Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
A cellavédelemre soha nem szabad hagyatkozni, mert annak csak biztonsági szerepe van (második lépcső). Például 4,3 V-nál véd, míg a töltés 4,2 V-ra szabályoz.
De van itt egy ilyen is:
http://www.ebay.com/itm/121221552820?
Viszont ez csak áramgenerátor.
(#37351) PeachMan
Sajnos nem tudom, vannak-e még ilyen gombok valahol.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Tamy
senior tag
válasz Kernel #37352 üzenetére
Tudom, csak azért merült fel bennem, mert azzal a 4-5W-os táppal egy 16.8V/3.5Ah akkunak úgysem tudok túl nagy töltőáramot adni. De ha mindenképp kell, akkor ha utólag építenék hozzá valami egyszerű áramkorlátot, az működőképes úgy? Valami ilyesmire gondolok a step up kimenetére:
Viszont ez így nem fog lekapcsolni a töltés végén.
[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
vodkaboy22
addikt
Ha 12Vac-s trafó után egyenirányítás nélkül led-et rakok (persze megfelelő előtét ellenállással) akkor az 50Hz-en vajon idegesítően fog villogni?
Vagy ha teszek egy 1 - 2 uF fólia kondit az előtét ellenállással párhuzamosan az mennyire fogja lassítani/változtatni a villogást?[ Szerkesztve ]
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #37356 üzenetére
...vajon idegesítően fog villogni?
Határeset, inkább fejmozdításkor észlelhető. Van akit zavar.
...mennyire fogja lassítani/változtatni a villogást?
Lassítani egyáltalán, mert a frekvencia nem változik. Változtatni se. Esetleg picit nőhet a fényerő az ellenállással párhuzamosan kötött impedancia (reaktancia) miatt.
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
válasz Lompos48 #37357 üzenetére
És ha 47uF-os Bipolár elkót kötök párhuzamban a led-el? Az lassítja a villódzást?
Köszi a választ.Kis üvegcsébe kerülő led-es asztali díszfény lesz.
[ Szerkesztve ]
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #37358 üzenetére
Szerintem nem. Még jobban csökken a sorbakötött impedancia, nő a fénye. Inkább párhuzamosan a LED sorral. Annak van valamicske értelme is.
-
DonThomasino
veterán
Vannak ezek az akkus csavarbehajtók fúrók.
Ha tönkremegy az akksijuk egy egyentáppal simán lehet őket használni?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #37360 üzenetére
Igen, lehet.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
kjani18
őstag
Egy 555 IC -vel és 2 relével változtatgatom egy motor forgásirányát kb. 5s. oda, 5s. víssza, és így tovább.
Legegyszerűbben hogyan tudnék betenni a forgások közé hasonló idejű leállást?
Pl. 5 jobbra, 5 áll, 5 balra, 5 áll, és így tovább...Köszi
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
Lehet éppen kísérletezni a kimenetre tett áramgenerátorral, majd a gyakorlatban derül ki, hogy lesznek hátulütői az egyszerűbb kombinációknak. Ilyenkor egy próbapanelon lehet szórakozni vele, azután menet közben derülnek ki a dolgok.
Azok az egyszerűbb Li-Ion töltők, amit például kínai zseblámpához is szoktak mellékelni, a 4,2 V-ot soha nem kapcsolják le az akkuról, az fixen rajta marad. Általában van egy LED, ami az áram lecsökkenése után kialszik, vagy színt vált, abból lehet tudni, hogy kész.
Mindezt elintézik pár alkatrésszel, amit most pontosan nem tudok felidézni, de van lehetőség például a TL431 alkalmazására, ami egy integrált precíziós sönt-stabilizátor, általában kapcsolóüzemű tápegységek feszültségének igen pontos beállítására használják, optocsatolóval együttműködve a primerre szabályoz vissza lényegében.
Lehetne gondolkodni az XL6009 szabályzókörébe való belenyúláson is, de pontosabbat most arra sem tudok írni, ez is külön agyalás kérdése.
Van itt egy ilyen áramkör is, ami nem csak cellavédő és balanszer, hanem ha jól látom, egy (minimum) 18 V-os tápot is lehet rá csatlakoztatni, amiből gondolom megoldja a 16,8 V-os töltést:
http://www.ebay.com/itm/251064876315?
Vagy lehetne úgy is, hogy kb. 18 V-ot állítasz elő az XL6009-cel, utána arra kötni egy TL431 alapú töltőáramkört:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A kapuknál használt áthaladás érzékelők milyen elven működnek?
Egy Infra kapu, vagy esetleg PIR?Köszönöm!
-
mezis
félisten
válasz DonThomasino #37360 üzenetére
Mértem egy "Wagner" csavarbehajtón. 10 A-t vett fel. Gyengébb PC táp le szokott oldani, amikor nagyon erőlködik. Belevarázsoltam 10 db AA-s akkut. Működik így is, persze állandóan tölteni kell munka közben. Kellemesen csalódtam: az elemtartók saját vékony összekötő vezetékei nem olvadnak el. Lehet, hogy védi a 20 db kontaktus átmeneti ellenállása...
mezis
-
vodkaboy22
addikt
Hehe megcsináltam a trafó led-es kis díszvilágítást aranyos lett és nem villog észrevehetően.
Igen a cső is bevan kötve sorba a led-ekkel. De hidegen nem sem ránt többet a cső mint 0.11A. Felmelegedve meg 0.09A-ra áll be. (6.3V-on ennek a csőnek ennyi is a fűtése.)
Kis dísz lett ismerősnek.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Szereztem egy 4 csatornás ventilátor-szabályzót a számítógépembe, amely úgy működik, hogy egy molex tápcsatit kell rádugni, és a rajta található 4 darab 3 pines csatlakozóra lehet csatlakoztatni aztán a ventiket, amiket csatornánként külön-külön potival lehet szabályozni. Működik frankón, viszont azt szeretném elérni, hogy az alaplap jelezze ki az egyes fordulatszámokat - mert ugye így teljesen független a szabályzó az alaplaptól. és úgy egyáltalán a egész géptől.
Láttam, hogy a komolyabb (pl. Zalman) ventiszabályzókhoz adnak egy Y-kábelt, aminek az a szerepe, hogy rádugva az alaplapra az egyik "felét", kijelezze a lap fordulatszámokat. Hasonló elven ezt én is megcsinálhatom?
A képnek megfelelően a "szélső" fekete és piros vezetékeket gondoltam elosztani 2 felé, és ezeket rákötni az alaplapra (tehát a középső kimaradna), és azt a felét, ahol megmaradt a 3 pin, az menne a szabályzóra.
Értelmezésem szerint ez működne is, de inkább kérdezek, mert nem akarom elküldeni az alaplapot...Szerintetek ez így rendben lenne? A ventiszabályzó nem fog hatni az alaplapra, igaz?
Köszönöm a válaszokat előre is!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Tamy
senior tag
válasz Kernel #37365 üzenetére
Köszi, este ha hazaérek átnézem őket. Most már úgy érzem felesleges lenne a 18V előállítása, ha meg lehet oldani a töltést step up konverterrel is. Csak rontana a hatásfokon. Közben azon gondolkodtam, hogy amit korábban linkeltél LM2577 + 2596-al megoldott kapcsolást, abban vagy kicserélni az LM2577-et XL6009, csak a lábkiosztásuk más, emiatt macerás lehet, vagy ha megtalálnám a kapcsolási rajzát (még jobb, ha a NYÁK rajzát is) akkor a lábkiosztást megvariálva házilag megépíteni. Bár az sem túl egyszerű, kisebb áramköröket még megépítek, de ez már lehet, hogy kifogna rajtam, pláne, hogy smd alkatrészekkel lenne az igazi.
Lehet, hogy maradok a mezei XL6009-es step up-nál, úgy, hogy a kimenetére teszek egy áramkorlátot. Ha jól értelek a másik megoldás is gyakorlatilag ugyanaz, az sem kapcsol le. De az akku mit fog szólni hozzá? Mindenhol azt olvasni, hogy a Lithium-os akkuk nem szeretik a csepptöltést. Igaz nekem is van ilyen kínai ledes lámpám, amit felügyelet nélkül rábízok a töltőjére akár egy napig is, eddig még nem lett baja, de az nem jelenti azt, hogy ez helyes is.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
tornas
őstag
válasz csabyka666 #37370 üzenetére
"A ventiszabályzó nem fog hatni az alaplapra, igaz?"
Mivel egy molex-ről fogja a kakaót kapni az összes ventilátor, így biztosan nem.
"Hasonló elven ezt én is megcsinálhatom?"
Minden további nélkül...
De a fordulatszám visszajelzéshez annyi alaplapi csatlakozó kell, amennyi ventit a szabályozón használnál. Ha 4-et, akkor 4 db alaplapi 3 pin-es csatlakozó kell, hogy legyen az alaplapodon. És mindegyiken támogatott legyen a fordulatszám-kiolvasás.
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
PHM
addikt
A lítiumakkuk töltése más, mint a Ni-Mh akkuké.
Az elején áramgenerátoros, majd a vége felé feszültség generátoros.
Azaz a töltő fix 4,2V-ot ad ki cellánként.
Ha a töltőáram túl nagy lenne, az áramkorlát beavatkozik
és a szükséges mértékben csökkenti a kimeneti feszültséget.
A töltés vége felé a lítium cella kapocsfeszültsége eléri a 4,2V-ot,
s egyre kevesebb áramot vesz fel a töltőből.
Itt a csepptöltésnek, mint olyannak, nincs semmi értelme.
Ha rajtahagyod a töltőn, a lítium cella végül csak annyi áramot vesz fel,
amennyi az önkisülés pótlásához szükséges.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
csabyka666
veterán
válasz tornas #37372 üzenetére
Persze, én is külön-külön gondoltam rákötni a lapra. Csak ugye attól félek, nehogy ráküldjön valami feszt az alaplapra, aztán akkor helyen leszek.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
tornas
őstag
válasz csabyka666 #37374 üzenetére
Nem fog...
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Peter789
senior tag
válasz csabyka666 #37370 üzenetére
A képnek megfelelően a "szélső" fekete és piros vezetékeket gondoltam elosztani 2 felé, és ezeket rákötni az alaplapra (tehát a középső kimaradna), és azt a felét, ahol megmaradt a 3 pin, az menne a szabályzóra
Egyrészt a linkelt kép rossz mert ha megnézel egy 3 tűs csatit akkor nem fekete-sárga-piros a sorrend, hanem fekete-piros-sárga, másrészt a piros az a tápfesz, ne azt oszd le hanem a sárgát mert az a fordulatszámjel! Illetve ne is leoszd, mert ki tudja hová van kötve a külső vezérlőben, hanem húzd ki a csatijából az érintkező fémmel együtt a sárgát és dugd bele egy másik ugyanolyan műanyagcsatiba, amit meg az alaplapra dugsz A feketét nem kell, mert a tápcsatlakozókon keresztül minden közös földön van, ha ott is átkötöd akkor csak felesleges földhurkokat hozol létre amiből adódhatnak zajok pl a hangkártyánál. Ilyen csatlakozókat bármelyik elektronikai boltban kapsz...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
csabyka666
veterán
válasz Peter789 #37376 üzenetére
Na hiszen', tényleg nem néztem a színeket. Igazad van, a sorrend úgy van, ahogy te mondtad.
A lényeg, hogy a két "szélsőt" (feketét és sárgát) ha ráhúzom az alaplap csatijaira, akkor fogom látni a fordulatszámokat, de a ventiket a potikkal szabályozhatom.
Illetve, jól értem, hogy elég csak a sárgát rákötni a lapra?!
-
Peter789
senior tag
válasz csabyka666 #37377 üzenetére
Csinálj 2 csatlakozót a ventire, az egyik csak a sárgával megy az alaplapra, a másik a pirossal és feketével megy a vezérlőre
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Tamy
senior tag
Igen, tudom, hogy először áramgenerátor, utána meg feszültséggenerátoros. A csepptöltést nem én akarom, tudom, hogy nincs rá szükség, csak még azt nem tudom, hogyan oldjam meg a lekapcsolást. Mondjuk ha egy LED jelzi a feltöltött állapotot, azzal már lehetne valamit kezdeni. Mondjuk egy kis ellenálláson az átfolyó áram hatására eső feszültséggel vezérelni egy tranzisztort, aminek segítségével megszakítani a töltést. Végig kéne még ezt gondolnom.
A túl nagy töltőáramtól viszont tényleg nem kell félnem, még a 0.1C áramot sem fogom tudni elérni sohase.
-
DonThomasino
veterán
Trafóra szoktak/lehet visszajelző lámpát kötni?
Ha igen milyen izzót érdemes." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #37381 üzenetére
Mit visszajelzőt?
-
Kernel
nagyúr
Igényesebb töltők lekapcsolnak teljesen, amikor a töltőáram a kezdeti, illetve néveges érték 3 %-ára esik vissza. Később visszakapcsol, amikor a feszültség 4,05 V alá esik.
Ezáltal az akku kímélhető, élettartam hosszabbítható. Ha nincs ilyen automatika, csak például egy LED jelzi a töltőáram leesését (ami nem egyenlő az áram megszűnésével), akkor ezután érdemes várni még 1-2 órát (telítési szakasz), majd manuálisan célszerű megszakítani. Nem lesz abból sem tragédia, ha véletlenül rajta marad, de az akku folyamatosan szipkázza magát tele, ami hosszabb távon állítólag nem egészséges.
Bővebben: [link]
Egyéb megoldás lehetséges sokféle, például az XL6009 átköthető áramgenerátoros módba, ennek módja látható az XL603 adatlapján, mivel a két áramkör lényegileg azonos, csak más referenciával kell számolni (egyiknél 0,22 másiknál 1,25 V).
Az áramgenerátor után lehet kötni például egy ilyen feszültségszabályzót, ami áramkorláttal egyáltalán nem rendelkezik:
Csak itt a kimeneti feszültségosztót át kell méretezni 16,8 V-ra. Az osztó számítása egyszerű, mert a TL431 mindig arra szabályoz, hogy a referencialábon a belső referenciával azonos feszültség álljon elő (2,495 V). Tehát, ha csökken vezérlőjel, akkor csökken a katódáram is, vagyis nő a katódfeszültség.
Az érdekesség kedvéért kiszúrtam a keresőből egy egyszerű kis áramkört:
Forrás: [link]
A kimeneti osztót itt is hasonlóan módosítani kell több cella esetén, és van egy kis többlet igénye a bemeneten, legalább 3 V-ot saccolok neki (16,8+3 V).
A töltőáramot a 4 Ω állítja be. Például 300 mA esetén 1,2 V esik az ellenálláson, kb. 0,8 V a B-E átmeneten, ami összesen 2 V. Itt már nyit a LED, jelzi a töltőáramot, egyúttal korlátoz is azáltal, hogy a tranzisztor bázisát lefelé húzza, míg a kimenet el nem éri a 4,2 V-ot. Mikor eléri, a feszültség tovább nem tud nőni, mert a TL431 leszabályozza a bázist. Ekkor a LED is kialszik, jelezve az áramgenerátoros szakasz végét.
Az eredeti cikk szerint: "Simple and practical lithium battery charger schematic. Most chargers are now available in the market are used in this schematic design and manufacture. Great value!"
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #37383 üzenetére
Régi rádiókban ilyen volt a skálaégő, ami a 6.3V-os fűtőfeszültségről működött. Trafója válogatja, hogy van-e honnan jelzésre begyűjteni valamilyen feszültséget.
-
sztanozs
veterán
válasz csabyka666 #37380 üzenetére
Igazából lehet, hogy az volna a legjobb, ha csak szimplán az alaplapra kötnéd a ventit
Bár tudom, hogy ez nem az a topic, de erről jut eszembe, hogy én is játszom otthon a ventikkel
(régi P4 gép) - és érdekes módon a négy alaplapi ventire 3 PWM jut... Nem is tudom, hogy lehet jól vezérelni a ventiket, és igazán azt sem értem, hogy a 3 PWM hogyan vezérli a 4 ventit. Hogy tudnék erről többet megtudni? Valami kis útbaigazítás jól jönne.[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
DonThomasino
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #37387 üzenetére
Ködfénylámpa, nem feledve az előtétellenállást, ha nincs beépítve:
-
csabyka666
veterán
válasz sztanozs #37386 üzenetére
Ha-ha, mi ez a humorizálás?
Egyébként a fordulatszám, amit a lap meghatároz, mennyire pontos? Úgyértem, itt nem csak „következtet a fordulatszámra” az aktuális feszültségből?
-
Peter789
senior tag
válasz csabyka666 #37380 üzenetére
Ha jól értettem akkor ez a vezérlő csak egy potis feszállító, rajta nincsen fordulatszámkijelzés ami hiányolná, tehát szerintem a sárgát elég csak a lapra kötni
3 tűs csati esetén van a fekete föld, a fix 12V vagy szabályozott feszültségű piros és a fordulatszám bemenet amin egy mezei négyszögjelet vár. Régebbi lapoknál fix 12V volt, így a lap nem tudta szabályozni a fordulatszámot csak külső eszközzel lehetett. Az újabb lapokon (P4/SocketA óta egyre gyakrabb) már megoldották hogy az a 12V ne csak fix 12V lehessen hanem tudja állítgatni, ezáltal szabályozni a fordulatszámot. Tehát a fordulatot nem a saját maga által kiadott feszből tippeli meg, hiszen ahány venti annyi féle fordulatszám tartozhat az adott fesz értékhez, hanem a visszakötött négyszögjelből számolja ki
A 4 tűt nem igazán értem miért találták ki - hacsak nem azért hogy kidobassák velünk a régi ventit - de itt a 12V az ismét fix és hozzájött egy 4dik PWM kimenet ág is, ami megmondja a ventinek hogy a 0 és 100% fordulat között mire álljon be. A fordulat visszakötést itt is meghagyták, hiszen a PWM kitöltési tényezőjéből még nem tudja hogy az adott ventinél mekkora fordulatot jelent az x %, tehát ugyanúgy számolja a visszajövő négyszögjelet
Egyébként nem lenne elég neked az alaplapi szabályzás? Milyen venti milyen lapra kötve? Amikor még olyan ventiket használtam aminek lehetett hallani a hangját max fordulaton, akkor beállítottam a speedfan-t hogy vezérelje a fordulatszámát a proci hőmérsékletének megfelelően, így desktop/netezés/filmezés közben hangtalan volt, de ha a játék elkezdte melegíteni akkor hamar felpörgött
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Peter789 #37390 üzenetére
Igen, teljesen jól érted, nincs semmi visszajelző rajta. (Csak egy 3 lábú led, ami - gondolom - az 5V-os határ alatt pirosan, fölötte kéken világít.)
Említetted ez a hurkolás-témát. Ha csak a sárgát kötöm az alaplapra, akkor ugyanúgy jó lesz, csak nem hurkol be?
Felhívtam egy elektronikai boltot, de azt mondták, nincs olyan Y kábelük, ami nekem kell. Szóval marad a barkácsolás, bár ehhez azért annyira nem kell szétszedni semmit.
Az alaplap milyen elven méri a fordulatot? A közös 0V-hoz (fekete vezetékhez) képest méri, hogy a +12V-os (piros vezetéken) mekkora az eltérés?
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37391 üzenetére
Gondolom, a háromvezetékesnél is úgy méri, mint a PWM-nél: [link]
Van benne egy tranzisztor, aminek a kollektora van kivezetve, az zárogat le testre, fordulatonként kétszer.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #37392 üzenetére
Ja igen, így már adja magát, hogy pontosan méri az összes 3 pines venti fordulatát.
És mivel - gondolom - a földpont közös, elegendő csak a "jel" vezetéket rákötni az érzékeléshez.
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
válasz csabyka666 #37393 üzenetére
a legtöbb elektronikai boltban lehet kapni ezeket a csatikat és a belevaló fémet
lomex.hu
43-09-07
43-09-17
+némi vezeték ha kell hosszabbítaniigen, a közös földpont miatt felesleges átkötni a földet is - és még az említett földhurok jelenség is előállhatna miatta: kialakul egy hurok zajvevő antenna, ami utána megjelenhet az analóg kimeneteken is mint a VGA vagy hang
-
Kernel
nagyúr
Valószínűleg azért találták ki a PWM-vezérelt ventilátort, mert a korábbi megoldás, a tápfeszültség csökkentése alapvetően egyfajta gánymunka, szükségmegoldás. Alacsonyabb tápon túlzottan lecsökkenő nyomaték, bizonytalan elindulás, és még a fordulat visszajelzése is néha elakad, a forgás nem detektálható korrekt módon.
A gépek zajszintjének csökkentése ugyanakkor érhető igény, ezért szükséges volt bevezetni valamilyen normálisabb, szakmailag is kulturáltnak tekinthető megoldást.
A négyvezetékes rendszerben a ventilátor elektronikája mindig megkapja az üzemszerű tápfeszültséget, fordulatát önmagának állítja be, a PWM-vezérlőjel csak az információt közvetíti, hogy mennyi legyen az.
Fórumon elhangzott olyan kérdés is, hogy bekapcsoláskor miért pörög fel maximumra a PWM-ventilátor, majd elhalkul (már akinél, de például nálam is), szerintem a csapágy szorulása ellen löki meg magát, hogy biztosabb legyen az indulás. Illetve nem is maga a ventilátor, hanem az alaplap / BIOS intézi így.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Peter789 #37394 üzenetére
Ja, hogy ilyen tápcsatlakozókra gondoltál! Ilyenek vannak itthon, majd leszedem egy bontott procihűtőről, szóval ez nem téma.
Megpróbálom leírni, milyenre gondoltam én, mert egyelőre azt sem tudom, hogy keressem... Olyan kellene, aminek az egyik fele a sima 3 pines, ez menne a szabályzóba. A másik fele 2 részre oszlik, ebből az egyik egy anya, ami ugyanúgy 3 pines, ebbe megy bele a venti, amit szabályozni akarok. A másik egy apa, amit az alaplapra tudnék csatlakoztatni, de nem 3, csak 2 (a fekete és a sárga, de a hurok miatt csak a sárga) vezeték lenne benne.
Nem tudom, mennyire érthető, amit itt kiszenvedtem, de a lényege ugyanaz, mint amit én akarok, csak akkor nem kéne bontani.
Bár így se nagy dolog, a sárgát kihúzom a csatiból, és nem dugom rá a szabályzóra, hanem elvezetem az alaplaphoz. Ugye így gondoltad te is?
-
Peter789
senior tag
válasz csabyka666 #37396 üzenetére
erre gondolsz?
lomex 43-08-96
Az Y az annyi, hogy kell egy ilyen apa, és ebből a pirosat és feketét átvezeted egy anyára (ami alapból van a venti kábel végén), valamint a sárgát egy második anyára. De ennél egyszerűbb ha a venti meglévő kábelén kihúzod a sárgát az anya műanyagból és egy bontott másik műanyagba bedugod, így két anyában végződik a ventid > az egyik megy a vezérlőre, a másik az alaplapra
-
csabyka666
veterán
Bocsi, a végét már nem olvastam. Abit AN8 a lap, és az alaplapi szabályozás nem túl jó, mert 8V a legkevesebb, amit tudok adni a ventinek, és megállítani sem tudja őket a lap.
Amikor a SpeedFan-ról hallottam, azonnal ki is próbáltam, viszont sajnos nem támogatja a lapomat. Írtam a supportnak, de nem válaszoltak, valószínűleg azért, mert nem fejlesztik tovább a programot.
-
Tamy
senior tag
válasz Kernel #37384 üzenetére
Az első rajzod szimpatikusabb lenne, de ha jól látom annak is nagyobb bemenő feszültség kell. Vagy az XL6009-el épített áramgenerátor feszültségben felfelé is konvertálna ebben a felállásban is? A másodiknál szerintem elég sok a veszteség. Azt viszont nem értem, hogy miért jobb a tápegység után először az áramgenerátort kötni, és csak utána a feszültségszabályzót? Én valamiért előre tettem volna egy feszültség stabilizátort, hogy az áramgenerátor bemenetén a feszültség legalább stabil legyen, a többit meg az áramgenerátor intézné. Lehet, hogy hülyeség.
Viszont a csepptöltéssel talán nem lesz gond, pár óránként úgyis figyelem, ha végzett majd lehúzom egy kicsivel később.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ubuntu Linux
- Peugeot, Citroën topik
- Autós topik
- Milyen program, ami...?
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Apple iPhone 11 - népalma
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Stellar Blade
- Motoros topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Makulátlan állapotú IPhone 14 128GB Starlight színben/Garanciás 2026.08.11-ig / Beszámítás van
- Apple Watch Series 6 40mm RoseGold Színben
- AMD FX-8800P integrált procis minigép.
- Eladó AMD Mini-ITX félkonfig(Asrock B450, AMD 3400G + gyári halk hűtő, 16GB Kingston)
- DELL OPTIPLEX7010 SFF/i5 3470/16GB DDR3/Intel HD Graphics/240GB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest