Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz CRTs #123558 üzenetére

    Linkwitz-nél -6db, ha meg Butterworth vagy Csebisev, egyéb, ergo abszolút nem is tankönyvit nyomsz, ki tudja mennyi a crossover pontban.

    De a crossover pontban semmi különleges nincs a kitérésben a többi ponthoz képest, ott is a zenei jeltől függően 60Hz-en lehet még csúcs amplitúdó közelében vagy vele, 63Hz-en meg már nem kéne annyin lennie, de amikor 60Hz-el "megmodulálsz" egy membránt, aminek meg 63Hz-en sokkal szolídabbat kéne leadnia, egyértelmű, hogy egyik is és másik is torzul.

    Ezt inkább látom olyan problémának, hogy minden egyes Hz-re (és közéjük is, míg az agy már nem képes észlelni) kellene egy hangszóró, mintsem olyannak, mint aminek bármi köze van crossoverhez.

    Ha overhungnál nem egyezik valami, az mindenképp jelentkezik frekvenciamenetben és/vagy torzításban, ergo egy kő egyszerű szinusz egyik ága magasabb lesz hangnyomásban reprezentálva, mint az amúgy ugyanekkora-kellene-hogy-legyen ellenütemű párja, amikor ketten kiadnak 1 teljes értékű hangot - nyilván frekitől függő gyakoriság mellett, és akkor ez összegződik ill. épül egymásra zenénél.

    De amíg az emberi fül full érzéketlen a mély torzításra és az overhung-al is ezen határ alatt vagyunk, mindegy, hogy over, vagy under.

    Vagy nem értem, mit mondasz. Mert ha a közép és a mély hangszóró között lenne ilyen szintű eltérés, amit írsz, arra vagy a kumulált SPL (frekimenet) jelezné azonnal, hogy valami nem kerek, vagy az IMD, vagy nem is tudom mi, a Linkwitz pedig nem csak tankönyvben összegződik nullára, hanem süketszobában is.

    Szóval szerintem nem értem pontosan, mit írsz. :D

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák