-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Szóval amíg nem csinálom meg az árompádlósz tunningot, addig ki fogom próbálni. Lesz, ami lesz...
Wizard: majd átolvasom, köszi! Ahogy elsőre átfutottam, esik rendesen.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
tariattila
veterán
kíváncsi lennék egy QM-nél mennyit esik a víz hőfoka egy dupla végére...
holnap megmérem egy didzsitális mércével....
letekrem a potit minimumra amivel jól leszimulálom a csapolás alatti vízhozamot... a mércét meg alátolom a víznek... -
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #16155 üzenetére
QM-nél öt felel meg egy Gaggiának.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Toobee
veterán
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #16159 üzenetére
Mondom én: sok lúd disznót győz!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #16161 üzenetére
Harmat perkeltunk a cimborammal. Belgaktol kertem mintakofikat, par nap alatt megkuldtek repcsivel. Igaz csak kicsi, 100 grammos adagok, ugyhogy esznel kellett lenni. Ez a nagyszemu indiai robi eleg finom, Supremoval felesbe kifejezetten kellemes.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
adriankoooo
senior tag
Esetleg az olaszoresszo.hu oldalt nem ismeritek? Itt van pár felújított presszógép, ezek közül melyik a leginkább ajánlott?
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Tegnap este én is vízkőtlenítettem a gépen, és az itt olvasottak alapján a gőzkarban is átengedtem.
Azóta csepeg, eddig nem csinált ilyet, most bekapcsolom és elkezd csepegni.
Ilyenkor milyen tömítést érdemes kicserélni, vagy ez mitől lehet? -
bl4ze
veterán
Hétvégi horror: Nyíregyháza , Frei Café – most nyílt pár hete mondom egy esélyt megér, mert Török Ádám a T&P-ből átment Frei-hez, Ő az oktató már nálunk.
A hely ízléses, szép – jó helyen van.
Őrlőket megnéztem, majd kértem az „espresso” keverékből egy ristrettot.
Macap-ból őrleményt kipofoz, lazán tamperel és irány fel a nagy „sasos” ELEKTRA-ra a kar.
3 mp és kész a kávé! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ lerakja elém : egészségemre!
Ritkán van, hogy vissza dobok kávét most ez történt: udvariasan jeleztem, hogy ez elfogadhatatlan az espresso-ristretto nem 3mp alatt van kivonatolva, és nem így néz ki. (crema nélküli vizes kóla lötty)
Hölgy csodálkozva néz. Nem érti. Elmondom megint, lassan. Néz. Kérdezem üzletvezető van? Zavarban van néz, majd egy 40-es férfi oda sétál mi a baj. Elmondom, megmutatom neki ez nem kávé, ez egy hibás produktum. Erre a másik barista hölgy is oda jött hallgatja. Kérdezi: rossz akkor az őrlemény? Mondom neki ha a mennyiség rendben akkor bizonyára igen, túl durvára van darálva. Az üzletvezető ezek után lemérte : 7.5 gramm. Ez még elmegy. Mondják , hogy régebben Ádám 12 grammra lőtte be az őrlőt, de az sok volt sokszor a lányok fel sem tudták rakni a kart – túl lett töltve. Mondtam neki a 7.5 gramm már elég lehet, főleg ha az őrlemény megfelelően eszpresszó finomságú.
Na itt kezdődött a munka: elkezdtük nézni a Macap-ot a másik barista hölggyel, aki az italt készítette el is vonult. (nem értette, nem érdekelte a dolog) Sok sok állítás után beállt a rend : szép, vékony lefolyás, szirupos végtermék. Mennyiség is rendben. (kb. 20 perc)
A pultba is be akartak invitálni, de ezt ÁNTSZ okok miatt nem léptem meg, sikerült „kintről” is beállítani az őrlőt.Végeredmény : sokára kaptam kávét, de az már jó lett és segíthettem, melyért nagyon hálásak voltak.
Konklúzió : az oktatás nem sokat ért, alap dolgokkal nem voltak tisztában, kávé kivonatolás, őrlő beállítás szükségessége stb. stb.
.:. bl4ze .:.
-
-HajTömeg-
őstag
Korábban írtam erről,hogy nem értem ezt miért olyan nehéz megtanulni.
Legyünk őszinték,nem kell egyetemet végezni egy kv elkészítéséhez, ha adottak a készülékek,akkor pár dologra kell figyelni és erről sincs figjuk se a kávézók 90%ban.
Én ezt nem értem...Alias: Júzer error
-
mutyi
őstag
Húha, ez azért komolyan szánalmas.
Én nem nevezném az ottani hölgyet baristának,mert akkor mi itt mik vagyunk?
Ilyen alapvető dolgokkal ne legyenek tisztában, ez kész röhej.
Amúgy Szegeden hamarosan nyílni fog két újabb kávézó úgy olvastam a központban, kíváncsi leszek rájuk.
3 mp )))Itt van Vásárhelyen egy vendéglátóegység. Nem kocsma, nem is étterem, ilyen söröző féleség, mindenki idejár, kedveljük helyi szinten.
A lényeg, hogy a tulaj a haverom és a múltkor sokat beszélgettünk a kávékról.
Ő maga minden nap elvégzi a megfelelő tisztítási műveleteket, mindig leteszteli tisztítás után a hőfokot, a lefőzési időt,mindent, hogy mindig ugyanazt a minőséget tudja a dolgozókkal előállítani.
Kicsit már túl precíz is,de ilyen emberek kellenek,ha valaki valamit csinál, azt csinálja a lehető legjobban. -
bl4ze
veterán
a nagy gond az, hogy ezt egy "Frei" nem engedhetné meg magának.
nem a trendi, szép belső és a csili-vili sasos Elektra a fontos : maga a termék amit árulnak.
az pedig csapnivaló volt.üzletvezető nincsen alap dolgokkal tisztában, hogy arabica-robuszta meg koffein, meg ilyenek.
kérdem én : hogyan lehet egy kávézó üzletvezetője? oké, hogy nem barista, nem áll a pultban de alap dolgokat tudnia kéne - szerintem.a lányok a pultban pedig tudniuk kell mit csinálnak és nem csodálkozni azon, hogy egy 3-4mp-es kávét a vendég "visszadob"
ez igénytelenség a magad munkája, a termék iránt is. tudom én, hogy fizetni kell a számlákat, de akkor is.
kávét - élelmiszert árul. tegye már úgy, hogy legalább megfelelő legyen ha nem is jó vagy tökéletes.a 3-4mp-es kávé egy vízizű fekete lötty az nem ristretto, nem espresso.
.:. bl4ze .:.
-
hanolfe
tag
válasz -HajTömeg- #16169 üzenetére
Sajnos nekem is ez a tapasztalatom, hogy elegáns helyeken, több százezres gépekkel pár másodperces lefolyású kávét szolgálnak fel. Utoljára céges üdülő bárjában ittam "kávét". Mazzer daráló, három karos Gaggia, csinos szőke pultos csajszi (direkt nem írtam baristát, mert köze nem volt a szakmához).
Kérdezi, hogy jó lesz-e az omnia, mert az van előre darálva most, mert a vendégek az szeretik. mondom jó lesz :-) Szűrőbe belecsattogtat 2-3-at, legalább nem sajnálja... majd mindenféle tamperelés nélkül felteszi a kart és lefőzi a kávét kemény 3-4 másodperc alatt. Eredmény valami híg, teljesen crema mentes lötty. Nem szóltam semmit, bár lehet kellett volna.
Később a szaunában kérdezem ismerősöket, hogy mit szólnak a kávéhoz a bárban.. "Óóó, hát az milyen finom!"Az a gond, hogy egyesek azt hiszik ha drága gépekkel dolgoznak akkor abból csak jó kávé jöhet ki.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz hanolfe #16176 üzenetére
Én keresztbe-hosszába bejártam már az országot 100szor kb.
Olyanokat csinálnak kv-néven,hogy már semmi sem tud meglepni.
Tényleg csak az bosszant,hogy ott a gép, a drága daráló, sokszor még a kv is jó minőségű és ahogy írtad csattogtat kettőt a kar fölött, fel a gépre és 3mp lötty,egészségedre
Korábban volt már erről szó, fragola is írta,hogy a gépek sincsenek beállítva normálisan.
Hiába a nagy név,ha nincs karbantartva, helyesen beállítva.
Attól tudok kiakadni,mikor olyanokkal jönnek,hogy "a darálóhoz nem szabad nyúlni,be van állítva..."
Ez olyan,mintha egy szakács azt mondaná a sütő be van állítva ,mindent 180fokon sütünk és kész.Alias: Júzer error
-
And06
aktív tag
"a 3-4mp-es kávé egy vízizű fekete lötty az nem ristretto, nem espresso."
nekünk nem, de aki a mandulás lattes vanilia frappucsinó extrát kér, mer nehogymár egy snassz eszpresszót kérjen, annak mind1 és ahogy a múltkor elnéztem ők a célközönség. az itallap elég "vetitős", csak tartalom nincs mögötte... márpedig sok embernek a kávézóban nem a kávé, hanem a körités a fontos, leszarja mit iszik, max tesz bele még 2 kanál cukrot, a kávé amúgy is egy keserü xar, ezt mindenki tudja -
igi
aktív tag
Erre valki valamit?
this is the beginning of a beautiful friendship
-
ronin s8
senior tag
Ja ja, ez van. Maximális igénytelenség önszopó vibrátorral. És dicsekvés hozzá.
Másrészt minimálbérért nem lehet elvárni maximális, szakirányú tudást, esetleg tessék-lássék engedelmességet. A pultos (mer hogy ez a böcsületes megnevezése neki, ő nem barista) csak egy újabb leb...szásként érzékeli az üzletvezető ezirányú kéréseit (aki persze ő maga is hülye mindenhez), nem tudás átadásként...
Török Ádám meg mi a f...szt csinál a Frelynél, azon kívül, hogy a kiadott kávékat és a pénzt számolja?? Mert hogy javulás nincs azóta, hogy odament...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz -HajTömeg- #16177 üzenetére
Szerintem a szervizesek 95%-a nem tud beállítani egy gépet az adott kávéhoz.
Egy kis vendéglátóba nem kell barista vagy oktató, a szervizesnek be kellene lőni a gépet a kávéhoz, egy 3-4 e. Ft-os közepes minőségű kávét még a darálón lévő victamperhez állítva is olyan kávét lehet húzni, mint bármelyik olasz Autogrillben.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #16177 üzenetére
hú, ezt már lopom is aláírásba!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tariattila
veterán
La Pavoni Europiccola 1964-ből landolt a pulton...
thx avx!
Francesco Ceccarelli kezeiből...
a géphez szerencsére van sztori is...
remélem többminden kiderül még, addig is idézek levelezésünkből:
''this pavoni i bought near rome, Frascati town, from a old man four years ago for my collection, where sleeped until now'' -
tariattila
veterán
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #16188 üzenetére
szériaszámot vagy it didn't happen! (ugye az enyém is 64-es...)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #16189 üzenetére
Ez nagyon azazatis. Gratula! Miért kell ezt csinálnod velem egyébként? Megint el akarsz nekem valamit adni, ugye? Nagyon jól nyomd a pszichológiai hadviselést
https://barbieripnk.hu/
-
tariattila
veterán
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #16192 üzenetére
Én már leálltam a gépgyűjtéssel (HAZUDOK). Még egy Olympia, vagy Strega azért kéne a pultra, de ennyi
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz tariattila #16194 üzenetére
ROCKET GIOTTO PLUS V3 PID
PIDelt Gaggia Classic (már cs a PID kell rá! )
LaPavoni EuroPiccola ('80-ig)
na mondjuk ha hozzámvágnának egy Creminát óccsóért, lehet azért elkapnám!MAZZER SuperJolly (doserless mod és a matt feketére festetés még hiányzik)
HG ONE
OrphanEspresso Pharos(a félkövér tételekkel már rendelkezem! )
ezután már TÉNYLEG leállok!
és hát valóban nem fér el egy panel-konyhában mindez, épp ezért már tervben van egy kávés sarok kialakítása nappaliban!
gépek, darálók, katonás sorban egy hosszú pulton... hát nem utópisztikus?!akinek van kedve leírhatná az aktuális és a cél/vágyott szettet!
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #16196 üzenetére
Ja, HG-One alap, de azt már annyiszor mondtam, hogy mindenki tudja
Akkor az enyém:
Brezzera Strega
Olympia Cremina
La Scala Erotika ofkórsz, ő már a drágaszágom
Turmix TX-10, szintén
QM 0650
Mazzer Kony E
HG-One[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Ábi
tag
Az olasz ebayen miért ilyen olcsók a Mazzerek?
http://www.ebay.it/itm/Mazzer-Mini-Electronic-A-DIGITAL-ALU-poliert-Espressomuhle-NEUES-MODELL-/291224821054?pt=LH_DefaultDomain_101&hash=item43ce5a1d3e -
vendingo
veterán
válasz Toobee #16197 üzenetére
Ha már itt tartunk.
Nekem nincsenek nagyra törő vágyaim:Ami már van:
-Mazzer Mestre alias SJ
-La Pavoni Europiccola ProfAmi még lesz:
-HG One
-Isomac Millenium
-Új konyhapult, hogy elférjenek.Fél órája készültem el a mazzerral, volt pár próbadarálás, de nem vagyok hasra esve tőle.
Holnap még szórakozok vele egy kicsit, hátha változik a véleményem.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Tidradio td-h3 rádiót keresek!
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó