Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-conrad-
addikt
Sziasztok,
Van egy hőgombás 12 centis arctic cooling ventillátorom, ebből szeretnék fordulatszám-szabályozósat csinálni. Ha a hőgomba helyére egy potmétert teszek az úgy megoldható lenne? Vagy hogyan csináljam?
Arra gondoltam, hogy kimérem szobahőn a termisztort, meg melegen is megnézem milyen ellenállása van. -
Kernel
nagyúr
válasz -conrad- #51702 üzenetére
Szimplán egy potméter nem bírja azt a terhelést, esetleg valami komolyabb huzalpotméter.
Csak meg akartam mutatni, de úgy látom, már eBayről is kipusztult az a fajta, ami lényegében egy potméterből állt. Csak az van, ahol a potméter mellett egy tranzisztor is látszik, ami elfűti a hőt:
http://www.ebay.com/itm/182006579098
Ilyen lehet építeni házilag is, de ez lineáris, disszipatív szabályzó.
Vagy vannak a sokkal jobb hatásfokú PWM-szabályzók:
http://www.ebay.com/itm/221944848979
http://www.ebay.com/itm/201533353831Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Nekem az erősítő hátán gyárilag van egy kapcsolt 230 V aljzat, azt már csak tovább kellett osztani, így lényegében az erősítő távszabályzójával (ami persze nem külön van, hanem egy taníthatóban egyesül) lehet kapcsolni mindent.
Annyi, hogy az erősítőben külön biztosíték védi, amit kicsit nagyobbra vettem, hogy a plazma TV se nyomja ki, bár az tulajdonképpen lágyabban indul, mint sok más TV, ami volt az évek során. (Legtöbb plazmában NTC lágyindító van, amit a bekapcsolás első másodpercében rövidre zár egy második relé, ezért van ezeknek egy jellegzetes, kettős kattanó hangja.)
Természetesen a biztosíték növelése előtt arra is figyeltem, hogy az erősítő belső áramköre mennyit bír, de az jó vastag vezetékezés, relé kapcsolja az aljzatot, semmi gond vele.
A konyha más eset, ott általában képcsöves TV-k szoktak lenni, USB eleve nincs. Bár volt már itt LCD is, amihez DVB-T box sem kellett. Nálam ez szakmai okból változó, van több TV is raktáron, néha eladásra kerül stb.
Arra én is gondoltam már, hogy a DVB-T box USB-csatlakozójára lehetne relét kötni, de a konyhában praktikusabb úgy, hogy simán csak a TV főkapcsolóját kelljen nyomni, be- és kikapcsoláshoz egyaránt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
VIPowER
őstag
Amatőr kérdés. Ennél az 1-es, vagy a 2-es lábat kell a fűtőszálra kötni? Bojler hőfokszabályozója.
-
dave0825
őstag
Üdv. Érdeklődnék, hogy olyat, hogy kb. 10-24V-ig potival állítható táp, max 1kW teljesítményű valami lenne rákötve, mennyiből és hogyan lehetne legegyszerűbben megoldani? Egyik ismerősömnek lenne.
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Hello,
FA7-6/2-A1 kapcsolóhoz tud valaki beszerzési helyet? Csak alibabán látok, se expressen, se sehol nincs...Mutogatni való hater díszpinty
-
darvinya
titán
Csak egy teória:
Miért nem tudják megoldani a hasadó anyagokból közvetlenül elektron kinyerését, és ezzel energiát termel.
Azaz villamos energiát.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #51714 üzenetére
Az elektronok végigkergetése egy drótban egy energiaigényes folyamat. Egy akármilyen kondenzátort feltölteni ugyancsak, - ugye - az is árammal történik. Általában mindehhez több energia szükséges, mint amennyit utána az elektronok nagyvonalúan vissza tudnak adni. Hacsak nem találod fel az elektronalapú örökmozgót.
...hálószerűen befogni...
Ezt csinálja egy elektroncső anódja is. De hogy legyen mit "befogni", ahhoz elektronokat kell pumpálni a katódba.
[ Szerkesztve ]
-
dudika10
veterán
válasz darvinya #51717 üzenetére
Komolyan ezt a topikot kell szemetelni ahelyett, hogy utánaolvasnál picit?
Nagyságrendileg felszabadul egy hasadáskor 100MeV, aminek a nagy része (úgy 90%? lehet rosszul emlékszem, de nagyságrendileg ennyi) a hasadó anyag részeinek szétrepítésére megy el, azaz mozgási energia (=> hő) lesz belőle.
A maradékból lesz gamma foton, meg pár gyors neutron.Az energia nagy része hő. Ezért (is) működik úgy az atomerőmű, ahogy működik.
Befogni az elektronokat?! Milyen elektronokat?
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
AMDaZERG_1
senior tag
Építettem egy lámpát, ami 18650 (3.7V) akkuról üzemel, de szeretném, ha csak sötétben világítana.
Ehhez elvileg elég lenne egy fotodióda?
És, ha igen melyik típus lenne erre a célra alkalmas.
Tudnátok a kiválasztásában segíteni?Ortus-245 - Ortus-250 - Subvolo-01
-
Lompos48
nagyúr
válasz AMDaZERG_1 #51721 üzenetére
Nem lehet elég. A fotódióda csak érzékel. Kell utána még valamicske elektronika, ami a jelét feldolgozza és kapcsol. Ideális esetben ugyanarról az akkuról táplálva.
-
AMDaZERG_1
senior tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz AMDaZERG_1 #51723 üzenetére
Az alapáramkör nagyon egyszerű, olyan, mint ez:
Ami változhat, az a vezérelt lámpától függ. Mekkora feszültséget, áramot igényel.
Ez fényre világít, mindjárt teszem a sötétedésre világítót is. Lényegében az LDR és potméter felcserélendő.
Nagyjából így:
[ Szerkesztve ]
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz AMDaZERG_1 #51725 üzenetére
Azért áruld el: milyen a "világítótest"? Lehet hasznos kiegészítéssel szolgálhatnék.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Valaki tud olyan boltot ahol lehet venni ilyen méretű szénkefét?:3,5x5. Hossz az kb 7-8 mm lehet.
Ablakemelőben ment tönkre és nem találok sehol sem ekkorát. -
Lompos48
nagyúr
válasz AMDaZERG_1 #51729 üzenetére
Ha ebben a kombinációban elég a kiadott fény, akkor lehet, hogy a tranzisztor miatt az ellenállást még csökkenteni kell. Kapcsolásnak pedig az elsőt kellene használni, felcserélve a fotoelemet az ellenállással. A potenciométer az érzékenységet állítja. Ha egy állandó értéket akarsz, akkor ki kell kísérletezni melyik az az állása a potméternek, ami megfelel a neked tetsző küszöbértéknek. Attól függően, hogy milyen fotodiódát/-tranzisztort/-ellenállást találsz, más lesz az ellenállás értéke. Ehhez vagy adatlap kell vagy ki kell kísérletezni.
-
dave0825
őstag
válasz Lompos48 #51711 üzenetére
Akkor pótlom:
- stabilizált
- az 1kW az 24V-on legyen csak annyi, kisebb fesz. értéknél
- talán valami motort mondott, vagy nem is tudom már mit, de szerintem nem lényeges neki, mert lehet, hogy több mindenre is használná. Ennyit tudok róla én is, amit leírtam.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
repvez
addikt
Egy kicsit konkrétabb szemléltetés, hogy mit szeretnék csinálni és ahhoz segitség, hogy hogyan állitsam be az eagle-t, hogy egy kicsit talán egyszerübb és átláthatóbb vezetékelést kapjak.
HA lehet akkor egy kicsit szélesebb vezetékeket szeretnék, vagy nagyobb távközöket köztük és kevesebb áthidalást.Illetve az hogyan lehet megoldani, hogy az alkatrészeknél csak az ellentétes oldalon legyenek vezetékek és a közelükben ne legyen áthidalás?Mert enélkül elég nehéz lenne házilag beforrasztani az alkatrészeket ha ugyan azon az oldalon lennének és ha fém az alkatrész akkor akár zárlatot is okozhat ha ráfekszik a vezetékre.
Az autoroutban találtam pár beállítást erre vonatkozólag, de némelynél már hibát az , mivel az alkatrész lábaknál ez ütközést jelentene ha növelném a távolságot.
[ Szerkesztve ]
-
Predator2
addikt
Helló
Full amatőrként, lenne hozzátok egy kérdésem.
Hogyan tudnám legolcsóbban megoldani szerintetek, hogy az udvar világítását, időzíteni tudjam.
Csak annyira lenne szükség, hogy amikor megyek munkába, és kiállok a kocsival, világítson. Én felkapcsolnám a kinti lámpákat, de automatikusan 15 perc múlva kapcsoljon le.THX
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
zka67
őstag
válasz Predator2 #51735 üzenetére
Szia, vagy egy ilyesmi áramkörrel, vagy ha ezt drágának találod, akkor feleségnek/gyereknek/mamának szólsz, hogy kapcsolja le a villanyt, miután elmentél
-
tornas
őstag
válasz dave0825 #51733 üzenetére
A legolcsóbban talán úgy tudnád megoldani, hogy veszel egyforma használt szervertápokat. Vannak csak 12 V-osak is. A GND-t mindenképpen ki kell szigetelni a táp fémházától, hogy sorba tudd őket kötni, de az érintésvédelem (földelés) is megmaradjon!
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Kernel
nagyúr
válasz Predator2 #51735 üzenetére
Vagy felrakni egy kültéri mozgásérzékelőt, ezeken lehet állítani az érzékenységet, az időzítést, valamint a szürkületi szintet (hogy nappal ne kapcsoljon be):
http://www.ebay.com/itm/181974751914
Nekem mondjuk lámpával egybeépített van, ezt csak a példa kedvéért mutatom, általam nem tesztelt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
biker
nagyúr
hú, gyerekek, olyat láttam ma, életemben még nem
Inverterben profik, keblemre, és segítsetek megérteni.Adott egy Altivar ATV12 (Schneider) inverter. 4db van a gépben mellesleg, tucatnyi ilyen gépet javítok.
Egyik motor (ez egy fólia lecsévéló és fólia nyújtó gépegység) meghajtásáról van szóTökéletesen működik, majd egyszer csak elszakad a fólia, és innentől ahogy befűzöm, elindítom, eltépi a fóliát, és feltekeri, mivel elkezd VISSZAFELÉ FOROGNI!
Kezelők szerint ezt naponta 10-12x eljátsza, most is visszafelé forog, ilyenkor fordítva fűzik át a fóliát, majd egy idő múlva megint szakad, mert visszafordult a menetirány, és befűzik rendesen
a bekötés 2 vezetékes, csak a com-li1 közé megy 24V dc, nincs a többi fokozat bekötve, és kap 0-5V dc sebesség jelet, ennyi.
hogy tud egy inverterben random megfordulni a fázissorrend?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
mezis
félisten
Üdv.!
Csak kíváncsiságból kérdezek:
Vettem az eBay-ről egy marék 1N5822-es Schottky diódát. Mértem a nyitófeszültségüket (vagy inkább ellenőriztem). Mindegyik jó, csak azt hittem, hogy szűkebb intervallumban lesznek a nyitófeszültség értékek. 200 mV - 290 mV közötti értékeket mértem. Azt hittem, hogy szűkebb tartományban lesznek, vagy ez a gyáron is múlik ?mezis
-
yohnsee
tag
Hali! Nem tudjátok véletlenül, hogy hívják azt a fém gégecsövet, ami merev? Amilyen az asztali lámpák nyaka is. Továbbá kapható-e valamelyik boltban méterre?
AVR
-
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
egy akku feszültségét szeretném mérni, kb 50mV pontossággal, ehhez keresnék valami kapcsolást. az alkalmazás annyi lenne, hogy ha az akku feszültsége egy megadott szint alá csökken, akkor azt jelezze nekem egy piezos csipogón. az akku feszültsége 12,5-11V között mozog, 11 alatt kéne jeleznie. a feldolgozáshoz rendelkezésre áll egy arduino, viszont jó lenne, ha a mérést minimális alkatrészekkel, és lehetőleg viszonylag kompakt formában tudnám megvalósítani, mert a kapcsolást raszterpanelen kell összegányolnom. ötletek?
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
yohnsee
tag
válasz FireKeeper #51747 üzenetére
Feszültségosztó 1%-os ellenállásokból, majd ez rá az egyuk analog in lábra. Én hasonlót attiny-vel csináltam, eddig jól működik
AVR
-
And
veterán
válasz FireKeeper #51747 üzenetére
Ha jól látom, a belépőszintű modellek is rendelkeznek analóg bemenetekkel. Tehát nem lehet, hogy a legegyszerűbb esetben csak egy ellenállásosztót kötsz az analóg bemenetre (amely a belső referencia szintje alá osztja az akkumulátor feszültségét), és ezzel meg is van oldva? Vagy ha nagyon bonyolítani szeretnéd, és az analóg bemeneti feszültség lehetséges forrásimpedanciája nem lehet túl nagy értékű (a túl kis osztó ellenállások pedig feleslegesen terhelnék az akkut), akkor a bemenet elé köthetsz egy feszültségkövető kapcsolást, pl. műveleti erősítővel: [link].
Sőt, ha csak egy ponton való kapcsolás a cél, akkor egy szimpla analóg komparátor is megteszi (szintén kivitelezhető egy műveleti erősítővel), amelynek a kimenetét az egyik digitális bemenetre kötheted: [link].
Új hozzászólás Aktív témák
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest