Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
F_Gergely
őstag
válasz PH-User #51499 üzenetére
Van egy szer viszont sajnos a neve nem jut eszembe. Nem tudom neked jo lenne-e muanyagokhoz valo, kb a hatasa olyan mint a fektisztito, a lenyege az hogy mindent leold a muanyag elemrol viszont a muanyagot magat nem karositja. Tisztitoszer de ragasztot es mas utolag hozzarakott cuccot leold. Spray-s flakonban van, delutan ha nem felejtem el megnezem neked. Szerintem ez talan hasznalhato bar nem tudom az LCD-n milyen bevonatok vannak pl tukrozodesmentes azt lehet ez is feloldana.
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #51501 üzenetére
Nekem van itt raktáron törött kijelzős TV, a matt fajtából. Denaturáltszesz nem támadja meg, noha letörlés után maradhatnak foltok, de az kevés vízzel és a mikroszálas törlővel semlegesíthető.
Vittem fel tintát, az is lejött, ami mondjuk nem meglepő, oldja a tintát, mindamellett ez még nem volt rászáradva.
Denszesszel egyébként vigyázni kell, gyengébb műanyagokat, gumit megtámadja, úgyhogy csak saját felelősségre, célszerű hasonlóan tesztelni előbb valami máson.
Más téma, gyantaoldáshoz például jó.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
zeix
senior tag
Sziasztok! Szeretnék árajánlatot kérni.
Biztos találkoztatok már RF vezérlésű relékkel. Most vettem egy 4 csatornás távirányítós szettet. 8-10euróért.
Ehhez hasonló:
Az árajánlatot egy ennél komolyabb szerkezetre szeretném kérni.
Amit tudnia kellene:
-20 csatorna
-min. 30m hatótávolság
-az adón a be és kikapcsolás egy gombbal kellene, hogy működjön
-a vevő el kell hogy férjen egy fali aljzatban
-az adó mind a 20 csatornát párhuzamosan tudja egy időben kapcsolni
-az adó készülék állhat akár 20db részegységből is, ha csak így lehet megoldani a párhozamosan történő kapcsolásokat.
-az adó(k) mérete nem számítRemélem megoldható. A többit privátban.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Szeretnék vásárolni olyan laptopadaptert, amelynél én magam szabályozhatom a kimeneti feszültséget. Legyen legalább 90W-os, és LCD kijelzős, ehhez hasonlóra gondolok.
Órák óta bújom a netet, de nem találok olyat, ami éppen van is készleten.
Légyszi segítsetek, hátha ti ismertek olyan webáruházakat, ahol lehet ilyet kapni. Az a fajta nem érdekel, ami "intelligens", és saját maga állítja be a feszültséget, őszintén szólva én nem hiszek abban...
Lehet használt is!
Köszi a segítséget előre is!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Ribi
nagyúr
válasz csabyka666 #51508 üzenetére
Valszeg azért nincs, mert nincs rá túl nagy igény. Esetleg egy convertert a végére akasztasz?
Vagy kompaknak kell lennie? -
csabyka666
veterán
Ja, nem rétegcucc, nekem azért kellene, mert javítok notikat, és ha adapter nélkül jön, akkor bajban vagyok, illetve nem akarok adapterekből betárazni, mert nem férek el már így sem.
Convertert? Hogy érted?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Ribi
nagyúr
válasz csabyka666 #51510 üzenetére
Mondjuk tulajdonképp csak egy converter kellene, egy step down mondjuk, mert azt csak rárakod a 19-es tápra és kiad 12Vot. Valami ilyesmi.
Persze ez így már majdnem úgyis akkora lenne mint 2 táp. Gondolom a változtatható tápegység is ilyen, csak rá van építve a tetejére. -
csabyka666
veterán
Igen, ez már elbonyolítja. Ettől függetlenül a feladatát ellátná, de a csatik miatt praktikusabb lenne egy változtatható feszültségű adapter, csak nem találok sehol...
Egyébként ezek az intelligens adapterek hogy a viharba ismerik fel, hogy a készüléknek mekkora fesz kell? Egyáltalán ilyet lehet építeni, vagy csak marketingfogás?
-
Kernel
nagyúr
Gyártani egyszerűbb egy szokványos felépítésű tápegységet, szabályozható kivitelben. Sőt, ami fix, az is egyszerűen megoldható, folyamatos vagy fokozatkapcsolós kivitelben. Csak bele kell nyúlni a visszacsatoló körbe, a kimeneti osztó módosításával.
Valamint mérlegelni kell pár körülményt. Hiába csökkentjük a feszültséget, az áramterhelhetőség nem lesz nagyobb, mert azt a trafó szekunderének vastagsága és a dióda (meg annak hűtése) meghatározza.
Feszültséget növelni inkább csak módjával, mert elfogyhat a szabályzási tartalék, emiatt kevésbé lesz terhelhető.
Csökkentésben viszont 50 % sem okoz gondot elvileg. Kimenetre ráakasztani egy dolláros feszmérőt és kész az univerzális tápegység.
De szervizekben inkább valami "normálisabb" labortápot célszerű használni, már csak azért is, mert rögtön mutatja az áramfelvételt, ami sok esetben árulkodó, jelzésértékű. Javítást könnyítő, vagy épp károkat kivédő.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #51512 üzenetére
Nem lehet felismerni, csatlakozók vannak, amiből többet mellékelnek egy tápegységhez.
Mindegyiken más felirat van, más értékű ellenállás van beépítve, ami a tápegység negatív visszacsatolását módosítva átállítja a feszültséget. Könnyen megoldható az is, hogy kontakthiba, szakadás esetén ne felfelé mozduljon a feszültség, hanem lefelé, így kárt nem okoz.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #51513 üzenetére
Na igen, labortápra is gondoltam, csak az eléggé húzós, 30.000-től láttam a jobbakat. Vagy van valami költséghatékony kategória is?
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #51514 üzenetére
Ilyenről nincs adatom, de a gyártók megegyeztek abban, hogy egy adott csatlakozó csak és kizárólag egy adott feszültséget jelenthet?
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #51516 üzenetére
Nem, ez csak az univerzális tápegység saját kis tartozékaira vonatkozik. Máshoz nem jó, nem kompatibilis semmivel.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #51517 üzenetére
Igen, az oké, lehet rosszul kérdeztem.
Úgy értettem, hogy az univerzális táphoz adnak mondjuk 8 csatlakozófejet, és a fejekben benne van az ellenállás, ezzel kialakítja a feszültséget. De én azt nem értem, hogy pl egy Fujitsu-Siemens és egy ASUS notinak lehet ugyanolyan a csatija (azért ezt a 2 típust írom, mert biztosan van 1-1 olyan típus, ahol egyezik a dugó fizikai mérete), a feszültségben mégis 1V különbség van.
Ilyenkor mi a helyzet?
-
Ribi
nagyúr
válasz csabyka666 #51518 üzenetére
Notebook tápnál mindegy az az 1V különbség (hacsak nem 12V). Mivel a notebook tovább alakítja a bejövő 18-20V-ot. Amúgy is egy ilyen táp üresen magasabb feszt ad ki, mint leterhelve. Szerintem egy notebook is elmenne kb. 16-24V-ig bármilyen fesszel, mint egy wide range pico psu.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
Hát, én nem merném rátenni akármelyiket, biztos van benne marketing is, de nem véletlen, hogy fél voltos különbségek vannak az adapterek között. Amikkel találkoztam, terheletlenül is hozták a feltüntetett feszültségértéket, tizedvoltos eltérések voltak csak.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #51518 üzenetére
Természetesen sok egyforma méret van, nem azon múlik. Egyszerűen kamu bármilyen automatizmus.
A használónak kell kiválasztani, hogy hány voltos csatlakozófejet akar, azt rádugja, azt kapja.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire tartozik ide.
Van egy Daewoo Lanosunk, ami reggel fogta magát és ha jobb indexelünk akkor a bal is világít vele együtt, csak sokkal gyengébben. De ha balra, akkor a jobb oldali már nem világít.
Először azt hittem a kapcsoló hibás, de nem. Ha a vezetéknél lenne áthúzás akkor meg valószínűleg mindkét oldalon világítana.
Szerintetek mi lehet a baja? -
darvinya
titán
válasz gyenesmartin #51522 üzenetére
Test rohadás.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #51521 üzenetére
Kamunak tartottam én is, nem is értettem, honnan tudná a szükséges feszültséget, de így már értem, miért szidják a szakmabeliek ezeket az "intelligens", felismerős adaptereket...
-
csabyka666
veterán
Erről mi a véleményetek?
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #51525 üzenetére
Jó. Pár éve megvan és semmi gondom nem volt vele 4 különböző laptopot táplálva. Ha a feszültség értéke érdekel, ott a 3 szálas dolláros pici voltmérő a piacon, amit @Kernel ájánlott.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Lompos48 #51526 üzenetére
Köszi! Elég korrekt a felszereltsége, és nem is a párezres kategória, beruházok egyre...
Ha a feszültség értéke érdekel, ott a 3 szálas dolláros pici voltmérő a piacon, amit @Kernel ájánlott.
Ezt a részt nem értem.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #51527 üzenetére
-
csabyka666
veterán
-
Batman2
őstag
Egy 7,5v-os zener dióda helyett használható 8db 1N4148, vagy 1N4007 ?
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #51529 üzenetére
Talán pontosabb a 3 számjegy...
-
Batman2
őstag
Ok, akkor veszek zenert.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
Ereshkigal
őstag
Kínai multik. Anno rendeltem kettőt, az egyik alapból nem működött (de legalább küldtek helyette másikat). Fél éven belül a kábeleket ki kellett dobni, silány minőségűek. Közben az egyik önálló életre kelt, néha ugrálnak rajta a számok, így nem lehet bízni benne. Nem tudom, mi az ami ajánlott kínaiból. Az esetleges pontatlanságuk lenne a legkisebb bajom.
[ Szerkesztve ]
-
szabifotos
senior tag
válasz szabifotos #51310 üzenetére
Most, hogy itt a jó idő ténylegesen nekiállok világítást eszkábálni a ház elé... Napelem fog tölteni egy 18650 akku pakkot, töltésvezérlővel. Kérdésem, hogy szerintetek az akksiknak mennyire lenne baj, ha az egész cumót a villanyórába tenném egy dobozba? Télen pl. mennyire lenne bajuk a celláknak? (falba süllyesztett a villanyóra szekrény, szóval valamennyire védett) Védelem nélküli bontott cellák, de a töltőáramkörön van protection IC. De gondoltam rákérdezek, nem akarom, hogy kigyulladjon a ház.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #51537 üzenetére
Adatlapját meg kell nézni, alábbi csak egy példa, ami nekem is van.
Töltésvédelem egy dolog, de a fogyasztót is úgy kell bekötni, hogy a védelem közben legyen, tehát ne tudja túlmeríteni. Ezt csak az egyértelműsítés kedvéért teszem hozzá, mert nem tudhatom, hogyan gondoltad.
(#51536) Ereshkigal
Javítottam már ilyet, csak egy ellenállás lába volt gyárilag rosszul beforrasztva, emiatt bizonytalankodott néha. Így kaptam valakitől, évekig félre volt téve, míg egyszer alaposabban belenéztem, de azóta hibátlan.
Mivel tág hely van a belsejében, nemrég beleépítettem 2 db telefonakkut, soros kötésben. Nem sikerült még lemeríteni.
-
S.J.
tag
Sziasztok,
Razer Deadthadder egerem van, 2006-os, amikor megjelent akkor vettem, de jó ideje halott. Feltettem egy rossz firmware-t, és azóta csak világít, nem ismeri fel a gép. Foglalkozik itt valaki ilyesmivel? -
gyenesmartin
őstag
válasz gyenesmartin #51522 üzenetére
A központi zárban ment tönkre egy dióda. Most már jó.
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Forrasztáshoz kérnék segítséget! Nem igazán értek hozzá azon kívül, hogy felmelegít, összetaknyol és remél, hogy tartani fog.
Alap eszközöket vettem, mint lead-free forrasztó ón (a lead free az jó vagy rossz?), meg egy gagyi 30W páka, ami inkább egy darab vas egy vezetéken.A gondom, hogy újabban nem akar fogni az ón, és páka hegye is alig melegít már. Vettem új hegyeket bele, de ezek percek alatt megégnek és már nem fognak úgy. A gyári hegy az meg inkább "elfogyott".
Az ón meg már nem akar megtapadni semmilyen felületen, az ideg m.gb.sz...
Hol a hiba? Mikor minden új volt, akkor pár napig gyönyörűen lehetett dolgozni vele, most meg egyetlen kötés is kínszenvedés. Egy COB led szalag kis érintkezőit tönkreteszi a páka és az ón meg csak legurul a felületről, nem terül szét.
Nem értem.
A felületet is előmelegítem pedig.
Mi a gond? -
Teasüti
nagyúr
-
And
veterán
válasz Teasüti #51546 üzenetére
Az ólommentes forrasztóón házi körülmények között problémás: ridegebb, magasabb olvadáspontú a hagyományos ólomtartalmú forraszanyagnál, még folyasztószer kíséretével sem ad olyan eredményt, mint az ón-ólom eutektikus ötvözet, ellenben remekül lehet vele 'taknyolni'.
"A páka teljesítménye kicsi, vagy azzal mi a gond?"
Te magad írtad le az előző hozzászólásodban, hogy mi vele a gond, ráadásul elég bőven:
"[..] egy gagyi 30W páka, ami inkább egy darab vas egy vezetéken."
"[..] és páka hegye is alig melegít már. "
"A gyári hegy az meg inkább "elfogyott"."
"Mikor minden új volt, akkor pár napig gyönyörűen lehetett dolgozni vele, most meg egyetlen kötés is kínszenvedés."
Én meg lassan harminc éve elvagyok egy 50W-os Weller TCP-vel, ami az elég kicsi SMD (például SSOP-, QFN-) tokoktól kezdve a kisebb fémdobozok összeforrasztásáig kábé mindenre jó, persze többféle heggyel (utóbbi az alakján felül meghatározza a működési hőmérsékletet is). -
Teasüti
nagyúr
De a hegy minden pákán megég gondolom. Amúgy itt vagyok a boltban és az összes forraszanyaguk ólom mentes. Van viszont ezüstös, ez mit tud?
Szemezek még egy 50 wattos forrasztó állomással. Ha több teljesítmény segít, akkor felőlem úgy ég el a hegy, ahogy akar...
A folyasztószerrel elakadtam. Ez lenne a rosin flux angolul?
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Teasüti #51548 üzenetére
"De a hegy minden pákán megég gondolom."
Nem értek egyet. Oké, előbb-utóbb cserélni kell, de például egy megfelelő bevonattal ellátott hegy nagyon sokáig jó lehet, ha ügyelünk a tisztítására (nedves pákaszivacs) és nem hagyjuk, hogy iszonyatosan felmelegedjen (ami egy hőfokszabályozós pákánál alap). Mostanában ugyan nem használom annyit, mint mondjuk egy évtizede, de nagyon ritkán kell hegyet cserélnem, legutóbb is sok éve volt erre szükség.
"Amúgy itt vagyok a boltban és az összes forraszanyaguk ólom mentes."
Akkor olyan helyre kell menni, ahol adnak ólomtartalmút: Lomex, SOS Electronic, meg gondolom egy csomó más helyen is tartanak, még a Conrad árlistáján is láttam SnPb forraszanyagot.
"Szemezek még egy 50 wattos forrasztó állomással. Ha több teljesítmény segít, akkor felőlem úgy ég el a hegy, ahogy akar..."
Nem csak a teljesítményen múlik. Egy átlagos pisztolypáka például 75..100 wattos, és sok mindenre jó, de precíziós forrasztáshoz, apró alkatrészekhez elég macerás meg nehéz is.
"A folyasztószerrel elakadtam. Ez lenne a rosin flux angolul?"
Egy valamirevaló forrasztóhuzal elegendő folyasztószert tartalmaz ahhoz, hogy külön ne kelljen ilyet használni. Egyéb extrém helyekre (például nagyon sűrű lábkiosztású SMD-tokok) lehet plusz folyasztószereket használni, de a jófajta az elég drága. Kevésbé precíziós helyekre akár a sima fenyőgyanta is megteszi, de csak módjával, mert ronda lesz, meg is éghet. De mint említettem, szerintem alapesetben, normális forraszanyagot használva ezekre nincs semmi szükség, amíg az ember hagyományos alkatrészeket meg vezetékeket forraszt.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Na, elhoztam azt a forrasztó állomást, egy tip tinner-t, meg egy rosin flux dispenser pen-t. Szóval szivacs alá vizet öntök és azon húzogatom a hegyet, hogy tiszta legyen, aztán mártogatom a tip tinner-be?
Normális ónt akkor majd lövök ebay-ről, itt kint nincs választék, ólom tartalmút nem forgalmaznak. De még gyanta magos huzal sincs.
A ceruzát meg ha jól sejtem azokon a felületeken alkalmazom, ahol nem akar megtapadni az ón és forrón legurul.
Stimmt?Köszönöm a segítséget!
Nem tudtam, hogy a bevonatot óvni kell, a gyári hegynél nem volt ilyen gond. Igaz az az ónnal együtt elfogyott. Az oxidációra gondoltam, de csodálkoztam miért nem segít rajta a csiszolás.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Tőzsde és gazdaság
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Horgász topik
- 3D nyomtatás
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honda topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest