Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsolt!!
aktív tag
A hangfalat is lecserélném,de azért mélyebben zsebbe kellene nyúlni.A netes fórumokon nem dicsérték a ezt a Jamot,de egy minihifiről váltottam erre, attól pedig mérföldekkel jobban szól.Ha vennék hangfalat jó lenne ha az a dinamika meg basszus maradna amit ez tud csak szebb közepekkel meg magassal.esetleg nem tudsz vmi tipust ajánlani?
-
félisten
válasz Zsolt!! #2302 üzenetére
Az erősítős topicban ([link]) nemrég a hangfalak is szóba kerültek. Szerintem mindenképpen menj el egy komolyabb Hi-fi boltba, és halgasd meg azokat, amelyek a költségvetésbe beleférnek. Mondjon bárki bármit, a te füleidnek kell döntenie.
Én személy szerint inkább házimozira és csak másodsorban zenére füleltem, mikor eldöntöttem, hogy mit veszek (amúgy egy Yamaha NS-555 hangszórópár van a fronton), de zenehalgatásra biztos, hogy nem ezt ajánlanám. Talán a Wharfedale Diamondnak volt ilyen téren nagyon jó hangja, ahogy így felidézem, de sok jót mondanak a Tannoy hangfalakról is.Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
BluEyes
őstag
válasz Zsolt!! #2297 üzenetére
Ha nincs baj az alaplapi kártyával (torzítás, recsegés, zaj stb.), szerintem ezekre a típusokra ne cseréld le, ezeket elsősorban a játékokhoz gyártják, nem zenére. Gyűjts egy kicsit valami komolyabb hangra.
Próbálj meg felhajtani használtba egy E-mu vagy egy ENVY chipes Terratec Aureon (5.1 Sky illetve 7.1 Space) példányt. Utóbbiak 2-3 évesek, az új játékokban már lehetnek kompatibilitási gondjaik, ezért adják el őket. A hangjuk viszont jobb bármelyik Audigynél vagy C-mediás csodánál. Én pár hónapja csíptem egy Sky-t mélyen 10k alatt. Sztereora használom, Tannoy falakkal. Jó kártya.Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
villamos
őstag
Szerintem egy alaplapi kártyánál bármi jobb. Akár egy sima gagyi 4csatornás sztereo kártya is, mint az őskövüet SB128, vagy a különféle CMI 8738 alapú kártyák...
Nekem az alaplapon live van, de a régi SB128 megeszi reggelire, inkább azt használom...
[Szerkesztve]Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
Almosito
tag
Üdv mindenkinek!
Még tapasztalatlan vagyok hifi témakörében, bár egy ideje olvasom a témával foglalkozó különböző oldalakat, fórumokat, s igyekszem beszerezni a HI-FI Magazin CD változatát is.
Első láncom megvételéhez szeretnék most seítséget kérni.
Sajnos anyagi lehetőségeim nem túl bőek, ezért a következő a tervem:
Vásárolok egy erősítőt, egy pár hangfalat, valamint a szükséges kábeleket, így a nyáron a zenehallgatás forrása a számítógépem lenne, majd nyár végén vásárolhatnék egy a lánchoz illő CDlejátszót.
A zene amit hallgatok gyakorisági sorrendben: metal, rock, jazz, komolyzene. Audio CDről, vagy esetleg számítógépen lossless formátumból, néha veszteségesen tömörítettet is.
Az összeg amit most rá tudok fordítani: 100, esetleg 150 ezer forint.
1, Erősítő:
Ennyi pénzből csak használtban gondolkodom. 30ezer forint körül a következőket találtam:
-Harman/Kardon HK-610
-Harman/Kardon HK-6500
-Marantz PM-40
-Marantz Pm-63
-Marantz Pm-55
-NAD 3020
Meghallgatni saját láncon nem tudom, mert még ugye nincs semmim. Előző tulajdonosnál mennyit ér a meghallgatás, ha teljesen más lánccal rendelkezik az összes eladó? Esetleg előfordulhat, hogy az ő hangfalával szépen szól az enyémmal majd kevésbé. Mi alapján válasszak? Milyen tapasztalaitok vannak a felsorolt erősítőkkel, esetleg miket ajánlanátok még? A NAD-ról sok szépet olvastam, a H/K-król is bár kevesebbet. A Marantz-okról mik a véleményeitek? Nekem pl. a Pm-40 nagyon szimpatikus, bár sem azt, sem a többit nem hallhattam még.
2, Hangfalak:
Az elhelyezés miatt lehetőleg polchangszórót szeretnék. Sajnos a rendelkezésre álló összegből a hifiboltok árlistájának csak kis százalékát nézegethetem, de egyelőre csak ennyit engedhetek meg magamnak.
Eddig a következőket találtam:
-Tannoy FUSION 2
-Mordaunt Short Avant Series MS-912
-Mordaunt Short Avant i Series MS-902i
-B&W HANGFAL DM 600 S3
-B&W HANGFAL DM 601 S3
-JBL Northridge E30 monitor
-JBL Studio S26 monitor
(nem tudtam eldönteni h a JBL-ek 60, valamint 70ezer forintos vételára egy párra vagy egy darabra vonatkozik-e)
-Acoustic Energy AEGIS EVO 1 esetleg NEO 1
-Kef Cresta 10
-Kef iQ 1
-Phonar Audio Live Micro 2
-Q Acoustics 1020
-Polkaudio Monitor 40
-Polkaudio Rti 4
-Celestion F18
-Wharfedale Diamond 9.3
A következő helyeke néztem őket:
-HIFI Barlang
-Satsystem
-Hifikozpont
-Akusztika hifibolt
-Suranyihifi
Esetleg hol érdemes még nézelődni, hol lehet meghallgatni őket. Szokás/illik saját erősítővel meghallgatni a boltban a hangfalakat?
Az általam hallgatott zenékre melyik lehet jobb/rosszabb? Milyen tapasztalataitok/véleményeitek vannak a felsorolt hangfalakról? Esetleg milyet ajánlanátok még?
3, Kábelek
Mennyi pénzt érdemes egy ilyen láncnál kábelekre költeni, hol érdemes venni őket?
Mennyire baj, hogy belső hangkártyám van (audigy 4), sajnos most valószínűleg nem fogom tudni kicserélni, vagy nagyon fontos lenne egy külsö kártya beszerzése?
Köszönöm, hogy elolvastátok kicsit hosszúra sikerült kérésem, s előre is köszönök minden segítséget. -
djyuri
őstag
Szasztok
Foglalkozik valaki itt ''különleges'' dolgok beszerzésével?
Nekem szügségem lesz egy aktív frekveciaváltóra.
Mint például ez: [link]
De ez autóba való...persze ez nem gond,csak gondoltam hátha van normál áramforrásra is vagy konkrét hi-fi egység is. Hangszínszabályzót nem akarok venni,mert nekem kell a mély és magas is...és persze a közép sem elhanyagolható...de ezek külön jelkimenetetre legyenek osztva,mint a fenti linken látott egységen.
Köszike -
félisten
válasz villamos #2305 üzenetére
Pardon, de egyáltalán nem értek egyett. Egyfelől az, hogy alaplapi hangkártya, nem mond semmit. Van legalább 4 gyártó, egyenként tucatnyi féle alaplapi hangkeltővel. Szóval azt mondani, hogy az alaplapi hangkártyánál minden jobb, az kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy az nVidia videókártyák sz@rok, mert van egy FX5200-ad, és az semmire sem jó.
Felemlegethetném az nVidia Soundstormot, ami lazán verte a vele egyidőben piacon lévő Creative hangkártyákat, technológia terén főleg (a Soundstormban debütélt például a dolby digital live korai változata). A saját gépemben utoljára még az özönvíz előtti Diamond MX300 hangkártya volt, mint különálló hangkártya, egészen tegnap előttig, mivel azóta egy Aureon 7.1 PCI is benne figyel (igaz csak a digi kimenetét használom). Azóta használtam különféle Realtek zajkeltőket, illetve NF-7S deszkán ugye ott volt a Soundstorm, és mindegyikkel elégedett voltam. Semmi recsegés, semmi driverprobléma (pardon, Vista alatt akadt mondjuk...).
Szóval ha valakinek nincs gondja az alaplapival, akkor felesleges szerintem lecserélnie. Ha játékra kell, és valami olcsó gamer 5.1 / 7.1 hangfalszettet rak mellé, akkor esetleg az X-Fi még ér valamit, ha meg digi kimeneten kell térhangzás, akkor C-Media 8768+ / 8770 / 8780 chipes hangkari, vagy megbugázni egy Realtek ALC 882D integráltal szerelt alaplapot.
Ha középkomoly audiofill, akkor digi kimenet és erősítő. A komoly audiofill, akkor losless zeneformátum, egy rendes különálló lejátszó és egy sztereo erősítő. Szerintem...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz Almosito #2306 üzenetére
Nem tartozom a komoly audiofillek közé, szvsz ha tényleg komolyan érdekel a téma, akkor irány az AVX.hu fóruma, ott akad pár rokon lélek, akik elég segítőkészek. ;)
Amit én hozzá tudok fűzni:
Erősítő: az AVX fórumán főleg a NAD-okat dicsérik. A Marantzokról sincsenek rossz véleményel, amennyi most így hirtelen rémlik.
Esetleg előfordulhat, hogy az ő hangfalával szépen szól az enyémmal majd kevésbé.
Abszolute. Számít a forrásanyag, amiből táplálod az erősítőt, számít a hangfal, amit rákötsz, és számít a kábel, amivel a kettőt összekötöd. A legjobb persze az lenne, ha a kész rendszereket kipróbálhatnád, de erre ugye minimális az esély.
Hangfalak: Az első és legfontosabb, hogy halgass meg minél többet! A Hifi barlangban és a Surányihifinél is tudsz halgatózni, de a legtöbb komoly hi-fi boltban van erre lehetőség. Sok helyen lehetőség van a saját erősítőddel rákötni őket, de ehhez persze meg kell, hogy legyen az erősítő már.
Kábelek: Az AVX fórumán keres rá a Cat5 topicra, a DiY (Do it Yourself) srácok olcsó Cat5 kábelekből összefont kábelt használnak, állítólag az 1000Ft / m árkategória alatt biztos, hogy nincs jobb ennél. Én egyfelől lusta vagyok, másfelől inkább házimozira használom a rendszerem, tehát nem próbáltam ki ezt a megoldást. Minőségi kábelt több helyen is vehetsz, általában a Kácsa-Audiót emlegetik fel, ezt ismerik a legtöbben ([link]). Ha jól tudom, itt van lehetőség arra, hogy letét ellenében mintakábelt kapj, amit hazavihetsz, és otthon kipróbálhatod. Ha nem tetszik, visszaviszed, ha tetszik veszel belőle.
Forrás: Ha már komoly szinten nyomod, akkor szerintem gondolkozz el majd egy komolyabb, különálló CD (esetleg zenei DVD)-lejátszón, inkább ezt végy, mint új hangkártyát. Állítólag nagyon sokat számít, és mindenképpen jobb, mint egy asztali DVD lejátszó vagy egy számítógépről meghajtva.
Remélem tudtam segíteni valamicskét.
[Szerkesztve]Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
AirBooms
addikt
30k körüli összegért én ajánlom a NAD3020-ast, de az ''i'' változatot vedd meg (tehát NAD 3020i). Néha el lehet csípni (nekem pl. karácsony előtt sikerült) egy-egy szép állapotú Rotelt (pl. az RA-930AX-et én is ennyiért vettem, csak ajánlani tudom). Aztán ott van még egy-két használt Cambridge Audio (ennyi pénzért persze itt is csak a régebbiek jöhetnek szóba), ezekből is több volt már nálam, nagyon szép, telt, meleg hangjuk van (én ezt szeretem). Sőt, amiket ajánlottam, mindegyikre ez jellemző leginkább, bár a Rotel a régebbi Cambridge-dzsekhez képest precízebb, pontosabb, kevésbé összemosó - de ez néha fáraszt is lehet. Az viszont kétségtelen, hogy ebben az árkategóriában mindegyik fényévekkel veri a mai, csilivili, akár 100k-s erőlködőket is. Ja, az Arcam Alfát kerüld el!
Én hangfalakból is ajánlanám a használtat. Azt az eladónál úgy is meg tudod nézni, hogy mennyire lepukant, leépült darabról van szó, de általában az igazi hifisták még a régebbi darabjaikat is nagy becsben tartva, kímélten használják, tehát nem nagyon járhatsz rosszul. Így már sikerülhet elfogadható áron hozzájutnod a 10-15 évvel ezelőtti nagy ászokhoz, Heybrookokhoz, Wharfedale-ekhez, Missionokhöz, KEF-ekhez, Celestation-ökhöz. de ajánlható még néhány Tannoy, B&W. Én a JBL-eke többségét nem tartom igazi hifista hangfalnak, inkább mindig arról voltak híresek, hogy jó nagyot szóltak, jó nagy dinamikával - ez pedig sokakat megtéveszt. Persze náluk is van (volt) egy-két kivétel. A lényeg a meghallgatáson van.
Én azt ajánlom, teszteld le magad komplett láncokon (ugyanazokkal a zenékkel), hogy milyen hangképre buksz. Aztán szerezz be egy erölködőt annak a hangképnek megefelően, majd ehhez próbálj meg úgy hangfalat választani, hogy azokat már a te erősítőddel próbálod ki (egy 30k-s használta erősítőt, pl. egy Rotel 930Ax-et nem olyan nagy erőpróba ide-oda cipelni )
Kábelekre annyit költs, amennyi a rendszered ár/érték arányában indokolt. Vagyis azért - szerintem - ne túl sokat. Az álatald felsorolt boltokban ezeket is megvehetetd, de kábelt venni leginkább használtan érdemes, hiszen ezek ''passzív'' alkatrészek, nincs, mi elromoljon bennük. De itt is fontos, hogy kérj szakmai tanácsot, vagy ''füleld'' ki előre, hogy egy neked tetsző rendszerben hangképéhez milyen kábeleket használtak.
Én még egy boltot ajánlanék neked: a Dohány utcában, közel a Körúthoz van egy Hifibolt. Ott nagyon korrekt, hozzáértő és segítőkész eladók vannak, ráadásul szoktak tartani használt cuccokat is, igaz nem túl öregeket. Ők akkor is segítenek az ideális hangzás megtalálásában, ha nem náluk fogsz sok pénzt elkölteni. [link]
Üdv.
Üdv. -
AirBooms
addikt
válasz BluEyes #2311 üzenetére
Ez is biztosan jó párosítás, ha valakinek tetszik, de az is biztos, hogy teljesen más hangképet produkál egy Harman Kardon-JBL párosítás, mint egy Cambridge vagy Rotel egy KEF, Wharfedale, Celestation, vagy más, igazi klasszikus angol hangfal párosítással. Én a klasszikus, régi angol iskola hangképére esküszöm, ehhez képest a H/K és JBL a másik véglet.
Meg kell hallgatni mindkettőt, s amelyik teccik, azt kell válsztani! -
AirBooms
addikt
válasz frankie! #2313 üzenetére
Van ugye az angol ''iskola'', a japán, a német és az amerikai - már ami a hangképet illeti. Ez utóbbiról tudnék a legkevesebbet regélni, de talán ez áll a legközelebb az angolhoz.
A japán - főleg régebben - a mély és magas hangkiemelésről, a nagyon csengő magashangokról volt híres. Ez persze leginkább a kommersz gyártókra volt igaz (Sony, Panasonic, Technics, stb. Nem sok köze volt a hifihez. Ez a hangzás tipikusan a diszkózenéhez illett. A Pioneer is ide tartozott sokáig, de aztán néhány készülékével, például a máig legendás A400-as erősítőjével sikerült kilépnie ebből a körből.
A német túl precíz, rideg, nagyon részletező - hosszútávon kicsit fárasztó hangkép volt.
Az angol lágyabb, melegebb - gyengébb készülékeknél kicsit összemosott - nagyon kellemes, hosszútávon hallgatható hangzás. Sokszor ezt a hangzást is túl színezettnek (a valóságostól mesterkélten kellemesebbre formáltnak), vagy néha kevésbé dinamikátlannak lehet érezni, de a jobb készülékeknél természetesen erről szó sincs! A legdrágább csöves erősítők világa ennek a hangzásnak a világa! Vagyis a legjobban ez az ''iskola'' jelenti a hifit! A magas hangzáshűséget! (Mondom, az amerikait személyesen alig ismerem, s a kevés cucc, amit tőlük hallottam, nem elég ahhoz, hogy véleményt mondjak).
Röviden és nem túl precízen, nem éppen pontosan fogalmazva ennyit tudok erről most összehordani! Meg hogy én hozzám az angol áll a legközelebb!
[Szerkesztve] -
Almosito
tag
Üdv ismét!
Először is köszönöm mindenkinek a hozzászlását!
CDlejátszót mindenképpen veszek, csak a nyár végéig akarom húzni számítógépről, utána remélhetőleg több pénzt áldozhatok rá.
Mi a különbség a NAD3020 és a 3020i között, egész jó áron találtam egy 3020A-t, az miben, mennyiben rosszabb? Cambridge-et próbáltam keresni de ilyen árkategóriában sajnos nemnagyon találtam, Rotelt sem nagyon.
Megpróbálok minél többet meghallgatni, bár abban kételkedem, hogy össze tudom hasonlítani a hangképüket, hisz teljesen más láncban vannak, de majd veszek valamit, valahol el kell kezdeni...
A Dohány utcánál lévő boltot mindenképpen felkeresem, nagyon sokan ajánlották.
Ha letudom a vizsgáim elejét megyek is hallgatózni... -
AirBooms
addikt
válasz Almosito #2315 üzenetére
Én se tudok sokat a NAD3020-ról, mert sosem volt ilyenem (csak hallottam szólni), de az tény, hogy a 3020i újabb erősítő, áttervezett belsővel, ám állítólag a phono fokozata gyengébb lett. Ha azonban nem hallgatsz bakelit lemezeket, mindenképpen ezt ajánlom megvételre a simával szemben. Újabb és összességében szebb a hangja vonalbemenetről.
Nem tudom, merre néztél körül, én ajánlom még ezeket a helyeket:
[link]
[link]
Aztán érdemes nézelődni az ebay-en is.
Én tavaly decemberben egy pécsi sráctól vettem nagyon jó áron egy Rotel 930AX-et, ráadásul pont itt járt Pesten, tehát még el is hozta.... Nagyon kellemes, meleg hangja van, én a PC-met hangosítom vele, s nagyon jól ellensúlyozza a Rotel lágysága a rideg, digitális hangkártya hangot.
Szóval, egy kis türelem, s biztosan te is találsz egy jó darabot. Mindenesetre addig is próbáálj meghallgatni ilyen erősítőket - tetszik-e egyáltalán neked ez a hangzásvilág?
Kezdetnek mondjuk hallgass meg egy 3020i-t (ha olyat találtál), s ha jó áron adják, nagyon nem fogod megbánni!
Ja igen, ezeknél az erőlködőknél a távszabályzásról, meg a mindenféle csilvili kütyükről mondjál le! -
BluEyes
őstag
válasz AirBooms #2312 üzenetére
Azt, hogy te mit preferálsz, természetesen tiszteletben tartom, de most nem neked keresünk cuccot. Metal, rock - ez állt az első helyen. Ezért JBL-H/K.
NAD 3020: ez a kis manó akkoriban bírt kitűnni a társai közül, mikor még LP volt a fő műsorforrás. Elsősorban a phono előerősítője sikerült jobban a konkurenciánál. Vonalszintű erősítőként teljesen átlagos. Metalra kevés.Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
AirBooms
addikt
válasz BluEyes #2317 üzenetére
Én is ezt írtam: az egész választás azon múlik, ki milyen hangzást preferál.
Mellesleg a srác említette a jazz-t és a komolyzenét is. Ezeken a JBL-H/K már messze nem ideális párosítás, míg a kis klasszikus angolok angol hangfalakkal (főleg a nagyobb méretűekkel) még rockra és metálra is jók, jazzen, komolyzenén pedig nagyon elemükben vannak!
Az én Cambridge erősítőm és CD játszóm a régebbi nagyméretű Mission hangfalakkal jazzen, rockon (főleg ezt hallgatok) nagyon jó, viszont az is igaz, hogy a szinti zenén nagyon el tud bukni. Pl. az egyik kedvencem (kivétel erősíti a szabályt - főleg jazz, rock a stílusom), a Depeche Mode szinte hallgathatatlan ezen a láncon. Szörnyű tud lenni, nekik inkább kocsiban hallgatom a lemezeiket...
A lényeg, hallgasson meg sok cuccot a kedvenc lemezeivel! Amelyik teccik, azt köll megvenni!
Egyébként anno, a nyolcvanas évek végén szinte mindenki rockot, metált hallgatott a haverok között (részben én is), s ezek az erölködők vagy NAD-ok voltak, vagy hozzájuk hasonló koncepció szerint épült kis jószágok! Nem igaz, hogy kevés a NAD metálra! Csak jó (és jól kihajtható) hangfal kell hozzá!
[Szerkesztve] -
Zsolt!!
aktív tag
Esetleg valami technikai infód van? jel zaj viszony?torzitás?
-
Almosito
tag
válasz AirBooms #2318 üzenetére
A hangfalvásárlás már egyszerűbb lesz, ha megvan az erősítőm elcipelem magammal és pár CDmmel néhány boltba s meghallgatom a számomra elérhető áron levő hangfalakkal, s ami legjobban tetszik azt megveszem.
Egyelőre még inkább a metal, rock részesül előnyben...
De az erősítő kiválasztása kicsit nehézkesebb, mert nincs semmi összehasonlítási alapom, ha meghallgatom külön-külön az erősítőket az sem ad pontos támpontot, mert teljesen más láncban lesznek. Ezért ebben még egy kis segítséget kérnék.
A Marantz-ot valószínűleg hanyagolom. Utánanéztem a NAD-nak, a régi 3020-ast, valamint annak 3020A és 3020B modelljeit ajánlják, az újabbakat már nem tartják kiemelkedő minőségűnek. De a régieknek pedig pont a phono-juk volt az erősségük, amit én meg valószínűleg soha nem fogok használni. Ez inkább a Harman/Kardon felé húz.
Pár hete nézegetem az általad is linkelt hirdetésekete, valamint nézegetek még néhány magyar internetes aprót, vaterát, ebay.de-t is, persze tovább figyelem hátha feltűnik valami szépség jó áron.
Most megfizethető árban H/K-kból a következő két modellt látom csak:
-HK 610
-PM 645
Ezekről esetleg mi a véleményetek? Elég lesz pl a 610es?
Előre is köszönök minden további segítséget.
Szerk: eleinte csak a 35ezer alattiakat nézegettem, de ha egyszer beruházok lehet kicsit többet fektetek bele, így az általad mutatott Rotel RA 930AX is beszáll a játékba. Még kicsit utánanézek. Köszi az ajánlást.
[Szerkesztve] -
BluEyes
őstag
Az 5.1 PCI egy kb. szabványos c-media csippes hangkártya. Egyedül az optikai kimenet ad némi pluszt, de ha nem használod, akkor ugyanott vagy a kártyával, mint a többi 1500-2000 forintos hangkarival.
A Sky és a Space a Terratec 2-3 évvel ezelőtti csúcs kártyái voltak. Fizikai valójukban - és így tudásban is - megegyeznek az Audiotrak Prodigy-vel. Keresgélj a neten, van jópár leírás, adatlap, teszt a három testvérről.
Én a hwsw-n leltem rá az enyémre. Nézegesd az aprókat mindenfele. Én kerestem jónéhány hétig, aztán mikor már majdnem lemondtam róla, egyszercsak szembejött ez a példány. Mondjuk az árral mázlim volt, 10k fölött kínálják általában őket. Dehát erre van az alkudozás.Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
frankie!
őstag
válasz AirBooms #2318 üzenetére
Egyébként anno, a nyolcvanas évek végén szinte mindenki rockot, metált hallgatott a haverok között (részben én is), s ezek az erölködők vagy NAD-ok voltak, vagy hozzájuk hasonló koncepció szerint épült kis jószágok! Nem igaz, hogy kevés a NAD metálra! Csak jó (és jól kihajtható) hangfal kell hozzá!
Így igaz, meg jó minőségű forrás. -
AirBooms
addikt
válasz Almosito #2321 üzenetére
A régebbi 3020-ast a phonójuk miatt ajánlgatják, ha erre nincs szükséged, szerintem inkább az újabak nézegesd.
A rock, metál gyors, dinamikus erősítőt, de főleg hangfalat kíván. A lustaság itt nem előny. Viszont a gyors, dinamikus jeézők gyakran társulnak az igazi mélyek elvesztésével, amitől az egész egy idő után fárasztóvá válhat. Erre nagyon kell figyelni, mert csak hosszas zenehalgatás után derül ki, hogy az először nagyon dögösnek, dinamikusnak ítélt hangkép valójában erősen színezett, fárasztó, az igazi mélyhangokat nem megjelenítő. Ez igaz az erősítőkre is, de főleg a hangfalakra is.
Ok, a NAD és a régebbi Cambridge-dzsek lehet, hogy nem neked valók, főleg az utóbbiakról mondhatom el, hogy nagyon lágy, meleg (bár dinamikus), inkább csöves erősítőkre jellemző hangjuk van. Szerintem a régi Marantzok is ide sorolhatók (bár ez nálam inkább jó értelemben szerepel). A H/K típusait - bevallom - nem ismerem túlságosan, de a kis Rotel szerintem jó választás, igazi al around darabnak tartják. Minden zenére jó.
Igen, a hangfal lesz a legnehezebb választás. Ha rockban gondolkodsz, akkor valszeg a nagyobb méretű, nem zárt dobozoknál kezd a hallgatást. Kisebb, zárt hangfalak valszeg nem neked készültek... -
AirBooms
addikt
válasz frankie! #2324 üzenetére
Igen. Nekem akkoriban egy nagyon pici, asszem 2x25 wattos, FET-es, igencsak csöves hangú Cambridge-dzsem volt (talán P5 volt a típusa???). Egy Philips CD játszóval és valami nyitott, de kisméretű Wharfedale hangfalakkal nagyon nagyot tudott szólni.
Már a mostani Cambridge-dzsekben sincs meg ez a kellemes melegség... (igaz, talán kevésbé színezett a hangjuk)
Érdekessége volt még annak az erősítőnek, hogy mint általában a csöveseknek, kellet kb. egy óra, amíg megfelelően bemelegedett, s addig egészen másképp, sokkal csúnyábban szólt... -
sray
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok ,van egy technics Eh-560 audio rendszerem
Ez ilyen három erősítős hármas kábelezésű cucc, most múlt 5 éves és F 61 es hiba kóddal kikapcsolta magát ,tehát pukkannak 1 et a hangfalak és kikapcs vagy F 61 ha esetleg túléli az első félórát kb.1 -2 pukkanás. és nem kapcsol le akkor gond nélkül elmegy egész nap.
Ezt a hibát fejhallgatóval és kihúzott hangfallakkal is csinálja .Ezt márciusban kezdte ,persze rögtön elcipeltem a panasonics – technics márkaszervizbe hangfalak nélkül. Egy hét alatt nem találtak hibát azt mondták működik rendesen .Hazavittem ,szar. Nem hagytam annyiban ,kisszállással hangfalakkal együtt vigyék el csak legyen valami .Eltelt két hét szólnak hogy kész ,gyanús volt hogy csak a kiszállásért kell fizetni .Kipróbálom, szar. Annyit csináltak hogy a hiba kódot már nem írja ki ,mostanában már csak kifagy vissza se lehet kapcsolni.
Budapesti vagyok egy megbízható szervizt keresek . -
Almosito
tag
válasz AirBooms #2325 üzenetére
Sajnos az általad talált Rotelről lemaradtam, viszont találtam egy másikat: Rotel RA 820 BX4. Elméletileg kifogástalan állapotban. Megbeszéltem egy találkát az eladóval, ha minden jól megy pénteken meghallgatom , harmanból HK610est találtam, ha nem felelne meg a rotel, meghallgatom azt is.
-
AirBooms
addikt
válasz Almosito #2328 üzenetére
Ezt a Rotelt nem ismerem, szerintem egy régebbi darab. De ettől még lehet jó, s hogy most utána néztem, egy-két neves helyen best buy címet nyert... Ha jó az ára, s teccik hangja, miért ne? Azért én a helyedben a H/K-t is meghallgatnám... Mindeképpen legyen összehasonlítési alapod.
-
frankie!
őstag
válasz AirBooms #2325 üzenetére
Látom eléggé járatos vagy a régebbi erősítők világában. Ezeket a ''régi'' Marantzokat ismered? Egy ilyen csiszolt előlapos receivert szívesen beszereznék-meghallgatnék egyszer, mert gyönyörűek, és állítólag a hangjuk is jó. Ilyen 2226 stb. típusokra gondolok, majdnem ugyanúgy néztek ki.
-
frankie!
őstag
Olyat szeretnék csinálni, hogy a mono TV-met szeretném átalakítani sztereová, ha ez gazdaságosan megoldható valami beépíthető modullal. Ilyesmit csinált már valaki?
Melyik topic foglalkozik TV bütyköléssel? -
BluEyes
őstag
Nos, ennek az lesz a szépséghibája, hogy egy tök ismeretlen hangfalat, kábelt, forráskészüléket és akusztikai környezetet (szoba, bútorok) is meg fogsz hallgatni az erősítővel együtt. A másik helyen a H/K-val egy másmilyen, jó eséllyel az előzőtől minden ponton eltérő rendszert találsz majd. Vajon mit tudsz majd leszűrni ebből a katyvaszból az erősítőkkel kapcsolatban? Ha az egyik lánc majd jobban tetszik, az biztosan az erősítő miatt lesz? Hm? Ilyen körülmények mellett még hivatásos tesztelők, nagy gyakorlattal bíró audiofilek sem mernének ítélni. Na mindegy, sok szerencsét!
Én fordítva csinálnám, előbb hangsugárzó (a pénzem jó 80%-áért ami a legjobban tetszik), aztán ha az megvan, keresnék valami vasat elé. Kábelek is kellenek majd, de az nem sürgős, némi gyakorlat amúgy is kell, hogy a kábelek hatását meghalljad, már ha egyáltalán meghallod valaha is, mert sokan nem hallják, csak mondják, mert az ciki lenne, ha bevallanák hogy nem... Egy erősítőt egyszerűbb kölcsönkérni, letét fejében vagy a tulajjal együtt hazacipelni, és a saját jövendőbeli környezetében kipróbálni. Így csak egy változó lenne mindig a rendszerben.
A NAD 3020 azért jó választás, mert van látható piaci mozgása. Sokan veszik átmeneti erősítőnek, pár hétre vagy hónapra, majd miután megtalálták a nekik megfelelő erősítőt, a kis NAD-ot pár nap alatt eladják gyakorlatilag veszteség nélkül egy másik átmeneti vásárlónak. Ez egy járható út lehet a te számodra is, gondold meg. Lenne egy etalon erősítőd, amihez képest a véglegesnek majd jobban kell szólnia, viszont addig is van zenéd. Innentől időd is lenne, kényelmesen egy csomó cuccot kipróbálni, meg kicsit anyagilag megerősödni, hogy szélesebb kínálatból tudj válogatni. Ha pedig meglesz a jelölt, pikk-pakk megszabadulhatsz a NAD-tól.
[Szerkesztve]Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
frankie!
őstag
Ha elfogadsz egy tanácsot, próbáld a kábeleket valami gagyibb rendszeren (pl. Genius) próbálgatni, párosítgatni, mert nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal jobban kijön a karakterük, meghatározó(bb) lesz a hangjuk mint egy eleve 'jó' rendszeren. Ez segíthet a neked tetsző kábelhang megtalálásában.
-
AirBooms
addikt
válasz BluEyes #2332 üzenetére
Feltehetően a hangsugárzókat is mindenhol más láncon, más akusztikai környezetben fogja majd meghallgatni, tehát ugyanez lesz a helyzet és az erősítőcipelést ugyanúgy nem ússza meg a te logikád szerint sem.
Én azt ajánlottam neki, hogy először hallgasson meg úgy komplett láncokat, hogy azokból tudja kiválasztani, hogy mi az a hangzás ami egyáltalán teccik neki... Ha bírja a H/K-JBL hangzást, akkor valószínűleg nem lesz elájulva egy NAD3020-Heybrook HB1-től. Azért a legtöbb hifista - még az olcsóbb ategóriában is - tudatosan alakítja ki a láncát,, törekedve egyfajta hangképre. Nos, ebből kell neki eldönteni, melyiken szól a heavy meg a rock meg a jazz...
Amit viszont a végén ajánlasz, csak támogatni tudom. Mármint a NAD3020-szal nagyon nem lehet melényúlni, s ha nem teccik, vagy jobbra is telik majd, könnyen eladja. Mondjuk szerintem ugyanez illik a Rotelre is... Sőt, abban is egyetértek, hogy a hangfalra költse a legtöbbet, s ennek kiválasztása legyen a legnagyobb feladat. Éppen ezért lenne jó, ha már meg van, milyen vast rak elé...
Na mindegy, végül is ez nem a vitánkon fog múlni (a te utad is járható, csak sztm semmivel sem egyszerűbb és célravezetőbb), minden esetre sok sikert a vásárláshoz! -
AirBooms
addikt
válasz frankie! #2330 üzenetére
Nem, nem vagyok járatos a régi erősítők világában, csak néhány típust hallottam személyesen, nagyon sokról csak olvastam hifi magazinokban, hogy milyen hangzást és értéket képviselnek. A marantzok nagyon kimaradtak az életemből, kivéve egy két 4-5 éves modellt, amikor a barátomnak kerestünk egy komplett láncot, akkor több Marantzot is meghallgattunk. Akkor kellemesen csalódtam bennük. De szerintem kicsit túl vannak árazva ahhoz képest, hogy milyen minőséget képviselnek. S ez valszeg a régebbi típusokra is igaz. Ezért ajánlom inkább kezdésnek a NAD-ot, a Cambridget, a Rotelt, mert azok a spártaiságuk ellenére is szép hangot produkálnak.
Egyébként ma már nálam is sokat számít az esztétikum, ebben pedig a Maratnz mindig nagyon jó volt. Szerintem nagyon nem bánkódhatsz, ha egy olyat veszel, de azért előtte hallgasd meg azon a hangfalon, amin használnád majd... -
Almosito
tag
válasz BluEyes #2332 üzenetére
Hogy őszinte legyek meg sem fordult a fejemben, hogy előbb a hangfalat vegyem meg, s ahhoz keressek erősítőt
Ezt többször le is írtam, hogy nem fogom tudni megállapítani, hogy melyik is a számomra jobb erősítő, viszont azt sem tudom, hogy pontosan milyen hangzást keresek. Először meghallgatom a két erősítőt nemsokára, ha a készülékeket nem is magam tesztelhetem vele.
A NAD-os ötlet viszont tetszik, mondjuk nem hiszem, hogy pl a Rotel eladásával gondom lenne....
Arra is gondoltam, hogy most megveszem valamelyiket, pl amelyik jó áron van, s ahhoz keresek egy hangfalat, majd ha már ismerem a láncom, akkor veszek egy másik erősítőt pár napig vagy egy hétig azt használom, s a kettő közül a számomra jobbat meghagyom a másikat eladom, mint sokan említettétek ezeken az erősítőkön ha megfelelő áron veszem nem nagyon bukhatok...
Miután CDlejátszót csak később veszek hangfalat a ráfordítható összeg 70-80%-ért keresek ... -
frankie!
őstag
válasz Almosito #2338 üzenetére
A NAD-ot ilyen szempontból én is ajánlom, ha Győr közelében jársz, szívesen látlak egy kis kötetlen hallgatózásra.
Szerintem fölösleges sokat filózni a sorrenden, valahol csak el kell kezdeni, és amíg a rendszer egyik eleme sokkal gyengébb, úgyis visszafogja a többit. Csak türelem, be kell tartani a fokozatosságot. Amúgy én is azt ajánlom hogy hangfalból vegyél jobbat. -
klambi
addikt
Helló mindenkinek
mért van az ha 1 bizonyos %(kb valahol 40%)-nál felemelem a hangot visszaveszi a teljesítményt, vagyis kb 35%on jobban szól mindt koxon...
nforce os az audio meghajóm..."Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
etilin
aktív tag
Sziasztok HK 6300-as erősítőm van és hidegen nem akarja kiadni a mély hangokat. Az első öt-tíz percben sokat változik a hangja.
Ez természetes.Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?
-
DDL
őstag
Almosito!
Ha még nem vásároltál semmit, akkor javaslok egy alternatívát amely lényegesen jobb mint a NAD3020, ROTEL RA8XX stb. Az AVX-en hírdetnek egy Mellorn Medium erősítőt. Ezt kellene megszerezni. És hozzá egy Sonido ANT dobozt. 100k-ból kijön és nem nagyon tud senki jobb alternatívát ennél.
Üdv: DDLMessziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs