Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz Bici #36102 üzenetére

    2 db azonos mélyközép +3dB érzékenység, 4 darab +6dB. Max .hangnyomásban ettől több, mert a terhelhetőség is kétszer akkora lesz.

    De ha két hangszórót építesz be, akkor azoknak kétszer akkora térfogat is kell. Illetve a hangváltó tervezése is bonyolódik, valószínűleg a kétutas megoldás nem fog működni.

    Megpróbálok utánaszámolni. Ez egy hosszabb átgondolást igényel.

    A húsz liter térfogat rögzített? Vagy az is változhat?

    #36099killbull
    Nem tudom, kire gondolsz. Nincs olyan, hogy "nekünk". Legalábbis nekem ezekhez a dolgokhoz semmi közöm nincs.

    És bizonyíthatóan nincs igazad.
    A Zafír HA20/12K mélyközép hangszórója mély- és középtartományban is rosszabb gumi membránszéllel, mint a későbbi gyártású HA20-484 vagy 569 műanyaghab membránszéllel. Konkrét méréseim vannak mindegyikről. Egyébként utóbbiból is ezerféle anyag és technológia létezik, és lehet gumihab alapú, nem bomló membránszélt is készíteni. Én értem, hogy a hozzáértés hiánya miatt szűkíted le ennyire az egész dolgot, gumi vagy nem gumi membránszélekre. De a hangszórók és a paramétereik nem így működnek. T-S, kis- és nagyjelű paraméterek, vagy hangnyomásválasz mérésekor egyik műszer sem kérdezi meg, hogy milyen anyagból van a membránszél. Azért mert ez nem paraméter. Vagy ha akarod, ez a kirakatparaméterek egyike. Lényegtelen a hangszóró működése szempontjából.

    Kár ezen vitatkoznunk. Tényleg. Mérésekkel bizonyítható, amit írok.

    A szubjektív tapasztalataid jó dolgok, de nem jelentenek műszaki szempontból semmit. Akkor lehetne kezdeni valamit a véleménnyel, ha konkrétan meg tudnád mutatni, mérésekkel, hogy mit tapasztaltál másféle hangszóróval/hangsugárzóval. :) Így csak egy fórumos vélemény. Annak viszont így is tökéletes. :)

    Gumiperem nem létezik. :) Gumi membránszél esetleg. De hogy a hangszórók tulajdonságain semmit nem javítana, az biztos. :) Az élettartamot megnövelhetné.

    Az általad idézett példa, egyébként pont az ellenkezőjére bizonyíték, mint amit te írsz :DDD Ha jobban elolvasod.
    Az a helyzet, hogy az idézett rész pont azt írja, hogy a helyettesítőnek ajánlott, (felismerhetően) távol-keleti gyártású SAL mélyközép hangszóró, ami gumi membránszéllel készül, meg sem közelíti az eredeti habszélű VT hangszóró hangját. :D Tehát hiába a gumi membránszél, a hangszóró nem jó. :)

    Hibásak egyébként az ilyen ajánlások a helyettesítésekre, és általában a mérhető paraméterei is sokkal rosszabbak a SAL vagy egyéb import helyettesítő hangszóróknak.

    Hogy kinek mi a szempont, azt majd mindenki eldönti sajátmaga. Neked a gumiszél számít, van akinek az eredetiség, van akinek a szükséges paraméterek. Rengeteg igény van, és mindenki megtalálja azt, amire szüksége van. :) Szerintem. Fölösleges erről beszélni, ez egy szabad piac, a felhasználó szabadon választhatja ki az elérhető opciók közül a neki tetszőt. :) Kár ráerőltetni bárkire is bármit.

    #36100killbull
    :)

    Örülök, hogy voltak ilyen hangsugárzóid. :)

    A hangváltót nem teszi jóvá az egyszerűsége. A pontos és átgondolt tervezés viszont igen.

    :) A Videoton dóm magashangszórók hibáit semmiféle kondenzátor nem tudja megjavítani. Egyszerűen nem ott vannak a hibák. A HG2,5 magashangszóró lineáris és nemlin. torzításait egy soros kondenzátor nem változtatja meg. Nem is teheti, hiszen nem így működik a sorosan kapcsolt kapacitás.
    Ehhez a magashangszóróhoz egyébként kevésbé jó az elsőrendű szűrés, inkább további problémákat okoz a hangszóró tulajdonságai miatt.

    Örülök, hogy jónak hallod a te megoldásoddal, de ez illúzió, műszaki tények nem igazolják.

    A zárófedél tölcséres kialakítása miatt biztosan nem visít a HG2,5. :) Ugyanúgy lehet azzal tölcséres zárófedéllel is egyenletes frekvencia-hangnyomás választ létrehozni. Ez tévedés. Valamit félreérthettél.

    A Subvoice-os hangsugárzót ugyanolyannak nevezni mint a Zafírt. :D Hát erős túlzás. :D Másrészt ott még Subvoice sem volt a helyzet magaslatán, a forgalmazó félig sem igaz méréseiből dolgozott. Az egy másik korszak. :) Régen volt. Túlhaladott.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák