Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #37701 üzenetére
Kis hangerőnél nagyon közel marad a lineárishoz. A 2x...3x-os arány - amit írsz - ugyancsak durva megközelítése a logaritmikus jelleggörbének.
Nézd ezt át.
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #37703 üzenetére
Honnan van ez a 2k-s érték? Az adatlap 300k-t specifikál.
...milyen potit vegyek?
Szerintem 10, 20, 50, 100k is lehet, nem fogsz különbséget hallani.
-
bence007
tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene!
Van egy gépen amit amerikából kaptam és 110v-os feszültségről működik!a kérdésem annyi lenne, hogy ezt 230v-ra mivel tudnám átalakitani?a gép 750w-os és 4.5a teljesítményű!foglalkozik ilyennel valaki?
Köszönöm!
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37693 üzenetére
Ez az, ha ilyen egyszerű lenne a javítás, hogy szemre ránézek, akkor nem lenne szükség hozzáértőbb szakemberekre, mérésekre.
Ilyen trafók általában először menetzárlatosak lesznek, utána emiatt tönkremehet a kapcsolóelem is. De itt simán elképzelhető, hogy a szakszerűtlenül odagányolt trafó – alacsonyabb primer impedanciája miatt – folyamatosan túlterhelte, túlmelegítette a kapcsoló FET-eket (barnulás a panelon?), míg egyszer csak zárlatos lett. Képen az alsó az integrált dual-FET, felső IC pedig az inverter vezérlője.
A gányolt trafónak meg jó eséllyel semmi baja, mert az oda túl van méretezve, nagyobb teljesítményt is elbír, nagyobb fénycsőhöz való, fogadni mernék, hogy nem 15V, hanem nagyobb bemenő tápra van méretezve. Így még menetzárlatra, belső áthúzásra is kisebb az esély, hiszen a trafó csak "kímélő" üzemben volt járatva. FET-et meg agyon is vághatta, biztosítékát kinyomhatta. De nyilván ezért is kell mérni.
És még nem beszéltem a fénycsövekről, az is lehet hibás. Ezért sem érdemes már ilyenbe munkát fektetni, amikor létezik 12V-os LED-szalag is, ami gazdaságosabban üzemel, bekapcsolás után rögtön teljes fénnyel világít, tápegység akár komplett ki is dobható, 5 és 12V a számítógépből is kivezethető.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #37705 üzenetére
Melyik ellenállásnak az értéke es a 2k?
-
mezis
félisten
válasz bence007 #37706 üzenetére
Gépfüggő a dolog. Egy villanyrezsóhoz egy megfelelő paraméterű dióda is megtehetné ha a szigetelés 400 V-ra lenne méretezve egyébként. Kényesebb, szinusz hullámhoz szokott készülékhez trafó. Esetleg valamivel kisebb feszültséggel, ha a 60 Hz-hez nagyon kritikusan méretezték.
mezis
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #37707 üzenetére
Köszönöm a választ! Igazad van, tényleg értelmetlen ezzel vesződni.
A LED szalag még járható lehet, de akkor is kell az invertertrafó, nem? Vagy az csak a fénycsövekhez kell?
Tudom, hogy leírtad korábban, de mondom, én csak ugatom a témát, és inkább nem fogok bele olyanba, amihez nagyon nem értek...ilyen "munkát" nem adok ki a kezemből, mint ez a gányolás.
[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #37710 üzenetére
Most csak spekulálok. Az R1 növelésével, ha az R2 értéke nem változik, az erősítés értéke (ami A=R2/R1) csökken. A spekuláció pedig: ha ugyanolyan hangerővel akarsz valamit hallgatni, akkor fennebb kell húzni a potmétert és ezáltal a forrásból érkező zaj is megnő. Az invertáló erősítőben a bemeneti ellenállás nem tudja közvetlenül befolyásolni a zajt.
Maradok az előző véleményem mellett: majdnem bármilyen potmétert használhatsz a felsoroltakból.
-
gyenesmartin
őstag
válasz Lompos48 #37712 üzenetére
Na mindegy. Ha növelem az R1-et vagy csökkenten, akkor természetesen az R2-őt változtatom, hogy az erősítés maradjon. Iskolába meg úgy tanultuk, hogy invertáló kapcsolásban meg az R1 értéke határozza meg a bemeneti ellenállást. Úgyhogy ez a 2.2K majd amit fogok belerakni nem lesz kevés akár egy 10K-s potihoz? Most jelenleg R1=10K. A poti meg 50K. De így ha teljesen le van tekerve a poti akkor is van zaja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37711 üzenetére
Annak csak simán 12V kell, illetve ez maximum, amit esetleg lehet csökkenteni, ha túl erős lenne. De élvilágításnál ez nem valószínű.
A monitorban adott 15V pedig csökkenthető egy ilyennel is, ami kapcsolható, csak a rajta lévő IC 5. lábát kell felvenni a testről, utána egy tranzisztorral kapcsolható ki-be a háttérvilágítás.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #37713 üzenetére
...az R1 értéke határozza meg a bemeneti ellenállást...
Ez így igaz egy nagy nyílthurkú erősítésű opampnál.
...ez a 2.2K majd amit fogok belerakni nem lesz kevés akár egy 10K-s potihoz?
Nem. A zaj forrását pedig ne keresd az ellenállás értékében. Máshonnan jön az.
-
gyenesmartin
őstag
válasz Lompos48 #37715 üzenetére
Pedig, ha nagyobb értékű ellenállásokat tettem be a zaj is nőtt. Az erősítés meg elvileg nem nagyon változott.
Először volt 100K és 330K. Itt 3.3 volt az erősítés, de nagyon nagy volt a zaj. Aztán ment 22K és 68K, a zaj lényegesen kevesebb lett. Aztán lett most 10K és 22K, itt már nem sok zaj van. De még mindig van. Innen gondoltam, ha 2.2K meg 6.8K-s ellenállást teszek be azzal már nem lesz semmilyen zaj. -
kjani18
őstag
válasz csabyka666 #37711 üzenetére
Leírtam pontosan, hogyan tudod olcsón, egyszerűen átalakítani...
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
csabyka666
veterán
@ Kernel, @ kjani18: Szimpatikus ez a ledes megoldás. Kb mennyibe kerül az anyagköltség?
Amúgy, ez a ledszalag úgy működik, hogy van egy "végtelen hosszú szalag", amit el lehet darabolni a csatlakozási pontoknál, és 12V-ot rákötve lehet is üzemeltetni? Szóval nem kell hozzá semmi egyéb technika, jól értem?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Ribi
nagyúr
válasz gyenesmartin #37716 üzenetére
Lehet hülyeség, de a doksiban R1-re 1k van, és a rajzon is akkor te miért más értékeket raksz be?
Plusz ha kimeneten megjenelik 2V akkor valami el volt kötve.csabyka666: Van valami szabály, hogy milyen hosszt lehet rákötni 1 tápra max.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37718 üzenetére
3 db LED-enként lehet darabolni, ez be van jelölve rajta. Mivel 3 db soros LED megy a 12V-ra, plusz egy ellenállás.
Van 60 vagy 120 LED/m szalag is, de élvilágítást én még nem csináltam, így nem tudom, hogy érdemes-e 120-asban gondolkodni, vagy oda is megfelelő a 60-as.
Vásárolni eBay a legolcsóbb, bár én 5 métert vettem, ami gazdaságosabb Kínából, neked viszont elég kevesebb is, ami hazai üzletből is megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
Atyaisten'... gyorsan körbefutottam a netet; nálunk 1000 forint 1 méter, Kínából meg 1500 forint 5 méter, szállítási költség nélkül. Ez durva...
De visszatérve, ha LED-szalagos megoldást választom, akkor nem is kell az invertertrafó, ugye?
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37722 üzenetére
LED-hez nincs mit invertálni, nincs szükség a 750V-ra.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #37723 üzenetére
Okés, gondolom a monitor többi részéhez sem kell a 750V...
Hú, most mondok egy nagyot, de szerintem inkább nagy butaság lesz. Ilyen szavak jöttek az agyamba: hidegkatód, fénycső, inverter...aztán ezeket összerakva azt kérdezném tőletek, hogy azoknak a neonoknak a "gyújtóegységükben", amiket modding céljából tesznek a PC-be, nincs olyan invertertrafó, ami jó lehet nekem?
Magamnak gyorsan meg is válaszolom: van benne invertertrafó, de az nem jó a monitorhoz...
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #37724 üzenetére
A LED-esre való átalakítás talán kicsit több munka, de biztos, szinte örök életű. És nem is drága.
Az inverter, trafó, panel javítgatás teljesen bizonytalan, ha mégis menetzárlatos lett a trafó, akkor ismét kinyírhatja a kicserélt félvezetőket,... mire működik ismét új évet köszönthetünk és nem lesz olcsóbb a kjani18 által javasolt LED-esnél.mezis
-
-
csabyka666
veterán
Egyelőre az lesz, hogy ha találok bele trafót (persze elfogadható áron), akkor beleteszem, és ha nem változik, akkor marad a LED.
De akkor készüljetek, mert valószínűleg furcsábbnál furcsább kérdéseket fogok feltenni nektek.
-
Pit221
csendes tag
Sziasztok
Szeretném,ha a segítségemre lennétek,mert már jó pár napja agyalok ezen a ventilátor vezérlésen,és arra jutottam,hogy két részből tevődne össze,az egyik része a ventilátoron lévő ledeket vezérelném program segítségével a másik elektronikával pedig a ventilátor fordulatszámát vezérelném potméterrel.
Fordulatszám vezérlést potival oldanám meg,és az alaplapi ventilátor csatlakozóról kapná a 12V-ot és a GND-t aminek a terve így nézne ki:
Másik elektronika pedig a ventilátoron lévő ledeket vezérelné LPT porton keresztül:
Itt volna két kérdésem,és remélem hogy tudtok nekem segíteni.
Az egyik nagy problémám az volna,hogy a print port 8 csatornás,és nekem pedig 16 vonalasá (csatornásá) kellene valahogy átalakítanom,csak fogalmam sincs hogyan lehetne ezt kivitelezni.??? (Valahol olvastam,hogy dekódoló IC segítségével megoldhato valahogyan,de hogy?)Másik kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnám elválasztani az LPT port kimenetelét optocsatoló segítségével,hogy megvédjem az alaplapot,a túlterhelődéstől?
Hálás köszönetem előre is!
U.I.: Esetleg ha lenne valakinek egy egyszerűbb megoldása azt szívesen meghallgatnám
LED megvilágítással rendelkező ventilátorokról van szó (3db-ról konkrétan),két eres molex csatlakozós.
Egy kritériumom van csak,hogy a ledeket ki be lehessen kapcsolni program segítségével.[ Szerkesztve ]
Pit221 felhasználónak 2 pozitív és 0 negatív értékelése van a régi értékelési rendszerben!
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #37727 üzenetére
A szabályzó rajza jónak tűnik.
LPT:
Ha tudod programozni az adatbusz bitjeit 16 szál vezérléséhez elég 4 kimenet. Dekódolható így:
Az IC igényel egy 5V-os tápot.
A kimenetekre pedig kellhet egy-egy buffer, ami tudja a LEDek által igényelt áramot, pl. 7407.
-
Salex1
őstag
Létezik ilyesmi mikrokapcsolóban két körös?
Amit én eddig találtam mind 1 körös..bementem egy alkatrészboltba és ott adtak két köröset, de mint kiderült az sem az, csak az eladó volthbuta. -
Kernel
nagyúr
válasz Salex1 #37731 üzenetére
Elég lett volna egyet szétszedni és ez a kérdés nem születik meg. Mivel láttad volna a belsejében, hogy nem nagyon tudnál ilyet kétáramkörösre tervezni.
Kifinomultabb változata fényképezőgépben fordul elő, amit két fokozatban lehet nyomni (exponáló gomb). Gyengén nyomva egy "pattanás", erősebben még egy. Ez két kapcsolási funkció, csak már nem emlékszem, hogy a két kör egymástól szigetelt, vagy egyik pontja közös. De nem is önálló kapcsoló volt, amit én láttam, hanem fóliás, integrált valami. Vagyis külön ilyen nem kapható.
-
PH-User
addikt
válasz Kernel #37733 üzenetére
Ilyen pl. a Sony Ericsson W810-esem kameragombja.
Nagyjából egy év után kikopott, mert sokat fényképeztem vele (hisz jó kamerája van, miért ne) utána megoldottam szoftveresen két számbillenytűvel, prímán működött, míg össze nem törtem a telefont. Aztán vettem egy másik ugyanolyat, ami alig volt használva, de abban is ki van kopva a gomb.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
whiteman0524
aktív tag
Sziasztok, remélem jó helyre írok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Valaki el tudná magyarázni nekem nagyon alapvető (konyha) nyelven, hogy a tranzisztoroknál mi az a munkapont (beállítás?), és hogy ennek milyen gyakorlati alkalmazása/haszna van? Csak szimplán szeretném megérteni, de elég felületesen is. Kerestem már a neten erről infókat, de amiket találtam azok túl magasak voltak nekem. A tranzisztorral kapcsolatos alapfogalmakkal nagyjából képben vagyok, de az elektronikai tudásom felülről konvergál a 0-hoz ami nem sok viszont kevés. Szóval minél "konyhásabb" a magyarázat annál jobban tudok neki örülni
A szemléltető ábrákat (ha kell) és megértést elősegítendő hasonlatokat nagyon szeretem
A segítséget előre is köszönöm szépen
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Romano
veterán
Sziasztok.
Nekem is egy kis segítségre lenne szükségem. A UPC betériének a távirányítója elromlott. Konkrétan az a gond, hogy pár gomb nem működik rajta. Konkrétan ezek amik be vannak keretezve.
Az elem jó, 3V-ot ad rendesen. A nyákot már megtisztítottam, de nem segített.Újra szétszedtem és multiméterrel elkezdtem kiméregetni a rajta lévő összes pontot és beírtam amit mértem. Vannak gyanús részek számomra (az pl. tisztán látható, hogy a rossz gomboknál 3V egyáltalán nem jelenik meg és a tesztpont 3-nál is 0V), de nem vagyok biztos benne melyik alkatrésszel lehet a gond.
Ha megtennétek ti is hogy ránéztek és tudnátok mondani valamit azt megköszönném
Itt van tehát a nyák az értékekkel és itt van a túloldalán lévő két alkatrész.Köszi
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
Kernel
nagyúr
válasz whiteman0524 #37736 üzenetére
Gyakorlatilag a nyugalmi kollektoráram optimális beállításáról van szó. Ez egy nyugalmi DC-szint, amihez képest üzem közben +/- irányú változások keletkeznek, például egy AC vezérlőjel függvényében, amit szeretnénk felerősíteni.
A minimális torzítás érdekében a nyugalmi DC-szintet úgy kell beállítani, hogy a kollektoráram, illetve kollektorfeszültség minél lineárisabban tudja követni a bemenőjel változásait. Ehhez több körülményt kell figyelembe venni, ami nagyon jól ki van fejtve például az alábbi a doksiban, ami a legelső Google találat a témában:
http://gyakorlat.pataky.hu/edu/erettsegi/B/10.B2.pdf
Sokféle hasonlat lehetne erre, most hirtelen egy jut eszembe: az autó motorjának is van optimális munkapontja, vagyis olyan fordulatszámtartománya, ahol dinamikusan "vezérelhető". Túl alacsony, vagy túl magas fordulaton az ismert határokba ütközünk. Emiatt szükség van egy sebességváltóra, ami szélesebb sebességtartományban is lehetővé teszi, hogy a motor mindig a számára optimális fordulaton dolgozhasson.
Vagy beszélhetnénk például a mechanikában egy rugó lineárisan kihasználható tartományáról stb.
(#37737) Dr. Romano
Nem nagyon értem a problémát --> go to UPC és kicserélik másikra.
Úgysem tudnád megjavítani, mert ahol a szénréteg átvezetők, illetve lyukak vannak, valahol hajszálrepedés keletkezhetett, ez szokta okozni gombcsoportok kiesését. Ilyen hibák reagálhatnak a panel hajlítására is, vagyis átmenetileg megjavulhat, ha úgy hajlítod, esetleg.
A gumipogácsák kopását csak azért nem említem, mert itt az említett gombcsoportok egyszerre történő kihagyásáról van szó.
-
PHM
addikt
válasz Dr. Romano #37737 üzenetére
Az LED3 felirat mellett van egy fekete, szitanyomott átkötés.
Ott mérj folytonosságot.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
hNp88
aktív tag
vasalásos NYÁK készítéshez ki milyen papírt használ? 135gr műnyomó beszerezhetetlen errefelé, magazinok lapjaira meg nem hajlandók nyomtatni, nekem meg csak tintasugaras nyomtatóm van itthon.
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
Samus
addikt
Sziasztok, akadnak egy érdekes kérdésem.
Adott egy 2.1es hangrendszer, ami beltéri használatra lett kitalálva. Hálózatról működik. Fel szeretném használni a mély részét (egy egyszerű bandpass láda), mivel ez aktív, nem igényel erősítőt, és épp kéznél van.
Szét is kaptam, hogy megnézzem, a tápellátást hogy oldhatnám meg a legolcsóbban. Lévén autóról van szó, itt DC 12-14.2ig terjed a feszültség. A trafóra rá is volt írva a kimenő feszültség, AC18V 1.2A és AC 6V 0.3A
A kérdésem: elvágnám a trafóból kimenő vezetékeket, és itt kötném be a táplálást. Ráköthetek-e ide egyenáramot? Láttam a NYÁKon, a vezetékek belépési pontjainál négy diódát, gondolom Graetz híd (a panelen a négy diódának vannak közös lábaik, és két áramköri "csík" megy tovább róluk). Kell-e figyelnem a polaritásra? Minden vezeték egyforma (illetve egy-egy pár egyforma van, külön 18V (ez kék) és 6V (ez piros)). A legolcsóbban talán úgy jönnék ki, ha vennék egy univerzális laptoptöltőt (3k a Tescoban). Csak hogy teremtsek elő 6 voltot? A LM7806-nak nem sok a 14 volt?
Kicsit noob vagyok mikroelektronikában.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Lompos48
nagyúr
válasz Dr. Romano #37737 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
Itt ismét az a helyzet, hogy miről beszélünk, amikor tintasugarassal nem is lehet vasalásos panelt csinálni.
A lézernyomtató viaszos festékét lehet átvasalni a panelre, amihez én magazinújságból származó fényes papírt használtam. De nemrég láttam, hogy eBay-en is van hozzá papír, bár nem tudom, mennyire gyűrnék meg a hosszú út viszontagságai. Igaz, úgyis vasalva lesz.
http://www.ebay.com/itm/181132023763?
Előzményben a távszabályzóval kapcsolatban, amikor írtam, hogy "úgysem tudnád megjavítani", a képeket alaposabban nem néztem meg, egyrészt siettem is, nem a legpontosabban fogalmaztam, főleg rutinból írtam. Más távszabályzóknál ugyanis sokszor olyan részeken van a repedés, ami nem forrasztható át ilyen módon, mint ennél.
Meg persze továbbra sem érthető, hogy a UPC tulajdonát képező szerkezetet minek javítgatni, végén még kifizettetik az árát, illetéktelen beavatkozás miatt. Amúgy meg ingyen cserélik.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Ezért kérdem mert semmi felirat nincs rajta.
Viszont érdekes dolgokat mértem.
Trafó primer AC 10.0V
Stocky? v. Graetz-híd? -nál közvetlenül DC 9.0V
Rajta lévő 50cm-es vezeték végén 9.30V
A vezeték végére egy 220V-os 25W-os izzót raktam és 15.3mA -t mértem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
hNp88
aktív tag
válasz Kernel #37747 üzenetére
ezzel tisztában voltam, hogy tintasugarassal nem lehet, ezért van gondom a fényes magazinpapírokkal... mert saját lézernyomtatóm nincs, máshonnan meg elhajtottak vele. ebay-ről biztos, hogy nem rendelek ilyet. most épp pauszpapírról próbáltam vasalni (persze lézernyomatot), az eredmény siralmas.
fogytán a Positiv20-am aztán ha nem muszáj már nem is vennék másikat, megpróbálkozok még párszor ezzel a vasalásos dologgal, maximum ha nem sikerül, marad a P20... csak drága.
távirányító témához: nemhogy a távirányítót, a beltéri egységet is ingyen cserélik, nem is nagyon nézik a hiba okát, megy a selejtesbe, gondolom én. szóval biztosan nem állnék neki távirányítót javítgatni
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
Kernel
nagyúr
Célszerű egy réteg vásznon keresztül vasalni, ami kiegyenlíti a felületet, lényegében egyenletesebbé teszi a hőátadást, valamint a festék szétnyomása is elkerülhető. Addig kell vasalni, míg a vászon enyhén barnulni kezd, vagyis ezáltal egyfajta indikátorként is működik. (Nem máshol olvastam, saját kitaláció.)
Végén a festék panelről való lemosását kromofággal oldottam meg, pontosabban az azzal egyenértékű "Polifag" nevű cuccot találtam otthon. Mint a vajat, úgy vitte le.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs