Új hozzászólás Aktív témák

  • Satellite

    tag

    válasz villamos #1982 üzenetére

    Amikor ez az egész itthon elindult, 1979-et írtunk.
    Azóta jónéhány villamosmérnök/energetikus/fizikus ismerősöm/barátom beleesett ebbe a csapdába: elkezdték szakmai szemmel kétségbe vonni azt, amiről később, néhány egyszerű meghallgatás után kénytelenek voltak elismerni, hogy valóban befolyásolja a hangzást.
    Nem tudták szakmailag megmagyarázni, miért szól másképp egy erősítő, ha megfordítjuk a hálózati csatlakozó dugóját a konnektorban, vagy pl. miért hatásos egy analóg lemezjátszó alá tervezett balzafa állvány egy olyan végfok alatt is, aminek (elvileg!) sem köze sem lehetne az akusztikai visszacsatolás fogalmához.
    Ezek a ''dolgok'' viszont - tudomást sem véve a ''szakmailag hozzértők'' megfellebbezhetetlen és ellentmondást nem tűrő véleményéről - mind a mai napig egy egyszerű próbával demonstrálhatóak.
    Persze írhatok én erről bármit, ha valaki még nem élte át ezt a saját fülével, addig bátran lehet szkeptikus. De utána már nehezen megy... ;)
    (Érdemes elolvasni a Hi-Fi Magazin összes számát, - még ennyi évvel a megszűnése után is olyan tudást lehet belőle szerezni, ami segít abban, hogy kicsit kinyíljon a téma iránt érdeklődő ember szeme. Aztán pedig el lehet kezdeni kísérletezni, és... :Y )
    (Az állványok hegyes tüske-lábai alá értelmes zeneszerető sosem rak semmilyen érmét/alátétet/stb-t. Ha ilyet látsz, ott a háziasszony/háziférfi fontosabbnak tartja a padlót vagy a parkettát, mint a hangminőséget... :R )

Új hozzászólás Aktív témák