Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
Írta is, hogy azt ajánlották. Kipróbálhatná és remélem megírja, hogy milyen lett :-P
u.i: "Take your photo collection management to the next level with AI Keywords. The locally supported AI analyzes your images and automatically assigns keywords to photos in your library," Erre mondtam, hogy mutatok példátmennyire fos tud lenni, szóval inkább megadná, kézzel. Viszont 5ezer képnél, háááááát.
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
Na, előszedtem. Mesterséges intelligenciás indexelés. Mármint ameddig tud. Ilyenkor jön az, hogy még át kell nézni, vagy persze van hiba, de akkor is gyorsabb, mint ha kézzel csinálnánk, de vajon mennyire releváns?
Első: [link] Baromi sok a kulcsszó, látszik, hogy a férfi meg hasonló az man/egyébből több angol megfelelővel is szerepel.
Irreálisan sok ennyi kulcsszó, nyilván ami ember az testrész i lehet, de sosem tudni. A virág totálisan félrement, de ültetvény, kerék és egyebek kifejezetten nem viccesek.
Második [link] itt kevesebb a kulcsszó, viszont a kocsma/bíróság és hasonlók érdekesek, a belsőépítészet meg aztán mindenre joker, viszont én azt mondom, hogy a Videoton felirat az kellene rá, helyszín/rendezvénynél is összesíthető lenne ez alapján.
Szabadon bele lehet lapozni a többi képbe, olyanok is akadnak mikor ugyanaz van minimálisan más szögből valami csendéletes kompozíció lefotózva, vagy szűkebb kivágással és teljesen más kulcsszavak vannak hozzá.
Esetleg fordítsuk meg, ipodot keresek és ilyenek jönnek sorba, mert ott tvan [link]
Tudom, ismerem az alap droid meg alma és egyéb megoldásokat, hogy képen szerepló szöveget, helyszínre is lehet keresni, felismerni a betanult személyeket, aztán van mikor nem és nem úgy.
Persze most a fél világ leteszi az arcát az AItól, ismerős cégek a képfeldolgozást rég feladták, nincs is benne akkora biznisz, mint amennyi meló aztán majd kiderül mert elvileg most a Fortepan adatbázist is majd automatán megokosítják.
-
Pékmester
tag
Rájöttem olyanra amit eddig nem tudtam, de nektek valszeg nem lesz újdonság.
ACDSee vel csinálom majd a taggelést, a kép azután megy fel a synology nasra a saját photo alkalmazásába, ami felismeri a kulcsszót. Ez meg appból is elérhető. Nekem ez így jó lesz. 15 év és kész leszek
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz Pékmester #35904 üzenetére
JPGnél alapban van benne hely, még sima win is jobb gombbal megmutatja és írja:
Eddig a kereshetőségével volt baj. Kisebb Synom még akkor is lerohadt ha nem használtam ezt a funkciót, de azt már többször is kijavították benne :-D
Kíváncsi leszek rá. Itt még feldolgozásnál valami kötegelt kulcsszavazás lehetne jó, arra ACDSeenél rákeresnék, lehet tud ilyen okosságokat. Majd elmondod és akkor végre láttam élő embert aki használja is :-P
-
Aaron14
őstag
Sziasztok,
Canon 5D MarkIII és MacBook Pro M1 Pro 14" nem kommunikál egymással. Letöltöttem a hivatalos Canon Utilities programot, azzal sem. Hol a bibi?
Nikon D90-emet automatikus felismeri.Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Sony kompakt digitális gépnél 2-féle videórögzítési formátumt ajánl fel:
AVHCD
MP4Ha az AVHCD-t választom, akkor 1920x1080 lesz a felbontás és .MTS lesz a videó kiterjesztése.
Ha az MP4-et választom, akkor 1920x1080 helyett 1440x1080 -at ír ki és .MP4 a kiterjesztés.
És itt jön a furcsaság. VIsszanézve nem 1440x1080-nak látszik, nincs a monitor jobb és bal oldalán fekete csík. A rögzített videófájl tulajdonságinál mutatja a 1440x1080-at.
Szóval ez micsoda?
GOMplayer-rel, Windows Media Player-rel VLC Player-rel is ez van, teljesen kitölti a monitort azaz 16:9-es arányú. A GOM player fileformátuma írja is, hogy 1440x1080 és az aspect ratio 16:9. Ezt hogy?
Az akkor valójában milyen felbontású? Mert az 1440x1080 az sehogy sem 16:9-es arányú. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
A kérdésemből is kiderül, de azért leírom, hogy nagyon kezdő fotós vagyok. Sőt fotósnak sem hívom magam, csak próbálkozom.
Keresek olyan lámpát amit könnyel el tudok rakni és elővenni. Leginkább termékek fotózásához használnám. Erre gondoltam első körben: [link]Mit gondoltok?
Nikon D5100 gépem van és egy iPhone 15 Pro max.köszi
-
Jahno
veterán
válasz smallmer #35915 üzenetére
Első körben azok. Elég lehet valami olcsóbb sima vagy RGB49: [link] vagy VL66 ami kicsit hajtogathatóbb: [link]
Aztán majd meglátod mi lesz az irány, mert nem olyan egyszerű, hogy egy darab lámpával majd egy irányból valamit megvilágítasz.
Meg persze a tárgyfotóról nekem mindig a bonyolult bemutatók jutnak eszembe:
-
Aaron14
őstag
13 év APS-C után Full Frame-re váltanék. Jelenleg Nikon D90 van és Nikon D600 vagy Z5-ön gondolkozom. Obi parkom nem túl nagy. Nikkor 50mm f1.8 D és 85mm f1.8 G. Z5-höz kell átalakító, ezt tudom.
Portrékat fotózok studioban és kültéren egyaránt. Jelenleg azon gondolkozom, hogy használtan D600 és majd később váltok MILC-re. Kérdés a D600-at el tudnám-e adni később. Már ígyis elég olcsó.
Valamiért nem vonz a MILC, de győzzetek meg, miért érdemes inkább azt választanom?
Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
Rapid136
őstag
válasz Aaron14 #35917 üzenetére
1. folyamatosan nő a MILC eladás a DSLR-rel szemben, nem véletlenül (már át is fordult szerintem)
2. a technikai előnye pl. portrénál az, hogy nem kell elvenned a szemedtől a gépet, hogy visszanézd a képet, ellenőrizd az élességet
amúgy gyakorlatilag az később elkészített képet látod folyamatosan a keresőben
3. az e-shutter sok esetben igen hasznos tud lenni
szóval ha tudsz élni a folyamatos elveszem a szememtől a gépet, hogy visszanézzem a képet mozdulat nélkül
a gyári objektivekkel a back és front fókusz gyakorlatilag ismeretlen, bár a fixekkel ez a tükrösön sem gondSony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
p_adam
addikt
Amennyiben DSLR vonalon maradnál, én inkább D700-at vagy D750-et ajánlanék a lényegesen jobb AF rendszer miatt. A D600 egyes darabjaiban a szenzorra rakódó olaj esetleg probléma lehet, ami pl. D610-ben már nem gond.
Használok MILC-t és DSLR-t egyaránt, de ár/képminőség arányban a D700-at a szenzora és speciális színszűrője miatt semmivel nem tudom felülmúlni.
AF-re oda kell figyelni, cserébe sokkal inkább 'képet' látsz a keresőben (ahogy azt eddig is megszokhattad).
Szerintem általánosságban az értékvesztés nem attól függ, hogy DSLR vagy MILC, hanem hogy hozzájutsz-e olyan olcsón(és megfelően jó állapotban, ill. azt megtartva), hogy onnan már igazából nincs hova csökkennie tovább.
Z5 II lesz pár hónap múlva, tehát ott várható változás, bár az új modellek olyan árakon nyitnak, hogy nem okoznak hirtelen értékcsökkenést.[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
Én D7200-ról váltottam Z6-ra és nagyon szeretem, elég nagy a különbség... Először én is DSLR full frame-ben gondolkodtam, de egy másodpercig nem bánom, hogy Milcre váltottam, sőt, főleg, hogy videózni is szoktam. Elég jó a szemkövető fókusz, még akkor is, ha elmarad a jobbaktól. De még a pici gyerekek mellett is használható, ha meg nem talál, átrakon single pointra. Videóban lehetne intelligensebb az autofókusz. Egy Z 50mm 1.8S ég és föld az 1.8D-hez képest. Jelenlegi használt áraik is tükrözik ezt, de én nem adaptereznék. De ezt mondják a natív obikra, leginkább talán az S line-ra. Én csak 2 obit használok. Ezt az 50-est és egy Viltrox 28mm 1.8-at.
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Jahno
veterán
Mi az, hogy "nem vonz"? Ki kell próbálni, aztán úgyis ez a jövő vagy nekem már lassan a múlt, mert kb. 12 éve van MILCem, D90 egy elég klasszikus darab, de békebeli cucc, mondjad milyen obik vannak és mit csinálsz, utána lehet okosabb lenni de ha a klasszikus vonal bevált és nem ugranál nagyot, vagy ilyenek akkor APSC teteje nekem a D7500as Nikon, lehet tolni és kész. Stúdió tök más, mint amit én művelek, oda a 10 éves cuccom is még teljesen jó lenne.
-
randras_83
addikt
Én anno D5300-rol váltottam D750-re, ez kb olyan az állad leesik kategória. Ez D90 esetben is hasonló lenne. Majd D750-ről ugrottam a Fujira. D750-hez képest a T3 is űrtechnika volt bizonyos tekintetben, és azóta is Fuji vonalon vagyok. A D-s üveggel nem lesz autofókusz. Viszont a back/front focus probléma megszűnik én ezzel szívtam eleget nikonon fix sor mellett is. A D600 tényleg régi cucc és valóban tud nyűgös lenni az olajos szenzor. Szerintem már szerviz támogatás se nagyon van rá. Egy milc azon túl hogy jó sok év technikai fejlődés van benne biztos hogy értékállóbb lesz mint egy régi tükrös. Ha viszont maradsz a tükrös vonalon akkor inkább a D610/D750
https://www.flickr.com/randras83/
-
philoxenia
MODERÁTOR
Attól is függ, hogy mire használod a képeket. Templombelsőben a telefon volt a legjobb bizonyos méretig. Ha azt a szoftvert rá lehetne tenni a GX9-emre, ami a Mate20X5G-n van... Persze nyilván kéne mellé a proci meg a 8 giga memória is... Ugye az obi a szenzor gyengébb, viszont a kezelése sokkal könnyebb a telefonnak. A GX9 menüjében még mindig eltévedek 4 év után is. Persze, van, hogy hónapokig nincs a kezemben.
-
veterán
Ha tükrös, akkor csak a D750. A jóval újabb Z6II mellett nézve semmivel sem rosszabbak a képei. Amióta megjelent az Ai alapú zajszűrés a Camera Raw / lightroom vonalon, szerintem a zajával sincs probléma. Mostanában nagyon szép darabokat adnak 220 ezer forint körül is. Én is gondolkodom az eladásán, mert már csak tartalék váz, de őszintén szólva az 50 1.8G-vel ez még mindig egy olyan kombó , ami szinte bármire jó. A MILC-nek két előnye van számomra, és én is portrét fotózok: a szemfókusz és az expo szimuláció. Minden más területen pont úgy meg lehet oldani a feladatot egy tükrössel is.
-
Jahno
veterán
válasz philoxenia #35924 üzenetére
GX9re templomban vaku kell, mert felruházhatod fényerős obikkal, az is kevés. De ez is kb. benne van a hozzászólásomban, nem teljesen erre való. És akkor jön a kaposvári templom, ahova ilyen foltosan süt be a nap és meg kell oldani:
Újabb vázak már Panánál is jobbak, mindig mondom példának, hogy családban ez-az amaz szembejön és jajj fotózzam le a gyerek jazzbalett fellépését, meg kézilabdás meccsről "kellene 1-2 jó kép", akkor azokat nem lehet megcsinálni. -
veterán
Egyébként mennyi most a reális ára a D750-nek, olyan 38 ezer expóval, kiváló állapottal? Tudom, hogy van beárazós topik, de ott néha nagyon vad számokat látok. Most van fenn aprón egy Z6II, 400 ezer forintért... Ez olyan szinten áraz már be (vagy inkább le) minden tükröst, hogy az hihetetlen.
-
Jahno
veterán
Van hirdetés ami 3 hónapja kint van garis zárcserével 200ezer alatt. Néha nézegetem, D750ből kezd dömping lenni, ahogy nézem olyan 130-150-ért elég hamar elviszik, aki 200ezer körül árulja az néha ad lefelé az árból, vagy sokat vár. Aki megkíméltet vasért 200ezer felett (akad aki 300-ig megtolná) kérne szerintem az is várhat jó darabig. Marketre be kell nézni, aztán kiderül. Csak most akkor vegyek 200ezer körül, vesz rá pár obit és 3 év múlva cseréli az egész hóbelebancot, ha addig kibírja?
Most gyorsan rákeresve láttam egy 450ezer expós Z6ot, az mondjuk masszív Tudja fene, Z6-II már tetszett, ha sok pénzem lenne és most adná ki, akkor a IIIas verzióval lehet Nikonos lennék, de az embertelen. Mikor az első Z6 bejött és kaptam volna kölcsön akkor a két kártyát nem bírtam bele megfinanszírozni poénból, most már legalább ezek olcsóbbak és nem csak XQD megy bele.
-
Jahno
veterán
Én meg ezekkel úgy voltam, hogy ha nem használom, akkor szobadísznek értelme nincs, arra ott egy sor Zenit E, ezek meg menjenek el, míg egyáltalán van rá vevő. Haverok tartogatták, most jó lett volna sokadik gépnek és ott van a gép megdöglött belső és egyéb akukkal, alig használhatóan.
-
Jahno
veterán
"bár Z9-et még nem fogtam"
Nagy, nehéz, nekem szerencsére teljesen reménytelen lenne főleg obikkal együtt. Ha az árát nem nézzük akkor is.
Többit nem tudom, baromi jó cucc lehet, de ezekre írom mindig, hogy rendesen nem lehet kipróbálni szinte egyik vasat sem. Volt kb. 2 éve egy Nikon országkerülős bemutató banzáj, előtte Fujis, pár percre meg lehetett szerezni valami vasat és ott a teremben nyomkodni, azzal én nem vagyok előbbre.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Rapid136 #35918 üzenetére
"folyamatosan nő a MILC eladás a DSLR-rel szemben, nem véletlenül (már át is fordult szerintem)"
Már rég átfordult és a mérési hibahatár alatti Pentaxon kívül nincs már gyártó, amely aktívan fejleszt DSLR-t, már évekkel ezelőtt kihúzták a káddugót alattuk. A puszta mennyiségük miatt nem tűnnek el egyből a lefolyóban, de már most is nevetséges összegekbe kerülnek.
Szerintem a DSLR-ek oda fognak kerülni, ahol most az analóg fényképezőgépek vannak, egy mókás hobbi tárgy lesz játszósnak, de ennyi. Ahogy gyorsul fel az átállás MILC-re, úgy fognak még lejjebb esni az árak.
Én ha tükröt akarok csattogtatni, arra ott a két darab analóg Minolta Maxxum 7000-es gépem (van AF, van minden modern PASM mód, AE Lock,, automata filmtovábbítás, stb), nagyon mókás használni, havi 1-2 tekercs filmet füstölök el velük. Minden másra ott a MILC felszerelésem.
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #35936 üzenetére
"Szerintem a DSLR-ek oda fognak kerülni, ahol most az analóg fényképezőgépek vannak, egy mókás hobbi tárgy lesz játszósnak, de ennyi."
Régebbi MILC-kben semmivel se lesz több dolog ennél. Ugyanúgy elavult termékek, amik egyszer elromlanak (valószínűleg hamarabb, mivel az elektronikus OLED kereső idővel veszít a minőségéből, egy leejtéstől tönkremegy az IBIS, hamarabb lekopik a grip, mert eleve olcsóra tervezék, stb.)5D Classic-ot, D700-at kb. ugyanannyiért lehet venni, mint 2 éve, csak némileg könnyebb volt jót találni. Ha van bármiféle árerés, egy adott szint alatt, én nem igazán veszem észre. Szimplán csak nem lesz már jó kínálat, mint a használtautók esetében, ami meg "hulladék", az nyilván valóban kevesebbet ér (de nem azért, mert DSLR, vagy nem DSLR, hanem mert amortizálódó igásló, ez a "dolga").
D780-at biztos pl. nem veszek egyhamar, rettentő drága, esni fog sokat.
De aztán eljön majd az idő: "de hát nincs DSLR, akkor csak olyan kéne ami nem túl nagy és nehéz, meg anno a legfejlettebb volt, de alig van belőle, jah hogy azért, mert nem is adtak el belőle olyan sokat" -> adott szint tartani fogja az árát.Ezzel szemben a legtöbb "komoly" MILC-ben rengeteg értékvesztés tartalék van még.
Az optikáknál meg lehet úszni jobban - de meglehetősen nehéz jó vételt találni, mert azokat keresi mindenki, használtan is drágák, sokszor szimplán túlárazottak - és mégis elkelnek.Lényeg a lényeg: akár cseréli valaki, akár arra vár, míg a MILC-je teljesen ugyanolyan sorsra jut, mint a DSLR, a lényeg nem változik.
[ Szerkesztve ]
-
Aaron14
őstag
Köszi mindenkinek!
Most kicsit bajban vagyok. Jelenleg ott tartok hogy Z6 II vennék, kellene hozzá portrémarkolat is, illetze FTZ adapter, hogy tudjam használni a jelenlegi optikáimat.
Ez már bőven meghaladja a keretemet újonnan. Használtan meg lutri és nincs garancia.
Főleg portrékat fotózok, studioban, kültéren. Tudom, hogy erre egy D600 is tökéletesen elég lenne, de nem akarok már a DSLR-be úgy beleszállni, hogy pár év múlva majd nem fogom tudni eladni és vágyódom majd a MILC felé. Tehát ugyanott leszek, mint most.Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz p_adam #35937 üzenetére
Az idézett mondatot nem az értékvesztésre értettem hanem, hogy amikor már mindenki feneke ki lesz nyalva a legmodernebb EVF meg e-shutter technológiákkal, akkor majd beindul a nosztalgia vonat, hogy játszósnak csak kéne megint valami gép, ami ehhez képest komplikáltabb és akkor az addigra teljesen kiöregedett DSLR-ek megint előkerülnek, de csak játszósnak.
Én ezt tökre értem és megértem. Csak én az analógig nyúlok vissza.
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #35940 üzenetére
Azért van egy másik indok is, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni:
Nyers RAW képminőség tekintetében semmi nagy ugrás nem történt a D600/D800 óta. Nüanszookról beszélünk, aminek nincs értelme. Mindez 12 éve.
Az optikáknál van jelentősebb különbség - de ez sajnos árban is kijön és kevesebb pixelsűrűségen olyan feltűnő, adott szint felett meg főleg.Ha valakinek megvan az a képessége, hogy ilyen technológiával is elérje a célját, a kezelés, méret és súly ok, a videózás meg annyira nem izgatja (sőt, sokan amiatt morognak, hogy ilyen dolgokért is "fizetnek") - akkor tulajdonképpen mi az ok, amiért váltani kéne.
Ami most megfigyelhető, hogy még gyorsabb gépeket hoznak ki - de a képminőség kissé visszafele megy, nem előre. A szenzorral való fókuszálás, gyors kiolvasás, high-end video stb. nem jár kisebb kompromisszumok nélkül. (de drágának drága)Egyébként ha tényleges korlátozások nélkül eltűnik a mechanikus zár, akkor szerintem azzal mindenképp egyszerűbb lesz a MILC, nem komplikáltabb.
(Kicsit előre szaladnak, amikor ezekből a lassú szenzoros gépekből szedik ki spórolásként és azzal próbálják indokolni, hogy vlogger gépbe nem kell )
Ha ilyen lesz elérhetőbb kategóriában, vagy ténylegesen képesek elmozdulni erről a már 12 éves szintről (szoftveres trükközés nélkül, szerintem inkább erre mennek rá), az biztosan elavulttá teszi a régi MILC-ket és DSLR-eket egyaránt.[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz p_adam #35941 üzenetére
Félreolvastam a végét, de szerintem egyébként a DSLR olyan szempontból egyszerűbb, hogy szinte mindent adott gomb vezérel (Van hely szépen mellé írni, hogy mire való, bárki képes megérteni ) és inkább fotóra való, mint fotó/videóra.
Míg egy MILC annyival okosabb, hogy a haját tépi az ember a (megjegyzendő) beállítástól, mivel sokkal több gomb kéne, hogy elférjen rajta a tudás.
Ehelyett kicsi a hely, az érintőképernyő meg pont a képet takarja el, de ymmv[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Jahno
veterán
válasz p_adam #35941 üzenetére
Nikonnál nem tudom, de ha a nyers kép nem lett jobb, akkor bekaphassák. Más gyártük azért virítottak valamit, még Canon is meg szinte mindenki.
Az obin kívül is van még sok minden, ami a technológiával jött de én Nikonnál sem látom, hogy visszafelé menne a képminőség. Sőt. Meg ott vannak a nagyobb szenzorok, abból még vágni is jól lehet, megspórolod a telét :-P
-
p_adam
addikt
Ha szeretnéd értelmezni a leírtakat, akkor tudod.
Nem javult érezhető módon a RAW képminőség, ha egyszer szinte ugyanazt az ISO-t és dinamikát lehet kihozni most, mint 12 éve (ok ISO 64 elérhető lett - de kb. a MILC-k esetében ez is egy zajosabb alapból lett meg pluszban).
Az hogy van 61MP 36 helyett, némileg több - de cserébe az ISO kicsit romlott, nem javult, szóval relatíve szűk az a tartomány, ahol ez ténylegesen jól kihasználható. (de fizetni eléggé keményen kell az optikákért, amik ezt elbírják)Szenzor méretet meg nyers teljesítmény szempontjából butaság összehasonlítani, pont az ellenkezője jellemző, rengetegen hajlandóak még jobban visszamenni a kisebb méretért cserébe. De ez is az mutatja, hogy a képminőség, azaz a végeredmény, ami azért csak a legfontosabb dolog kéne, hogy legyen - már eddig is elengedő volt.
A szín egyébként romlott (egyébként azért, mert sokkal nagyobb mértékű az interpoláció, mint régebben), bár sokan szemet hunynak felette[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz p_adam #35942 üzenetére
" szinte mindent adott gomb vezérel"
Ez sem olyan egzakt, hogy mer' a DSLR olyan ez meg nem. Ezeknél is van felirat, a gomb meg konfigható, DSLRnél is sorban jöttek a funkciógombok amik dedikáltak, aztán szép lassan ott is átváltott egy csomó szabadon konfigurálhatóba. G1emen még nem ilyen volt, pedig az is MILC :-D
Érintőképernyő miért takarná el a képet? Akkora, amekkora, rajta van a kép, nem értem ezt sem. Felület takarja ki? Azt rakok ki rá amit szeretnék, ez is a MILCekkel jött, hogy keresőben is látom, variálom amit szeretnék, sokszor még a helyét is meg tudom mondani ha kell. Aztán lehet hisztogramot nézegetni, én pld. azt sem használom.
Funkció és beállítás az van gazdagon, nem is értenek hozzá egy csomó helyen, gyártói leírás is elég homályos tud lenni, oszt én is csak vakarom a fejem, hogy mikor mire mit. Viszont havercsaj most váltott D7500ról A6700-ra, haversrác felkonfigott Neki egy csomó dolgot, hogy szerinte ez így jó, azóta fizeti a sörünket, hogy mennyivel egyszerűbb minden és gyorsan lehet funkciót váltani, szopiknyalik a gép és keze alá dolgozik.
Aztán lehet magyarázni, hogy nem a technika számít, kutyás versenyen simán lefekszem a fűbe, kisállat/arc/emberalak prioritás és kész, nem nagyon fog a belógó fűszálakra fókuszálni, csak ha azt szeretném. Tükrössel azért gépészkedni kellett rendesen, meg előző szériás Olykkal és mindenfélével. Sokkal kevesebb expó kell, abból sokkal jobb lesz a kihozatal. És egy csomó mindent amivel nem tudok mit kellene kezdeni, vagy miképpen műxik (csókoltatom is az összes influencert meg márkanagykövetet, akiknek még arról sincs fogalma amiről nekem van és nem is fotóznak ilyen széles körben), pedig jó lenne, váz is tudná, lehet hatékony lenne, de ez van. Valamerre fejlődni kell, nem kötelező mindent is használni.
-
Jahno
veterán
válasz philoxenia #35943 üzenetére
GX9nél gondolom elmérte a fényt is, ezt RAWból még kicsit ki lehet gépészkedni, amúgy jahh, záridő éppen majd nem mozdul be, rekeszen nyitni nem tudsz, marad az, hogy ha ide mérte a fényt, akkor emeled az ISO-t és húzod felfelé a korrekciót.
Itt egy letömörített telefonos, de az is egy iPhone 11 Pro. Enyém itt már semmit nem látott, amikor erőltettem akkor lettek szép lila zajos négyzetek. Este 10 után, aug végén:
-
Jahno
veterán
válasz Stauffenberg #35940 üzenetére
Visszanyúlnék, de most vettem 6500-ért egy tekercs filmet, hát fakk.
Éppen rendezgetem az analóg sorom, hogy Zenit E megy elfekvőbe, többit tesztelem, kicsavarom a polcon lévő filmeket és megnézem, hogy mi az a sor amit használok is, meg mire. Egyelőre az a bajom, hogy világ fasza pénzét ott lehet hagyni hívásra és mindenre és akkor még finoman fogalmaztam. A tükrös nekem ugyanúgy eszköz, mint a MILC, ha azt nézem ezek is 20 éves technológiák, simán retró :-P
Csütörtökre lesz kész az egyik tekercs, bár lehet abban a gépben ISO400al fölé lőttem ilyen szép naposabb időben. Ha az működik, akkor max. mutatom a sort, hogy mire jutottam mi marad meg, de ez egyértelműen játszós hülyeség.
Jövőre egy ilyesmit nézek magamnak: [link] De ezzel is azért 3 tekercset elég hamar el lehet játszani, az is 25-30ezer forint az olcsóbb filmekkel is.
-
Jahno
veterán
Összeraktam az analóg sorom, amibe 1-1 filmet majd nyomok és megnézem hol hibáznak vagy melyiknek nem értem a működését vagy csak korlátosabb, mint azt várnánk. Szmenából van még egy 8as ami hiányzik a képről, de kb. ennyinél tartok:
Cafe Analógban van ilyen retro film. Poénnak is jó, nem tudom a bele is más-e vagy csak a csomagolás. de egész jó áron adják:
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest