Új hozzászólás Aktív témák

  • robohw

    aktív tag

    válasz Janos250 #9497 üzenetére

    "Mikor rájöttek, akkor már késő volt, de egy ügyes húzással mégis taroltak: megcsinálták a TELJESEN NYITOTT IBM PC-t. Olyan szinten nyitott volt, hogy a BIOS ASM forrásnyelvű programját is közzétették, a hardverről is teljesen részletes leírást adtak ki.
    Eredmény: taroltak."

    Nem volt késő. A lehető legjobbkor léptek, amikor a kicsik már kitaposták számukra az ösvényt, megteremtették a személyi számítógépek piacát.
    A teljesen nyitott PC annyit jelentett, hogy készítettek egy open source gépet, azt gondolván, hogy mások majd utángyártják (így nekik nem kell majd garanciával, gyártással, értékesítési csatornákkal, szervizháttérrel bajlódniuk) viszont a ROM BIOS nem volt ingyenes (!), ahhoz PC-nként 50 USD-ért lehetett hozzájutni, ráadásul csak a tartalomhoz, nem egy beégetett, PC-be rakható EPROM-hoz.
    Csak hát, néhány gyártó viszonylag hamar megírta a saját, IBM PC kompatibilis BIOS-át, de még így is jelentős bevételt hozott az eredeti, IBM által fejlesztett BIOS.

    Akkoriban egyébként az volt a divat, hogy az eladott hardver és szoftver teljesen nyílt volt, pl. az apple I-hez is hozzáférhetővé tették a kapcsolási rajzot, de ez nem jelentette egyben, hogy bárki megépíthette azt.

    My own programming language: http://www.robomax.online

Új hozzászólás Aktív témák