Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Batman2 #51036 üzenetére

    - Kábel: nem ellenállás, hanem hullámimpedancia. Nem a kábel valós ellenállásához van köze elsősorban, hanem az elosztott reaktanciához, kapacitív és induktív ellenálláshoz. Egy kábel esetén szemléletesen ez jelenti azt a valós meghajtó- (forrás-) impedanciát és lezárást, amelynél a kábelben nem lépnek fel állóhullámok. A ha a generátor forrásimpedanciája és a terhelés nem egyezik meg a kábel hullámimpedanciájával, akkor az plusz veszteséget okoz.
    - Antenna: a működési sávban jellemző valós forrásimpedancia (vevőként) vagy terhelés (adóként alkalmazva az antennát). Az antenna is egy komplex impedanciájú kétpólus, amely rezonancián tisztán valóssá, ohmikus ellenállássá válik, ennek az ellenállásnak az értéke a fentiek értelmében jó, ha megegyezik a kábel karakterisztikus impedanciájával és a vevő vagy adó terhelő- illetve forrásimpedanciájával. Mod.: ha az antenna talpponti impedanciája nem egyezik meg a kapcsolódó vevőével, akkor azt illeszteni kell, amire sokféle lehetőség van, tévéknél például a balun/impedancia transzformátorral, vagy az antenna betáplálási pontjának változtatásával. A félhullámú dipólusantenna például tipikusan 75 Ω körüli tápponti impedanciát ad rezonancián, ezért könnyű vevőhöz illeszteni, bár egy kommersz autós műsorvevő esetén túl sokat amúgy sem túlzottan foglalkoznak ezzel.
    Broadcast rádió- és tévétechnikánál a 75Ω impedancia a teljesen általános, egyéb (amatőr és professzionális távközlés) rádiótechnika, no meg például wifi esetén pedig az 50Ω.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák