Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz devilzero #23712 üzenetére

    A 270/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet módosította legutóbb a kötelező jótállás időtartamát. Ez csak magánszemély által megvásárolt tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. Ennek 1. § (1) C pontja kötelezi az eladókat arra, hogy 250 ezer forintnál magasabb áron értékesített termékekre 3 év jótállást adjanak. Szabályozza még a kijavítás lehetséges módjait és leghosszabb időtartamát is, így védve a vásárló jogait.
    Céges vásárlás esetén a fenti kötelezés nem él, ott csak 1 év szavatosság van.
    A kolléga által felajánlott ügyeskedéssel rögtön buknál két év garanciát. Egyéb hátrányai is lennének ennek az ügyeskedésnek. Pl. ha ellopják a laptopodat, a biztosítónak nem fogsz tudni számlát mutatni, tehát nem fogják tudni megtéríteni a károd. (Ez csak akkor számít, ha olyan biztosítással rendelkezel, amire egyébként kifizetnék)

    Hogy az Apple mit vállal, az itt mellékes, mert az eladó a jótállás teljesítésére kötelezett. Tehát a Mediamarkt, ha ott veszed. Megoldhatja úgy, hogy az Apple-szervízzel szerződik és oda küldi a hibás készülékeket, de akár saját szervizt is fenntarthat, vagy azt is megteheti, hogy minden elromlott darabot kicserél. Ez nincs meghatározva törvényileg. De ha 3 éven belül elromlik a cucc, akkor az eladónak azt ki kell javítania. Ha ezt nem sikerül 30 naptári napon belül megtennie, akkor cserélnie kell, vagy vissza kell fizetnie az eredeti vételárat.

Új hozzászólás Aktív témák