Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz moha21 #10788 üzenetére

    Megpróbálom, bár az általad említett eset kissé különbözik, a váltóáram miatt.
    Előbb fontos azt tudni, hogy 2 generátor vagy 2 hálózat összekötése (főleg nagy energiák esetén) nem egyszerű dolog. Frekvencia, fázis és amplitudó azonossági kritériumok vannak, amiket összekapcsoláshoz teljesíteni kell. Elektronika figyeli mikor közelít annyira mindegyik érték, hogy "tűzijáték" nélkül összekapcsolható legyenek. Az izgalmas benne az, hogy itt a kapcsolóelemek nem működnek miliszekundumok alatt. Tehát a figyelés nem pillanatnyi, a tendenciát kell figyelni, ahogy közelednek, majd megjósolni azt, hogy mikor érnek (majdnem) azonos értékre, és a kapcsolási idővel előbb vezérelni. A közelítést a generátorok gerjesztéséből "hangolják". Aztán a tény, hogy szinkrongenerátorokról van szó, segíti még a minimális különbségek eltüntetését is, mert szinkronba "húzzák" egymást.
    Okoskodhattam volna úgy, hogy ajánlom kis ellenállások sorbakötését mindkét akkuval majd utána párhuzamosan, mert az megoldaná a 2 forrás egymásra hatását, de ez mind veszteséget jelent. Hálózatoknál pont ez van, azok a kegyetlen vastag kábelek, amikkel összekötődnek, impedanciát jelentenek, ami pont a kiegyelítést segítik.

    DC, Tesla, AC

    Ok. A különbség, hogy a kisülés ide-oda, vagy csak innen-oda történik. Ami érdekes, hogy a Wimhurst lassan közeledik korban a száz évhez.

Új hozzászólás Aktív témák