Új hozzászólás Aktív témák

  • _X10Dead_

    aktív tag

    válasz csmat #21179 üzenetére

    A Runcam2 és a Runcam1 képe között nincs nagy különbség, ha ugyan olyan paraméterek mellett filmezel.
    Mivel magasabb bitrátával dolgozik, egy kicsit finomabb a képe és talán szebb is, de ez még nem indokolja a felárat.
    A gyorsabb jelfeldolgozó egység, a FHD/60fps és különösen a giro-szenzor viszont igen.
    Ez persze még nem jelenti azt, hogy Neked is megéri.

    A kutya valahol ott van elásva, hogy a szenzorból kiolvasott információt veszteségesen kell tömöríteni, limitált sávszélesség mellett, és nagyon nem mindegy, hogy a hasznos tartalom mellett mennyi szemet kell még kezelni, illetve bírja-e a kütyü a vegzálást szusszal.
    Ha elég jók a körülmények, akkor elég a kicsi is.

    Az új verzió előnyeit akkor kezded érezni, ha kiléptél a "standard" akciókamerák komfort-zónájából, mert a RC2 jóval később kezd el botladozni:
    - Magasabb fps mellett értelemszerűen kisebb a kép bemozdulása. Ez nem csak azért érdekes, mert "élesebbek" a képkockák, hanem azért is, mert az egyes kockák közötti eltérés is csökken, így "könnyebb tömöríteni" az anyagot és/vagy kisebb a veszteséges tömörítésből fakadó minőségromlás
    - A RC2-ben van giro-szenzor is, ami - bekapcsolt állapotban - jelentősen csökkent(het)i a remegésből, nem szándékos mozgatásból fakadó kisebb elmozdulásokat. Ez - azon túlmenően, hogy eleve élvezhetőbbé teheti a képet - komoly sávszélességet tud spórolni. (Ez azért két élű fegyver, bizonyos körülmények között többet árt, mint használ.)
    - Mivel az RC2 jelfeldolgozó egységét magasabb bitrátákhoz (is) tervezték, értelem szerűen gyorsabb, mint az első generációs modellé. Nyilván az algoritmuson is reszeltek, de ennél még fontosabb, hogy nyers erőben is többet tud, így később fogy ki belőle a szusz. Ha romlanak a körülmények, később kezd visszaesni a minőség, illetve később "szaggatt be a kép".

    A vibráció különösen gyilkos hatással van a képminőségre és az RC2-n pont itt próbáltak feljebb lépni:
    Magasabb fps > kisebb elmozdulás > jobban kompresszálható adatfolyam
    Giro szenzor > az értékes tartalomról leválasztható a szemét > kevesebb tömörítendő adat
    Gyorsabb/fejlettebb GPU > magasabb használható bitráta, fejlettebb algoritmusok > később válik szűk keresztmetszetté.

    A gyakorlatban ez kb azt jelenti, hogy ha állványra/gimbalra rakod, vagy a géped nagyon stabil (nincs vibráció), vagy statikus a téma, akkor nem indokolt az RC2 az RC1-gyel szemben. Ha viszont akár csak egy pontban botlik a mutatvány, akkor vegyél RC2-t és ne néz vissza.
    Az X251 viszonylag vibráció mentes gép (míg el nem kezded a propokat gyilkolni) és cikázni sem nagyon fogsz vele. Ez alapján elég az 50 dolcsis is. Én mégis az mk2-re adnám a voksom még ez esetben is, mert "jövőállóbb".

    LiftOff: https://youtu.be/MQknbMvMpGc

Új hozzászólás Aktív témák