Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tamy #37371 üzenetére

    Igényesebb töltők lekapcsolnak teljesen, amikor a töltőáram a kezdeti, illetve néveges érték 3 %-ára esik vissza. Később visszakapcsol, amikor a feszültség 4,05 V alá esik.

    Ezáltal az akku kímélhető, élettartam hosszabbítható. Ha nincs ilyen automatika, csak például egy LED jelzi a töltőáram leesését (ami nem egyenlő az áram megszűnésével), akkor ezután érdemes várni még 1-2 órát (telítési szakasz), majd manuálisan célszerű megszakítani. Nem lesz abból sem tragédia, ha véletlenül rajta marad, de az akku folyamatosan szipkázza magát tele, ami hosszabb távon állítólag nem egészséges.

    Bővebben: [link]

    Egyéb megoldás lehetséges sokféle, például az XL6009 átköthető áramgenerátoros módba, ennek módja látható az XL603 adatlapján, mivel a két áramkör lényegileg azonos, csak más referenciával kell számolni (egyiknél 0,22 másiknál 1,25 V).

    Az áramgenerátor után lehet kötni például egy ilyen feszültségszabályzót, ami áramkorláttal egyáltalán nem rendelkezik:

    Csak itt a kimeneti feszültségosztót át kell méretezni 16,8 V-ra. Az osztó számítása egyszerű, mert a TL431 mindig arra szabályoz, hogy a referencialábon a belső referenciával azonos feszültség álljon elő (2,495 V). Tehát, ha csökken vezérlőjel, akkor csökken a katódáram is, vagyis nő a katódfeszültség.

    Az érdekesség kedvéért kiszúrtam a keresőből egy egyszerű kis áramkört:

    Forrás: [link]

    A kimeneti osztót itt is hasonlóan módosítani kell több cella esetén, és van egy kis többlet igénye a bemeneten, legalább 3 V-ot saccolok neki (16,8+3 V).

    A töltőáramot a 4 Ω állítja be. Például 300 mA esetén 1,2 V esik az ellenálláson, kb. 0,8 V a B-E átmeneten, ami összesen 2 V. Itt már nyit a LED, jelzi a töltőáramot, egyúttal korlátoz is azáltal, hogy a tranzisztor bázisát lefelé húzza, míg a kimenet el nem éri a 4,2 V-ot. Mikor eléri, a feszültség tovább nem tud nőni, mert a TL431 leszabályozza a bázist. Ekkor a LED is kialszik, jelezve az áramgenerátoros szakasz végét.

    Az eredeti cikk szerint: "Simple and practical lithium battery charger schematic. Most chargers are now available in the market are used in this schematic design and manufacture. Great value!"

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák