-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
válasz -HajTömeg- #17348 üzenetére
Ha 15 barral finomabb a kávéd, mint 9-cel, akkor valamivel csak baj van.
Cekknél is nagy nyomáson finomabb.
Túl sok lehetőség nincs: 1. kávé, 2. gép, 3. daráló, 4. bénázik.https://caffe35.webnode.hu/
-
RBJ
addikt
válasz tariattila #17347 üzenetére
Lehet nem a gép sza.... hanem a kezelő hüly......
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
jolti
senior tag
Mindegyik zacskón van dátum! Ott van a leső szájánál a zacsinak. Lehet levágtad nyitáskor, nem?
Akkor állíts a darálón. Egyszer csak eltalálod. Amúgy, ha már jön ki kávé és gyors, vagy lassú, akkor csak egyet léptess, ha nem jó akkor még egyet és így tovább! És arra is számolj rá, hogy még van a darálóban az előző szemcseméretű őrleményből.
Én sem szidom, félre érted. Én pont védtem, mert a kispénzűeknek jó alternatíva, amíg mondjuk egy komolyabbra össze nem jön a zsé.
Amúgy Andi találta ki, hogy le kell venni az ajánlott kategóriából, mert 1-2 ember nem boldogul vele...És nem hülyét mondtam, csak kevésbé tapasztaltat! Nem is fordult meg a fejemben ilyen!! -
cekkk
veterán
Eddig tudtam normális kávét főzni. Legalább is a sok rosszhoz képest az elején.
Jött egy adag Rome, ott már nem volt valami oké, állítottam az őrlőn, valami furcsa volt. Betudtam, hogy biztos én bénázok. Jött a PID jobb lett a kávé.
Jött a nyomás csökkentés és szar lett a kávé.
Próbálok én több fokozaton is őrölni, már éppen alig tömörítem meg a kávét és valami nem jó, mert ha össze nyomom nem jön ki semmi.
Egy szóval nem mondtam, hogy ez a daráló szar, mert csak jó volt az eredmény. Akkor lehet a kávé a régi.
Pár hete többször jó kávét sikerült csinálnom, de lecsökkentett nyomáson nem jó, hiába állítom a darálót, hiába nyomom erősebben, vagy kevésbé nem jön le rendes jó ízűMindegyik zacskón van dátum! Ott van a leső szájánál a zacsinak. Lehet levágtad nyitáskor, nem?
Volt még egy bontatlan zacskó és ott igen ott van. Én ott kerestem ahol rá volt írva, hogy minőségét megőrzi -
HÁZIGAZDA
Kapucziner Etióp Csoda: még nem találtam meg hozzá a tökéletes beállítást, egyelőre picit lassabbra van véve, relatíve alacsony hőfokon. Érdekes, hogy már ehhez a lefolyáshoz sem kell nagyon finomra darálni, sőt, inkább picit durvábbra.
Így megjön az etiópokra jellemző édes gyümölcsösség (nekem ez valami édes, lédús őszibarack egyébként, de lehet, hogy csak azért, mert nem ettem még jobban passzoló gyümölcsöt. mindenesetre az epres-etióp vonalat leszámítva mindig ezt az ízt érzem), de a kávé egy kicsit zárkózott, lehetnének sokkal intenzívebbek az ízek. Finom, de túl visszafogott (nekem). Ha világosabb pörkölés mellett nem hajlik át fanyarba, talán még jobb lehetne (erősebb savak), de ez csak laikus tipp.
Még játszom vele tovább.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
Nem tudom, én még soha nem ittam régi pacificot. Kétlem, hogy az lenne, de persze semmi sem lehetetten.
A 15 kg körüli tapmerolást azt tartsd meg és ahhoz képest változtass finomságon. Egyszerre mindig csak egy változón módosíts.
Próbálkozz más kávéval is.[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz fragola.6035 #17351 üzenetére
MOndjuk így utólag belegondolva ott nekem a nyomással is gondok voltak,szóval több sebből vérzett a dolog.
Venned kéne egy graefet tesztelniAlias: Júzer error
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #17360 üzenetére
Nekem lesz egy eladó a jövő héten...
Cekk: Akkor rakd át 9-re, ha még ott sem jó, akkor 10-re. Nem kell ragaszkodni a számértékekhez. A jó lefolyáshoz kell! Ha nyócvannyócason jön le jól, akkor ott kell darálni.
Amúgy is, van olyan, hogy még napközben is állítani kell rajta. -
jolti
senior tag
Ezt honnan állapítod meg, ha még nem tudtál egy jó lefolyást produkálni vele?
Nekem volt olyan kávém, ami 12-esen folyt szépen ( talán carraro, ha jól emlékszem, de lehet nem.), meg van olyan mint a malabar, meg a blasius, hogy 6-7-en jön szépen. És qurvafinom volt mind. -
tariattila
veterán
válasz -HajTömeg- #17348 üzenetére
"nagyrészt elégedett vele,ahogy olvashatod"
mennyi ideje vette itt a társaság? hány adagot futottak?
az idő... na az majd igazolja, hogy mennyire jók... én még várok
-
-HajTömeg-
őstag
-
jolti
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Nem akarlak elkeseríteni, de a kisujjad ide nem jó.
Szabályos szögegyenes egérfarok lefolyást, amit az E61/HX-ek produkálnak amúgy elég nehéz elérni Gaggiával, de amikor felvastagodik patkányfaroknyira és elkezd táncolni, hát az biztos nem jó. Max megiszod ha friss a kávé, de biztos lehetsz benne, hogy ki lehet belőle jobbat is hozni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
adpeter
tag
Légy szíves mielőtt jogszabálytalanságokkal meg hasonlókkal jössz,
azelőtt keress meg engem, mondjuk! Szívesen adok felvilágosítást.A Pacificaffe Rome messze a legkeresettebb kávé. Nálam is meg a Pacificnál is.Kivéve persze az automatás vevőit, mert azok a hulladék robit viszik.
Ennek megfelelően nem nagyon van 1 hónapnál régebbi nálam.Nála annyi sem.
Sokszor várnom is kell pár napot 1-2 zsugorra is,mert nincs lepörizve.
Tehát nagy általánosságban Rome esetében 2-3 hét alatt kipörög a készlet.
Ezeknél a robuszta túlsúlyos keverékeknél nem sok értelmét látom a frissesség
boncolgatásának, mondjuk úgy 6 hónapos korig. Persze ép csomagolás és megfelelő
tárolás mellett.Ja,igen. Dátum rányomása nélkül nem is tudja lezárni a zacsit.Egyben van a dátumozó-hegesztő.
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
cekkk
veterán
válasz adpeter #17370 üzenetére
Joltinak van ilyen karja?
Ő van a legközelebb hozzám.
Nem pesten vagyokAdapter:
Ennek megfelelően nem nagyon van 1 hónapnál régebbi nálam.
Ezt honnan tudod, ha nincs rajta a pörkölés dátuma, mondani meg bárki bármit tud sajnos....Ezeknél a robuszta túlsúlyos keverékeknél nem sok értelmét látom a frissesség
boncolgatásának, mondjuk úgy 6 hónapos korig.
Pörkölés dátuma nincs rajta így az egyszerű paraszt nem tudja mikori a kávé[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
az utóbbi 2 hétben olyan szépeket húzok a gaggiával, hogy elgondolkodtam, nem is kell ide más
friss kávé kell neki, szerintem egy nagy gép jobban tolerálja a döglődő/nem friss kávékat, hogy miért arra még nem jöttem rá. -
adpeter
tag
Ha levágod és kidobod akkor nincs rajta.
" Dátum rányomása nélkül nem is tudja lezárni a zacsit.Egyben van a dátumozó-hegesztő."Láttam,tudom. Mindig frisset hozok el,személyesen.
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
Pé
senior tag
Én 4 hónapja vettem a szettet (Graef CM800 + Gaggia Baby)
Egyre finomabbakat tudok vele húzni. Megtaláltam azt a kávét, azt az ízvilágot ami bejön, nagyjából kiismertem a darálót is meg a gépet is. Mostmár megvan az, hogy 5-6 sec után indul el a lefolyás, és 25-30 sec alatt jön le az espresso. Szép crema van rajta, és nagyon finom aroma.Mindezek ellenére még mindig biztos vagyok benne, hogy lehet vele jobb kávét is húzni, egyáltalán nem érzem azt, hogy akár a daráló, akár a főző hátráltatna a magasabb minőség elérésében. Lehet hogy majd idővel eljön ez is, de nem hiszem hogy holnap, abban pedig biztos vagyok, hogy az már valahol a profi kategória alja lesz.
-
HÁZIGAZDA
ne a vastagsággal foglalkozz! úgy lődd be a darálót (ha durva, ha finom a végeredmény), hogy kb. 20 és 40 mp között jöjjön ki egy eszpresszónyi. aztán majd kialakul, hogy meddig hagyod folyni az egyes kávéknál, az biztos, hogy ha már szemre is vizes lé jön ki, nem kell tovább engedni.
van kávé, ami nálam 15-20 mp alatt jön le, gyorsítva, kevés cremával, és úgy jó. van más kávé, ami 40 mp alatt egy ristrettónyit adva zenél. ez egy ilyen sport. nincs ökölszabály, hogy mindig így vagy mindig úgy jó, semmit sem jelent, ha egy másik kávéval 8-as beállításnál volt jó. de még ugyanazon kávé egy másik pörkölése is lehet más. sőt, ugyanazon kávé két hetes és két hónapos korában is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
cekkk
veterán
-
jolti
senior tag
Az a romenak nagyon sok, meg minden robis cuccnak! Nálam még 96 fok fölött nem is volt, mióta be van építve.
Én épp azt iszok. 93 fokon áll a pid!Amúgy mivel mérted a 9 bárt? Az tuti jól csináltad? ( Nem hülyének nézlek, csak kérdezem. ) Már csak azért mert itt 10 emberből 11-nek 9 bárra van állítva és qurvajó kávékat főzünk!
-
cekkk
veterán
Akkor lentebb veszem, kiderül mit mutat.
Mondjuk valahol azt olvastam, hogy közel sem pontos értéket mutat a pid.
Azért is mondtam, pid+ nagy nyomás jó kávé. pid+ alacsony nyomás eddig nem jó kávé.Jolti
Ezzel amihez vettem egy ellenőrző manométer csatlakozó tömítéssel minden típusú szűrőtartóhoz.
így néz ki ahogy itt van.Mondjuk a képen nem az a nyomás mérő van, ami 15 bart tud az expolygonnál.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
álljon már meg a menet! a rome (mint ahogy parci és blaze múlt heti csörtéjében olvashattuk) egy tetemes robuszta tartalmú kávé! namost van aki meg birja inni, sőt szereti, van akinek meg "keserü", "kikönyököl a mocsár", stb. simán lehet hogy a "jó" lefolyású kávé nem izlik már. Ezen felül, változik az ember izlése is idővel. Továbbá ugyanaz a feliratú kávé is szór, az alapanyagok is szórnak. Ez normális, borból is van évjárat!
Egyrészt üzemeld be a mazzert, addig ne is filofozáljunk, másrészt próbálj ki egy másik kávét, mondjuk egy épp nem olajos pörkölésü 100%A-t. ha utána is keserü normál lefolyással, majd akkor kezdünk a gépre gyanakodni![ Szerkesztve ]
-
adpeter
tag
Jaaa! Csak a lejárati van rajta? Aha...értem. Vagyis nem.
A pörkölő személyi igazolvány másolata nincs,az a baj?
Parci leírta a lényeget,nem ragozom tovább."Bárki,bármit mondhat. " Ez nem az én stílusom. Amit mondok,azt tudom.
Amit nem tudok biztosan,azt nem mondom és utánajárok.Vagy nem mondom.Szerintem is zárjuk le.
PID-et húzd le 95 fokra! Legalább!! Még lehet az is sok.
Próbáld lejjebb ha keserű.Ha világos a crema és még úgy se ízlik dobd ki a picsába
és vegyél 100% arabicát!
Ha nem boldogulsz a kávéfőzővel,akkor nézesd meg valakivel! Nem véletlenül találták ki
a 9-9,5 bar-t. Hajtömeggel ne foglalkozz! Ő el is adta azt a szar EVO-t valami lúzernek.
Hogy is hívják a manust?????? Valami Páfrány vagy Palló,,,mindegy valami ilyesmi!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.