Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz proci985 #164804 üzenetére

    A tartalom és forma kapcsán sok kérdés felvetül, TLDR agymenés következik... :D

    A forma iránti rajongás hogyan függ össze a nagy vászon, HDR, jó hang, stb., iránti rajongással? Melyik irányban van az ok okozati viszony? Meg mi számít formának?

    Pl a vizuális történetmesélés nekem is a gyengém, erre főleg a Better Call Saul sorozatot szoktam felhozni, mert abban zseniális sketchek vannak, habár ott vizualitás tökéletes szvsz. De a vizuális történetmesélés az forma vagy tartalom? Vagy a kettő tökéletes összhangja?

    Ott vannak a látványfilmek. Ha szeretjük a formát, de pl egy Transformers, Pacific Rim jellegű filmet nem szeretünk, az is gyenge formailag? Mert a hagyományos filmtechnikai elemekben gyenge, mint pl fényképezés, vágás, zene, rendezés, színészi játék, stb? Tehát ezek fontosabb formai elemek számunkra? Míg a speciális effektusokkal telepakolt film önmagában csak formai blöff? Mert olyan mint egy hosszú reklám vagy zeneklip? Ugye Michael Bay is az utóbbi vonalról jött, szerintem azért olyanok a filmjei amilyenek.

    A ló másik oldalán a kamaradrámák vannak. Itt a forma minimális, főleg pl Lars Von Trier a Dogville című filmje, ami a falig megy (ebben végtelenül posztmodern :D), én meg sem tudtam nézni egyelőre, megfelelő hangulat kell hozzá. De a lényeg, hogy ebben a műfajban a forma legfeljebb a szoba kellékeire, kosztümökre és a színészi játékra korlátozódik, pont mint egy színházi darabban. De sokszor még kevesebb ezeknél, hisz az emberek csak beszélgetnek, nem igazán van cselekmény, tehát (közvetlen) tartalom szintjén is minimalisztikus. De akkor miért szeretjük?

    Mert a kevesebb több? :)

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák