AMD topikba
Most azért ide is bemásolom.HELP!
A környékünkön lévő pékség még tavaly beszerzett egy Cimbali M22 plus (vagy premium) gépet és lassan beüzemeli.
Na de mit akar beletenni...
Segafredora gondoltak, mert ahhoz adnak csészéket. Mire tudnám rábeszélni őket ami hasonló üzleti elven működik, de minőségibb kávét ad?https://weddmegonline.hu, https://nekedveszem.hu
-
Deadzone41
őstag
válasz mrrr74 #35854 üzenetére
Tök mind1 milyen kávéval etetik, ahol így állnak hozzá a kérdéshez, ott úgy sem lesz rendesen beállítva a gép meg a daráló, úgysem lesz rendesen tisztántartva a gép, és úgysem lesz megfelelő szakértelemmel elkészítve az ital. Innentől kezdve lehet azt bármilyen kávéval etetni a végeredmény nagy valószínűséggel mosogató lé lesz. Amúgy Pascucci?
-
ronin s8
senior tag
-
Upo
addikt
válasz zolko74 #35836 üzenetére
Tényleg, a melegítés hirtelen eszembe se jutott. Ma már nincs kedvem, de holnap előkeresem a hőlégfúvót. Lakatost nem is tudom hol találok felénk, gyerekkori haverom lakatos, de ő már franciaországban van (egyébként a vezetékneve is Lakatos, faterja is lakatos volt, de már idős, és műhely sincs már). Na mindegy, ha nem lesz jó akkor keresek valakit.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
mrrr74
aktív tag
válasz Deadzone41 #35856 üzenetére
Alapjáben ez egy pékség, nem értenek hozzá sztem. Köszi az ötletet, mondom Nekik.
https://weddmegonline.hu, https://nekedveszem.hu
-
Agostino
addikt
válasz mrrr74 #35860 üzenetére
pékségben kb tökmindegy milyen kávét adnak. azt legtöbbször menet közben isszák, érdekli is őket mi van benne... ha neki is állnak jobb kávét adni, senki nem veszi észre a célközönségből, garantálhatom. ha egy marék jó babszem három kavics és négyet kap érte, akkor hamar rájön, hogyha minden mindegy, jó lesz az egy kavicsba kerülő babszem is.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
bacskait
tag
Egerben tudtok egy helyet, ahol lehetne egy jó kv-t inni?
-
von toth
tag
Ki tudnátok okosítani, hogy miylen technológia ez az álpresszó gép, amelyik a szűrős segítségével tartja a nyomást? A Gaggia evi miben tér el? Ott a gépen belül van nyomás és csak utána csorog át a szűrön?
-
soldier2
őstag
válasz von toth #35866 üzenetére
Alap esetben a pumpa+opv tolja a vizet a kávépogácsa ellenállása miatt a kávé 9-10 bar körül készül. A nyomásfokozó arra jó, hogy ha pl nincs jól beállítva a daráló, vagy előre darált kávéból próbálsz kávét készíteni, és a nem megfelelő tömörítés/szemcseméret miatt kb 10s alatt átzubogna az egész, egy beépített szelep ezt megakadályozza, és mivel csak a megfelelő nyomáson nyit, így ilyenkor is felépül a nyomás, és közel megfelelő idő alatt jön le az ital. Ettől persze nem lesz jó a kávé (a gondosan több összetevő egyensúlyára építő rendszer helyét nem tudja átvenni teljesen ez a szelep) de legalább iható lesz. Amint látod a különbség elsősorban a karban rejlik (az ilyen gépek belső felépítése is silányabb, meg többnyire nincs bennük nyomáshatároló szelep -opv).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz von toth #35866 üzenetére
A gépben "belül" nincs nyomás, az az egész rendszerben együtt alakul ki. Ennek a rendszernek a része a pumpa, ami 15 bar körül nyomja a forró vizet (persze csak ha van ellenállás, mert önmagában nincs nyomás), ahonnan a csöveken keresztül eléri a kávépogácsát, ami mintegy dugóként szolgál, "elállja" a víz útját, és ezáltal épül fel a nyomás (az OPV 9-11 bar-nál lehatárolja). Mözben átpréselődik a kávén a víz, kioldódik a kávé.
Mindegyik espresso gép lényegében ugyanezt az elvet használja, legfeljebb a pumpa nem gépi, hanem kézi (ezek a karos gépek). Az a tapasztalat, hogy a kávé kioldódása nagymértékben függ a nyomástól (meg még 15 másik dologtól is): 9 bar alatt gyenge a kioldódás, 11 bar fölött pedig akkora erővel tépi szét a pogácsát az áramló víz, hogy túl könnyen utat tör magának, és ott meg azért lesz elégtelen a kioldódás...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Keresztapper
senior tag
válasz lumija620 #35864 üzenetére
Szerintem nincs az a tamperelési erő, ami ellensúlyozni képes a nem megfelelő szemcseméretet. A tömörítés lényege végül is nem más, mint hogy az őrlemény szemcséi közül kiszorítsuk a levegőt, és ha az egyébként megfelelően oszlik el a szűrőkosárban, akkor egy homogén ellenálló tömeget fog képezni a víz útjában. Annyira nehéz bikának lenni, hogy a levegő kiszorításán túl, az őrlemény szemcséinek alakján is változtatni tudjunk (pölö összenyomjuk, vagy összetörjuk azokat) a nyomás erejével , így szerintem viszonylag kis erővel is elérhető a cél.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
von toth
tag
Tehát akkor a Gaggia EVO gondolom más rendszerben működik. Én tamperolok, van őrlő is külön, de ezekkel az olasz gépekkel sokkal krémásabb dolgokat lehet elérni.
Végül is ezzel a saeco géppel is már fényévekkel vagyok a szarvasi felett (tudom vele a 25mp-et ), de úgy érzem kinőttem.
A közeljövőben (értsd nyárig) tervezek beszerezni egy Gaggia EVo-t. AZt mondták itt, az elég jó minődésű.
-
mgy
senior tag
Eger: Norbi update - Has Bean, üdvözlöm Fricit...
De van már más is: Kertész út, Depresso kávézó, tényleg kötelező darab! Ha "szerencséd" van Csernus doki még ki is kúrál. -
von toth
tag
válasz Keresztapper #35874 üzenetére
Ok. Ezek mennyire vannak felújítva?
-
Upo
addikt
válasz Keresztapper #35871 üzenetére
Nem értem, miért lényeges, hogy 58-as vagy 53-as? Nem az a lényeg hogy milyen menet van az alján? Szerintem egy 3/8"-os kifolyót bármilyen méretű karra rá lehet csavarni amin 3/8"-os menet van nem?
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Keresztapper
senior tag
Persze, csak ha jól értettem, a kolléga új kar beszerzésében gondolkodik. Az meg nem lesz csereszabados, bár ezt meg nyilván nem csak a szűrőmérete határozza meg, hanem a fülek elhelyezkedése, és magassága stb. Szóval inkább csak a pontosítás kedvéért írtam.
Az viszont biztos, hogy egy új kar ehhez a géphez nem lesz két forint. Asszem Paljoc írta egyszer, hogy az övéhez egy naked kar, asszem 30-at kóstál.
http://palscoffeetech.com/
-
sesshou
senior tag
Üdv urak,
Van egy Philips Saeco HD8323 amiben érzésem szerint elváradhatott a pumpa és mostanában ha tömörítem a kv-t nem képes átnyomni a vizet rajta(tchibo milano style). régebben ez nem volt probléma mostanában csak erőlkodik vele. Tapasztalatok szerint ilyenkor mi a teendő? javítható még? ha igen hol és kb mire számíthatok?
-
Upo
addikt
válasz soldier2 #35881 üzenetére
Nekem is volt ilyen még az EC155-el, a citromsavas tisztítás sem segített. Szétszedtem, a kazán kb. harmadáig tele volt vizkővel, mint a homok. Kiöntöttem, átmostam, utána olyan lett mint az új. De most már el van csomagolva, a gaggia evo is nagyságrendekkel jobb, ha kész leszek a Baby Primo-val, az meg pláne.
Tényleg, ha már itt tartunk, van egy világító logós bakelit baby-m eladó. Kitisztítva, tömítések cserélve, de a primo miatt nem tartanám meg. Olyan jó ragacsos koszbevonat volt belül mindenen, de zsírmentesre lett pucolva minden zug. Még a világítókat is szétszedtem, és a kábelköteget is muszáj volt alaposan elmosni, mert nem lehetett hozzáérni... A járatok is rendesen el voltak tömődve a vízkőtől, de minden furat kipucolva, vízkőmentes, azóta csak szűrt víz volt benne.
Tisztítás óta csak néhány kávét húztunk vele, most is a PID-elt evo-t használjuk. Ebbe is került volna PID, de a primo miatt már el se kezdtem.
Vannak a készüléknek szépséghibái, kicsit foltos a hátuljánál mintha összefröcskölték volna, de nem tudom lemosni. Illetve egy repedés van az egyik hátső tappancsa mellett (Magyar Posta rulez).
Képek ITT.
Mennyit lehetne érte kérni így érte?[ Szerkesztve ]
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
-
Xabi78
aktív tag
Szép a fehér cica.
Szerintem 40-50 között lehet az értéke reálisan. PIDdel 60-65. Ha van rá időd, lehet, megérné PIDelni, úgy gyorsabban és kicsit nagyobb haszonnal tudnál rajta túladni. Persze csak ha te csinálod.
Azért kezdem érezni, mekkora mázlim volt a patika narancs Primoval 45ért
X.
Cave canem!
-
-
Wolfy999
tag
Tudom, hogy vallási vita számba megy, de azért bedobom a vízlágyítós/vízszűrős témát a saját szempontjaimmal. Jelenleg forralt majd visszahűtött csapvízzel használom a gépet, de ez némi előre tervezést igényel és valószínűleg nem is a legjobb megoldás. A GB-be egy idő után vettem egy olyan csőre húzható patront is a forralás mellé, de a bricoletta tartályába azt nem tudom úgy berakni. Annyi féle vízszűrő megoldás létezik, így nem tudom nekem melyik lenne a legjobb.
A szempontjaim:
- Minél finomabb kávé a cél
- A lehető legkevesebb vízkő képződjön a gépben
- Nem kell ivóvízhez, fürdéshez meg egyéb használathoz a szűrés, csak a kávé érdekel
- 50e Ft-os nagyságrendet kicsit sokallok erre a célra, annyi pénzért sokkal fontosabb dolgokban is tudok még fejleszteni kávés témában.
- Az E61-HX elég pacsálós, így sok menne kárba Nordából vagy hasonló palackozott vízből
- Nem szeretnék olyan kancsót, ami jelentősen változtatja a víz PH értékét és emiatt nem használható alu kazánnalSzerintetek milyen megoldások vannak erre? Konkrét típusokat is szívesen fogadnék, ha már egy technológiát ajánl valaki.
-
Upo
addikt
válasz sesshou #35887 üzenetére
Ha a delonghira gondolsz, akkor teljesen szét kellett szedni, a pumpár mondjuk nem kaptam szét, de a kazánt igen. Neten kerestem hozzá szétszedési útmutatást, nehogy valami trükkös csavar kimaradjon vagy eltörjek valamit, de nem egy bonyolult szerkezet. Meg előtte csináltunk citromsavas tisztítást, úgyhogy olyan nagyon nem kellett a csöveket-alkatrészeket pucolgatni, szépen összegyűlt a leoldott vízkő a kazánban, olyan volt mint egy pohár homok, csak ki kellett önteni és elöblíteni. A főzőfejben van egy szelep, rugó+golyó, azt még szétkaptam és kipucoltam, aztán már lehetett is összerakni. És ez újkora után alig több mint fél évvel gyűlt össze. Hétvégén csináltam, következő hétvégén meg már megvettem az evo-t, úgyhogy nem sokat ment. Most vissza van csomagolva a dobozába, előtte szétkaptam, kiöntöttem minden vizet a belsejéből, kiszárítottam, és úgy raktam el, olyan mint új korában.
Leginkább az a feladat, hogy meglegyen az összes burkolat rögzítő csavar, illetve hogy hogy jönnek le a kezelőgombok, és mi az amit tényleg le kell venni a szétszedéshez.Ha a meghirdetett baby-t kérdezed, akkor azt az utolsó csavarig-bizgentyűig szét kellett szedni, mint látszik is a képeken.
(#35888) Wolfy999:
Tegnap megjött az ebay-ről rendelt pH mérőm, este mértem is egyet vele. A csapvizem pH 7.6, a brita kancsós, Tesco szűrőbetéttel szűrt víz meg pH 7.0. Látszik, hogy kicsit savasabb lett, de ez még nem vészes szerintem, enyhén lúgosból csinált neutrális pH-t.[ Szerkesztve ]
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
lumija620
tag
A kb. 25 sec.-et mikortól kell számolni? Az első csepp megjelenésétől vagy a gép indításástól?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz sesshou #35894 üzenetére
Neeem. Sőt, hidegen a vízkovet sem. Pár 1-2 percre kapcsold be a kazánt, hogy legyen meleg a víz, de ne forrjon. Ha forr, akkor túl agresszív, bár akkor sem 1-2 ilyen manőver vágja haza a gépet. Ugyanis citromsavazni negyedévente ajánlott kb (ecet eszedbe ne jusson).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Xabi78
aktív tag
Lidl Bio Organic 100% Arabica: a babok elég változatos méretűek, a közepestől a nagyig van minden. Egységesen jó sötétre pörkölt, elég olajos, és jó pár égett végű szem is akad. A daráló Joker álláson, a hőfok pár fokkal az arabica kávék alá belőve. A lefolyás gyorsan megindul, a crema elég vékony, egységes, mintázódás nincs, de a cukrot csak nagyon rövid időre tartja meg. Íze némileg füstös-kesernyés, de megjelenik egy kis savasság, meggy, marcipán nyomokban érezhető. Elég sötét, testes kávé a végeredmény, hosszú, füstös, kissé fanyar utóízzel.
Ha kevésbé pörkölik szét, szerintem jobb lenne, de alapvetően így is iható, az ennyi pénzért kapható szinte bármivel (2600/kg) összevethető. Olcsó, repi kávét keresőknek szerintem ajánlott, ár/érték aránya jó, de nem összevethető az 5-8e forintos blendekkel (nyilván). Elsősorban a hagyományosabb ízvilágot kedvelőknek lehet szerencsés választás, bár a klasszikus olasz vonalnál sokkal vékonyabb cremát produkál, de nagyon bántó ízhibákat nem érzek, a füstösség az általam elviselhető szinten belül van.
Nálunk a nagyobbik része az automatában fogja végezni, a kisebbik részével még játszadozom, de szerintem ennél sokkal jobb arcát nem fogja mutatniCave canem!
-
mufi
senior tag
válasz adriankoooo #35863 üzenetére
Na majd legközelebb lemérem.
Más: kéne valami jó kis ramper, rugós, kalibrált, mert ez a műanyag vacak nemteccik.
Megint más: aki tud ajánlani kompatibilis kart rendes kifolyóval ami passzol a gastroback baristára, dobjon linket!
Még mindig más: milyen tablettát vegyek a gép tisztításához?Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
HÁZIGAZDA
na, mostanáig kellett várni egy olyan kofira, ami őrlés közben állatira feltöltődik statikusan. a vízcseppes trükk látványosan működik, nélküle statikus, mint kovács jocóka az űrben, vízcseppel olyan, mint más, normális kávék.
nyilván az ízek nem teltebbek meg ilyesmi, de az egy csepp víz a különbség a maszatos-kupis és a full civilizált darálási élmény között
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz