Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz Speeedfire #13865 üzenetére

    Igen, valóban áramgenerátorosan kell hivatalosan meghajtani a LEDeket, de a gyakorlatban, ha nem teljes terheléssel hajtod őket, akkor stabilizátorral, adott feszültséget beállítva is lehet táplálni a LEDet, mivel az áramfelvételük feszültség függő is !

    Én rendszerint ilyet szoktam csinálni, de azért biztonság okából még bekötök egy 10-30ohmos ellenállást a LEDek elé, hogy garantáltan megakadályozzam a túláramot !

    Ha beállítod a fesz stabot az adott színű LED jellemző üzemi feszültségére (nem a maximumra, hanem közé értékre, pl. fehér LED: 3,3-3,4V) akkor nyugodtan lehet hajtani így is, de még jobb, ha a beállítást úgy végzed, hogy kb. 10 ohmos ellenállás a LEDek elé, közbeiktatsz egy árammérőt és addig csavarod felfelé a feszültséget a feszt stabon, amíg a LEDek 15-18mA körüli áramot nem vesznek fel.
    10-15 mA esetében meg lehet próbálni direktben, előtét ellenállás nélkül is, de ha elég finoman tudod állítani a feszültséget, akkor akár 20mA-ig is !

    LM 317-tel ezt minden további nélkül lehet kivitelezni, sőt, ha jól emlékszem, akkor ennek még van kicsi, tranyó tokos verziója is (talán TO-92), kisebb (max. 200mA-es) terhelések esetén használható, kicsi helyekre is könnyen beépíthető táp készíthető vele, de persze áramgenerátor kapcsolásban is használható minden további nélkül !
    Jó szerelést ! :K

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák