Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz Speeedfire #13958 üzenetére

    "Nem ismerem a földhurkokat, de biztos ki lehet alakítani úgy hogy ez ne következzen be. Elvégre ha a gyártóknak ez sikert..."

    Sajnos nem rajtuk múlik. Ha a jelvezeték mindkét végén be van kötve az árnyékolás, akkor már létre is jött két földhurok. Azt is csinálják pl. gyárilag, hogy nem csak a jelvezeték, hanem a gnd is kondenzátoron keresztül kapcsolódik az áramkörhöz, ez ilyenkor elvágja a földhurok útját.

    A koncepció az, hogy a jelforrás - erősítő láncban ne legyen mindkét ponton bekötve a földelés.

    Itt egy jó kép egy általános földhurokról:

    Itt meg a hurok megszakításának módja:

    "Nem tudom mit tudhat egy ilyen földeléskor, de ha egyszer kitben van és meg van adva, hogy mit hova kell forrasztani akkor nekem ez egy forrasztási gyakorlatnak tűnik csak. Mint amikor leírás alapján elkészít valaki valamit a PS-ban. Nem ő találja ki, hanem tutorial alapján másolja."

    A kit összerakása persze csak forrasztási gyakorlat. De onnan, hogy bekötöd a tápot, mindkét panelra, meg bekötöd a jel vezetékeket azok gnd-jével, valamint bedobozolod egy fém dobozba, és azt is rákötöd a földre az árnyékolás miatt, onnan pont úgy fog viselkedni, mint akármelyik erősítő. A föld hurkok pont ugyanúgy ki fognak alakulni, ha nem jól csinálod meg.
    Ezért mondtam, hogy érdemes kicsiben kezdeni, hogy átlásd a csillagpontos földelés kialakításának módját.

    "Nézegettem már én is hobbielektronikán ezeket a kapcsolásokat, de inkább úgy döntöttem AB osztályút készítek, gazdaságosabb és hangban is jó.
    Ekkor néztem a fentebb felsorolt ic-ket. Egy ilyen A-s erősítéshez nagyon nagy hűtés kell, arról nem is beszélve, hogy kb 40%-os a határfoka."

    AB osztályban javaslom a Quad405 építését, az azért eléggé ott van a szeren, és lehet kapni akár egységcsomagban is.
    Az A osztályhoz azért nem kell orbitális hűtőborda, a hatásfok tényleg rossz lesz, de a hangminőség mindenért kárpótol. Ha csak lakásban akarod használni, akkor meg nem is lesz szükség az AB nagyobb teljesítményére.

    "Szóval maradok az ic-s, tranyós AB osztályú dolgoknál inkább. Sőt, szerintem maradok a kiszemelt tda7294 mellett, csak megpróbálom a neten mégjobban feltúrni a rajzok miatt."

    Továbbra is óva intelek a 7294-től, nagyon szeret elfüstölni, a hangja meg nem túl jó. Szépek az adatai papíron, de ettől még nem tetszik a hangja. Szerintem neked sem fog.

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák