Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
erikke17
őstag
Sziasztok szünetmentes tápomon elöl a bekapcsoló gombját hátulról egy led világitja meg most nem tudom hogy csak a gombtól e kék vagy a led is kék, az előbb nézem villogott a led de nem úgy hogy teljesen kialszik hanem csak olyan halványan pislogott, ez most haldoklik? Ezelőtt nem csinálta
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
válasz erikke17 #11551 üzenetére
Tárgytalan nem a LED.
Előbb nézem UPS programját akku töltöttség meg az akku feszültség össze vissza ugrál, kikapcsolom gépet hallgatom nagyon halk ropogó hangot lehetett hallani UPS-ből ráadásul ugyan abban a ritmusban mint ahogy a led vibrált. Gépet kihúztam belőle majd rádugtam a nappaliban ami van lámpa megy nem vibrál a led nincs hang pedig az vagy 150W-ot fogyaszt, visszakötöm gépet ups-t bekapcsolom most meg jó. Ez mi lehetett X-akták? Meg mondjuk mit mondjak 250V jön most a hálózatból gondolom nem egészséges a háztartási eszközöknek szóval tré az hálózat....[ Szerkesztve ]
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Lompos48
nagyúr
válasz erikke17 #11552 üzenetére
A ropogás lehetett egyszerű kontakthiba miatt is a hálózati kábeleknél, de a 250V az nem egészséges, egyéb - és nem kevés - kárt is okozhat a házban található elektromos fogyasztókban. Ez az érték kívül esik a szerződött értéksávon, gondolom megérné értesíteni a szolgáltatót.
-
őstag
válasz Lompos48 #11549 üzenetére
Jó reggelt mindenkinek!
Ezen kapcsolások alapján építettem meg kicsi módosításokkal.
QQE 06/40 és 2db 6ZS11P-E csöveket használtam az első képen használható erősítőhöz a második képen láthatóhoz pedig SRS4451 csövet.
A "nagy" marék félvezetőt azért látod mert egy barátom javasolta,hogy egyenáramú fűtéssel még jobb lesz.(7812 hajtott meg egy áteresztő tranyót)
Váltófeszültségű fűtéssel sem hallok alapzajt/szélzajt akkor így kicsit feleslegesnek is érzem.
A Kodak DC240-es fényképezőm származik abból a kórból nem a füles erősítők.
Kb. tavaly ilyenkor kezdtem el "csövezni"
Volt egy GU50 SE projekt és egy EBL21 SE építés is.
Begyűjtöttem jó néhány csövet mert rájöttem,hogy szeretem őket
4db van,2db OT100,QB3/300 és sorolhatnám még.
A konyhánkba meg egy ilyen Braun szólÜdv:Attila
-
sörösló
aktív tag
válasz Lompos48 #11553 üzenetére
230 V a szabványos feszültség, nálunk 7.5 % a megengedett eltérés. Eszerint 247.5 V még megfelelő. Azért a 2.5 V-ért meg nemigen érdemes zargatni a szolgáltatót. Csak jól kiröhögnének. Ennél sokkal kirívóbb esetekben ( kisebb feszültség, általában) is csak arra hivatkoznak, hogy majd a hálózatfejlesztés megoldja, oszt jónapot!
-
erikke17
őstag
válasz Lompos48 #11553 üzenetére
Ez a fura hang ami volt nem is ropogásnak mondanám UPS-ből jött olyan kattogó inkább de mindig változott más hangú volt lehet kicsit megzavarodott a vezérlő elektronika mert akku töltöttséget is össze vissza írta, vagy olyan mintha az asztali lámpának a trafója zavarna be mert kikapcsoltam talán jó lett vagy csak pont akkor javult meg, pedig nem az ups-re van kötve csak ugyan abból a konnektorból megy egy hosszabbítón. Most úgy néz ki jó kitudja tegnap milyen zavarok vagy tüskék jöttek... Ha ismét fogja csinálni akkor nem tudom
Napközben jó 225-245V között van de éjjel tré 250V ritkán van.[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #11544 üzenetére
Szevasz
Ezt most nem teljesen értem ??
Viccnek szántad a hozzászólásodat, vagy nem hiszed, hogy működik a ketyere a rendeltettési helyén ??
Ha gondolod, készzitek egy videót demonstrációként.Tegnap tovább próbálgattam, mivel amúgy is mentem a járgánnyal és rendesen jelzett mindvégig, egyedül a pontos fordulatszám értéket nehéz belőni, mert hol fölötte, hol alatta vagyok egy kicsit és ilyenkor tolódik az egész skála !
Lemértem a potmétert, hogy emkkora az az érték, ami körül mozog a beállitás (7,2K) és lecseréltem az 50K-osat egy 10K-ra, ezzel gondolom, finomabban tudom majd hangolni.Ami még zavart kiccsit, hogy véltem felfedezni kicsi kijelzés beli változást attól függően, hogy fel volt kapcsolva, vagy nem a fényszóró !
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
eight
senior tag
Üdv
Szeretnék segítséget kérni, hogy Budapesten a belvárosban hol tudnék 470uF 16V-os jó minőségű (radial) kondit venni?
Az esetleges válasz(oka)t előre is köszönöm szépen.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Szevasz
Mit értesz jó minőségen ??
Conrad ?
Szerintem a legtöbb kondi jó minőségű, de ha ez alatt azt érted, hogy alacsony soros ellenállású (LOW ESR), vagy a szokásosnál magasabb ciklus állóságú, esetleg magas hőmérsékleten is működő, vagy az átlagnél kisebb méretű, netán extra lapos, vagy extra vékony, akkor már jobban utána kell nézni, leginkább neten szerintem, mert a Conradban is leginkább csak normál példányokat lehet beszerezni, bár a normál példány alatt értem azt is, hogy nemegyszer már 105 fokos kondit adnak normálként és nem az alap 85 fokosat !
Esetleg még Lomexet tudom tanácsolni, nézz utána neten, van katalógusa tudtommal !
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
eight
senior tag
válasz Batman2 #11568 üzenetére
Szia köszi a választ,
Igazából nem vagyok műszerész, szóval nem ismerem a márkákat, de a magasabb hőmérsékleti tűréshatár lenne a fontos, nem tudom ez Celsius-ban mit jelent, de lehet hogy a a tavalyi nyarat nem birták ki a mostaniak, és azért púposodtak fel .
Amennyire értek hozzá, úgy tudom hogy a gagyibb elektrolittel feltöltöttek hamar kiszáradnak a melegben...ezért gondoltam hogy valami minőségire (japán?) kérnék útbaigazítást, elnézést ha a noob kérdésem fárasztó volt.Akkor rápróbálok Lomex-re, köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
Az elkókon jelölni szokták a hőmérsékletet. (105 C-fok az általános) A gyár honlapján megtalálhatók a részletes paraméter táblázat.
Én a Lomex-nél az internetes adatbázisukból ([link]) pontosan ki tudtam választani a gyártó céget is és a boltjukban pontosan attól a gyártól azt az értéket tudtam megvásárolni. (Internetes vásárlás is lehet).
mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz totya694 #11573 üzenetére
A világ legjobb trafótípusát választottad! Félretéve esetleges szerelési bonyodalmakat, meg persze a nehézkes tekercselést, ugyanolyan vasmagtípus esetén a legkisebb a szórt mágneses terük és legjobb a hatásfokuk.
A tegnapi hsz.-ra az egyenáramú fűtés kapcsán: azt hiszem túlzott az óvatosság. Igaz a direkt fűtésű csövekre, de az indirekt esetén a fűtőszál meg katód termikus tehetetlensége a 800-1000 fokos hőmérséklet körül az egyik legjobb "szűrésnek" számítható. Én nem félnék a brummnak ezen az úton a hasznos jelbe való "átszivárgásától".
-
Batman2
őstag
Szevasz
Itt van pl. egy gyártó: CapXon
A PC tápokban a legtöbb kondi tőlük van !
És itt egy alkatrész lista: [link]
Ezen a listán találsz 0,1 mikrótól - 470 000mikróig mindenfélét !!!Itt minden szüskéges paramétert megtalálsz, és végezhetsz paraméteres keresést, ha bizonyos spéci tulajdonságokat kívánsz meg egy konditól ( [link] )!
Jó böngészést !Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
eight
senior tag
válasz Batman2 #11576 üzenetére
Szia,
A kábel-modemben
Mivel van előtte túlfeszvédelmes elosztó, és sem a mellette lévő router, sem pedig a számítógépben sem ment tönkre semmi ,valamint pont 2 éve a nagy nyári hőség óta használhatatlan a netem, szóval ezekért gyanakszom inkább a hőre. Vagy a kábelen is kaphatott olyan lökést amitől szétmentek a kondik?
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
Akkor "nagyfrekvenciás" tápegység lehet a bűnös. Mindenképp "Low ESR" típusút építs be.
Természetes hűtése rendben ? (Közvetlen napsütés, letakart szellőző nyílások.)
Én modemet, routert és tápegységeiket falon futó deszkára szerelem, függőleges helyzetben, hogy a levegő tudjon áramolni körülötte. Sok éve üzemeltetek ilyeneket és még egyikkel sem volt gond. És éjszakára Off, kivéve amikor a legújabb Linux-ot töltöm le.mezis
-
Batman2
őstag
A fordulatszám mérőmnek a skálájával vagyok kicsit bajban, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy ha alapjárathoz állítom, akkor fordulaton túl sokat jelez, ha pedig adott fordulathoz, akkor meg alapjáraton túl keveset !!
No ezen kell még kicsit agyalni, hogyan lehet a skála szélességét változtatni ?
Gondolnám, hogy az LM3914-es referenciáján kellene pl változtatni, vagy csökkenteni, vagy pedgi a REF föld (REFA ha jól emlékszem) pontot némi ellenállással a földtől kicsit "elemelni" !Ötlet, javaslat, vélemény ?
Üdv.:
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nekem több mint 6 éve van a padláson az SMC routerem a tápjával együtt.Semmi bajom nem volt még vele pedig ott fent kap meleget is és télen hideget is.
De egyéb ként és én javítottam már több ilyen készüléket és a kondik szoktak bedögleni...
Én pl. az új kondikra is rámérek(sose tudni mennyit állt esetleg egy raktár mélyén)...Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #11582 üzenetére
Változtathatsz a referencia feszültségen:
Azért nincs kizárva, hogy ezzel, meg az 555 impulzusszéleség-szabályozással se éred el a célod, mert mindkettő liniáris változást okoz, neked pedig lehet, hogy egy offset kellene.
Valószínű megoldás lehet az ellenállás, amit említesz, mert az LM3914 referenciaárama elég állandó (120uA) az adatlap szerint[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nyák gyártást most hanyagolom egy kicsit, idő híján.
Viszont van megint egy frankó feladatom, hordozható frekimérőt csinálok, 0.1Hz-1MHz tartományra, 10e-5 pontosság mellett. A dolog lelke egy 8051-es mikrovezérlő, ami a soros kommunikációért, érték kiírásért felel, a mért frekvenciát viszont egy cpld dolgozza fel. Erre a pontsság növelése miatt tértünk rá.
A cpld kapcsán lenne pár kérdésem. Abban lenne megvalósítva a latch, számláló, stb. Azt mondta ma a tanár úr, hogy 4bytos számlálót valósítsunk meg benne, és shift regiszteren keresztül toljuk ki a számolt értéket a 8051-nek.
Igazából a 4 byteos számláló kapcsán vagyok kicsit tanácstalan, nem teljesen tiszta ennek a mibenléte. Ez most azt takarja, hogy 2^32 értéket tudunk max megszámolni?
Maga a mérés viszonylag tiszta nekem, analóg áramkörből már csináltam ilyen paraméterű frekimérőt, ott egy analóg frekimérő váltott az impulzus számlálás és a periódusidő mérés között kb. 2kHz-nél.Szóval mi akar lenni ez a 4 byteos számláló?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #11585 üzenetére
Egyszerűen nem jelenthet mást.
Ahhoz, hogy a méréshatár mindkét szélén hozza a kért pontosságot, bizont "valamivel" többet kell számolni, mint a mért jel frekvenciája. Az időalap se lesz egyszerű dolog.Szép téma. Aztán igazán csak itt fogsz belebonyolodni a NYÁK gyártásba a CPLD lábai körül/kozott.
[ Szerkesztve ]
-
eight
senior tag
Üdv!
Köszönöm szépen Batman2nek, mezisnek és totya694-nek is a válaszokat
amint lesz időm elszaladok kondit venni, és akkor a 105fokos "low ESR" típust fogom kérni a boltban.
Azért csináltam két képet (1,2), a piros jelzéssek mutatják a két beteg alkatrészt. Ugye jól gondolom hogy ezeket már ki kell cserélni? Egyébként a proci és az "alatta" lévő ram olyan forró, hogy szabad kézzel megérínthetetlen, arra is rá fogok tenni 1-1 bordát (úgyis maradt néhény darab az egyik vga-hűtőhöz kapottak közül)
-
Lompos48
nagyúr
Beleszólok egy pillanatra.
Esetleg menézhetnéd a 2 IC milyen táppal dolgozik adatlap szerint, majd le kellene ellenőrizni a kütyü tápfeszültségeit. Annyira senki nem tervezi a határra a dolgokat, hogy forrók legyenek az alkatrészek (hacsak nem rezsóról van szó ). A hűtésükről valószínűleg a nyomtatott áramkör kialakítása kellene gondoskodjon. A pasztázott hűtőborda lehet rá megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #11586 üzenetére
Akkor jól számoltam, a 2^32-ent?
Valamint tudsz mutatni egy ilyen számlálóra valami példát? Véletlen sem jövök rá, hogy mi ebben a különleges, sajnos soha nem tanítottak ilyen számláló áramköröket, csak egyszerű BCD kódhoz valókat mint pl. Johnson, stb.
Egyébként egy 64 cellás Xilinx Coolrunner2 lesz a cpld.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #11589 üzenetére
Különleges szerintem az lehet, ahogy a cpld-ben kialakítod a számlálót. Egyébként képzelj el 8 darab 4 bites számlálót "sorba" kötve és ott vagy. A BCD a különleges nem a bináris, mert ott átkódolod úgy, hogy a max értéke 9, majd vált zéróra. Tehát a számolási kapacitásának csak 10/16-od részét használod. A binárisnál az egészet, akármilyen hosszó láncot építesz belőlük. Gondolom az átalakításokat majd szoftveresen oldod meg, mert kiírni márcsak decimálisan kell, mer' olyan az ember, az kell neki.
A Xilinx-et majd megnézegetem, mert kíváncsi vagyok. -
Batman2
őstag
Egy kis proci, vagy táp ventillátor a ketyere tetejére (már ha rácsos a kivitele, ha nem, akkor fúrni kell rá) is hasznos lehet, hatákonyan csökkentheti az alkatrészek hőmérsékletét, borda nélkül is, és sokkal könnyebb felheyezni, mint egy bordát oda, ahol eredetileg nincsen (nincs hozzá rögzítési pontod) !
Ha nem szellőzik a doboz belül kellőképpen, akkor hiába teszel bordát, akkor is felforr, mert nem tud eltávozni a keletkezett hő !
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #11593 üzenetére
Jó munkát!
Azért van egy kicsit rossz szájízem. Ez a jel, amit begyűjtesz, soha nem lesz egyforma, ha más-más konstrukcióra szereled. Tehát ha elköltözteted, valószínű előlről kezdheted a kalibrálást. Ezért lett volna jó egy olyan megoldás, ami mindig ugyanolyan bemeneti jelet adna és kizárólag csak a fordulatszámtól függne. És itt gondolok a mágneses, optikai vagy bármilyen érzékelőre, ami egy jelformáló követne. Csak példának: mondjuk egy 5V amplitúdójú és stabil 100usec szélességű impulzussor, aminek csak a frekvenciája változna a fordulattal.
De lehet ez majd egy továbbfejlesztés, hogy ne vegyem el a kedved. -
eight
senior tag
válasz Batman2 #11592 üzenetére
Szia
Borda öntapis (AMD-s fesz-szabályzókra adták vga hűtőhöz, de én csak az nvidiást használtam fel a csomagból), egyszerűen csak rá lett ragasztva és bármikor simán leveszem, egyébként sokat segített, most a bordát nem lehet megfogni, de viszont mellette a tokot már simán.
Jobban nem merek hozzányúlni a modemhez, mert ha modolgatni kezdem, akkor a UPC észreveszi, és biztosan megbüntet érte, még akkor is ha csak jobbá tenném a cuccukat amire egyébként évek óta rá sem néztek, és tőlük aztán ki is gyulladhatott volna.Szóval szerintetek ki kell cserélni azokat a kondikat? és hol tudom lemérni a dolgokat amit Lompos48 írt
ui.: sajna sehol nem találom milyen hőn kéne ezeknek menni, semmi kapcsolási rajz vagy ilyesmi nincs a neten
-
Lompos48
nagyúr
...és hol tudom lemérni a dolgokat amit Lompos48 írt ...
Leolvasod a 2 alkatrész típusát és megpróbálod megtalálni interneten az adatjapjaikat. Felfedezed a talált dokumentumban melyik lábakon vannak betáplálva. Ugyancsak felfedezed fizikailag hol vannak azok a lapon, megméred műszerrel mekkorák a feszültségek majd összeveted az adatlapból kiolvasott értékekkel.
Megnézed mekkora feszültséget ír a doboz hátán az adapter csatlakozásánál (általában odaírják), megméred mit ad az adapter.
Csak tipp, de nem árt kiküszöbölni egy gyanút a sokból.
Az öntapis felragasztását a hűtőnek nem tartom a legjobb megoldásnak. Ha tényleg olyan forrók a tokok, akkor nem sokáig marad ragasztó a ragasztó.
-
eight
senior tag
válasz Lompos48 #11597 üzenetére
Köszi a választ , szvsz ha a széthajtott vga-kártyán bírni szokták ezek a cuccok a kiképzést, akkor nem lesz baj a tapadással it sem, elég komolyan mozdulatlan a dolog, pedig olyan forró hogy csak rongyal bírom megfogni.
A mérés dolgot viszont azt hiszem inkább hagyom, mert (ahogy már írtam) tényleg sehol semmi részletes infót nem találtam
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Egy hungarocell vágót szeretnék csinálni magamnak, és az lenne a kérdésem , hogy az itt található kapcsolás, működőképes lenne e, nem 115V-on használva, hanem 230V-on. Ha nem, mit kéne változtani rajta (az oké, hogy az égőből 230V-os kell), hogy működjön?
[link][ Szerkesztve ]
-
őstag
"UPC észreveszi,"
Vagy inkább nekik kellene szólni,hogy cseréljék ki a szobádat "bebüdösítő" túlmelegedős modemjukat.Meg panaszkodni,hogy szakadozik a net stb-stb.
Az egy más dolog,hogy ha veszek egy routert és azt magamnak javítom mert az az enyém...
A napokban kért meg egy ismerős,hogy nézzem meg a gépük "büdös" vagy mi.Kiderült,hogy ott is a modem volt a ludas....
Mondtam,hogy jelentsék a szolgáltatónak és cseréltessék ki majd ki is ment a szerelő és mondta,hogy azt a típusú modemet már rég ki kellett volna cserélni mert nem is tudta azokat a sebességeket produkálni mint amit a szolgáltató biztosított a számukra.
Ha nincs nyaggatva a szolgáltató akkor Ők nem fogják maguktól kicserélni a modemet.Üdv:Attila
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest