Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sirandrish
legenda
Ha fodrozza a felszínt, és nincs is túltelepítve akkor nem kell. De a halak jelzik ha kell nekik, mert pipáznak.
Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....
-
Exian
addikt
válasz Sirandrish #26501 üzenetére
Túltelepítve biztosan nincs, az akvárium méretéhez mérten jelenleg szerintem nagyon kevés hal van benne. Azok is kicsik. Nem is akarok sokkal többet, csak neonokat szeretnék még, hogy legyen egy szép nagy csapat. Most csak néhány nagyobb fekete és sárga molly van, na meg ezeknek jó pár apró példánya, amik a megnőnek, akkor persze más lesz a helyzet. Van még 6-7 neon, meg egy anci. Abból lehet 2 ekkora aksiban?
-
Sirandrish
legenda
Ha jól rémlik a 220 lityis méret, akkor simán mehet bele kettő.
Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....
-
Exian
addikt
válasz Emperor_ #26504 üzenetére
Ez az igen, köszi! Tévesen vizikalásznak írtam, de ez lesz az.
Hm, ilyen ára van? Hát akkor olcsón viszik, holnap elviszi egy illető az egész vödörnyit csoki-sörért, nem tudom hány tő van, de jó pár... DE nem akarok ezzel nyerészkedni, igazából tárolni sem tudom sokáig, örülök, ha valakinek jól jön.
Emberek, hólyagos vizikehely 500 Ft-ért vihető
[ Szerkesztve ]
-
noxon
őstag
Azon gondolkozok, hogy betegyek-e valami növényt a sügerekhez.... sima kvarc homok van, abban elél vagy tönkre menne? Vagy mi kéne hozzá?
We live in a simulated world...
-
noxon
őstag
Anubias annyira nem, a vizikehely jobban tetszik. Kitöltené felfelé az üres teret.
Szóval csak bedugom a homokba a gyökereit és kész? Semmi táp? Na és a led szalagos fény elég neki vagy hosszú távon elhalódik?
Utána olvastam, elvileg bírni fogja
[ Szerkesztve ]
We live in a simulated world...
-
Exian
addikt
Tőlem kedden vittek el egy nagy vödörnyi hólyagos vízikelyhet
Egy dologra kell figyelni-vigyázni vele: csak magas akváriumban mutat jól, én azt mondom, legalább legyen 60-70cm magas. Én éppen ezért szedtem ki, mert iszonyatosan nagyra-hosszúra nőttek és a kicsi (45cm-es) magasságú aksimban nem mutat jól, elfekszenek a levelek a vízfelszínen.
Néhány tövet tartottam csak meg, kisebbeket, mert amúgy szeretem ezt a növényt, régen szinte csak ilyenem volt.
[ Szerkesztve ]
-
atos19881101
senior tag
Sziasztok,
Elkészült az akvárium. (69x38x40 magas) Végül is 6os üvegből lett, mert az üveges szerint bőven elég ekkora méretre. Ti mit gondoltok?
A mostanihoz képest (54l) nagynak tűnik így hirtelen. Alig merem majd megtölteni vízzel.
/** while (state(Korso) != BROKEN) go (Korso, &Kut) **/
-
bringasisti
őstag
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26516 üzenetére
Nincsen. Kellene?
-
Dealer95
őstag
válasz atos19881101 #26515 üzenetére
Nálunk a 80x40x40-es is 6-os üveg, vagy 10 éve megvan kis túlzással.
(De van merevítése is.)120x40x50-es (240l) van 8-as üvegből és még nem árasztotta el a házat
-
turbulencia8
őstag
válasz atos19881101 #26519 üzenetére
Valoszinuleg jo lesz, nekem is volt egy hasonlo meretu, merevites nelkuli medencem. Erre amugy egyedi vilagitast tervezel?
-
atos19881101
senior tag
válasz turbulencia8 #26520 üzenetére
Igen egyedit tervezek. Még nem döntöttem el pontosan hogy legyen. Gondolkozom valamilyen fa tetőn, csak nem tudom melyik bírná az állandó páratartalmat.
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26517 üzenetére
Csatazajt hallok a szobából bemegyek. A barátnőm gyereke a játék autóval püfölte a 150 literest. Erre is kell gondolni hogy nem mindig ideális a felhasználás
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26522 üzenetére
Persze jogos. De most ha ideálisat nézzük, akkor megfelelő merevítés nélkül is?
-
Exian
addikt
Etetéshez kérnék egy kis segítséget. Igaz, hogy volt régen ~10 évig akváriumom, több is, de nem emlékszem már az etetésre.
Szóval. Vasárnap óta üzemel az akvárium (most már lassan rakok majd fel képeket). Eddig naponta egyszer etettem, a mennyiséggel mindig gondban voltam, de valahogy "ennyi elég lesz" megjegyzéssel letudtam a dolgot. Tegnap viszont "próbaképpen" csináltam egy második etetést (kisebb mennyiséggel) és szemmel láthatóan ugyanúgy ugrottak rá, meg voltak veszve ugyanúgy, mint az első etetéskor.
Vagy bármennyit-bármikor adnék nekik egy napon belül, mindig ilyen falánkak?
Szóval, úgy még is akkor hogyan lőjem be a napi adagot, ami se nem kevés, se nem túl sok? Nem akarom, hogy szegénykék éhezzenek, de azt sem, hogy túletessem őket (ez ugye sokkal rosszabb, mint ha netán kevesebbet kapnak, de azért szeretném belőni jól a mennyiséget).
Szárazból és fagyasztottból is érdekelne egy kb. ajánlás. Fagyasztottból jelenleg "Hatos tropikál" fajtám van, abból 1 kocka elég, sok, kevés?
Gondolom ez halmennyiség függő is, úgyhogy leírom kb-ra a létszámot: 15db kisebb-nagyobb fekete és sárga molly, kb. ugyanennyi aprócska (nemrég születhettek, de még az előző tulajnál), 15db neon, 2db izzófényű, 4db ötsávos díszmárna, 4db rézlazac, 2 anci. Na és itt álljunk is meg egy szóra: ez utóbbiakkal gondban vagyok. Mit esznek ezek az algán meg a fán kívül? Próbáltam nyers, párolt zöldségeket is, de eddig még nem ugrottak rá, vagy csak nem vártam eleget?!
Azért is gondban vagyok, mert az egyik száraz tápon az van az adagolásnál, hogy "annyit adjon, amennyit néhány percen belül maradéktalanul elfogyasztanak", a másikon meg az, hogy "annyit adjon, amennyit 30 perc alatt megesznek". Na, kösz
Hogyan tudnám meghatározni a tényleges szükségletet?
Ja és még egy technikai jellegű kérdés: a fagyasztott kockákat ti hogyan szoktátok "tálalni"? Hogyan olvasszam fel? Tegnap úgy csináltam (tegnap adtam először ilyet), hogy kis pohárkában feloldottam egy kevés vízzel és úgy löktem be.
Előre is köszönök minden ötletet, tanácsot, javaslatot!
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
Ha feltöltötted vízzel állj a hosszú oldal mögé és egy szemmel nézd meg hogy görbül e az üveg
BENEFON DELTA--------N8
-
Emperor_
addikt
Zöldségeket nem kell párolni, kígyó uborka, cukkini. Ancik este eszegetnek inkább.
Az adagot úgy lehet belőni, hogy amikor már nem ugranak rá a kajára, olyan nagy vehemenciával.
Fagyi kaja: kis műanyag edénykében (pld vajkrémes dobozka kimosva) felolvasztod kézmeleg vizzel, tea szűrővel leszűröd és mehet is be.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26526 üzenetére
Lecsekkolom. Csak még agyalok a tetején. Jelenleg üveg tetőt kapott. De lehet fára cserélem. Addig még nem töltöm fel, még nincs meg hozzá minden.
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26528 üzenetére
Én nem szoktam letakarni a medencét, mert a letakart medence tetejét hirtelen felnyitod és odaszimatolsz érezi a mocsár szagot
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26529 üzenetére
De így nem párolog el sok víz belőle?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz atos19881101 #26530 üzenetére
De igen, a 2 méter hosszú és 50 centi széles akváriumból nálam a nagy melegben napi 3 liter víz párolgott el. Tehát 1 nm vízfelületről van szó
[ Szerkesztve ]
-
atos19881101
senior tag
válasz Silentfrog #26531 üzenetére
Az szép. Akkor te folyamatosan cserélsz benne vizet.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz atos19881101 #26532 üzenetére
Ilyenkor nem számít de télen nekem is le van fedve, mert nagyon lenedvesítené a lakást.
600 literbe napi 3 liter nem nagy vízcsere!
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26530 üzenetére
Mivel a levegő porlasztás már a multé, a víz fodrozódása csak akkor működik ha nincs tető. Különben visszaforgatod a káros gázokat
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26534 üzenetére
Jogos.
Ma körbenéztem rendesen az akváriumot, és feltűnt egy kis gond. Az egyik oldalon kb 20cm hosszan nem éppen jó a ragasztás.
Illetve nincs fugázva. Szerintetek csináljam meg magam utólag? A gond, hogy BP-n csináltattam, és ma hoztam haza Győrbe. Ezért nem akarom megint megutaztatni.
Hogy ez miért nem tűnt fel, mikor átvettem.[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26535 üzenetére
Hát ez jó kérdés. Fényképen nem lehet megítélni legalábbis telefonon mekkora a gond. Meg bár nagyon sok medencét ragasztottam, de meg nem mondanám hogy az F.BS saját magához hogy ragad ugyanis az üvegen kívül rendesen nem ragad semmihez. Kihúzhatod, de egy merevítő a tetejére ha már veszel ragasztót többet ér.
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26536 üzenetére
Hosszanti, vagy kereszt merevítő kellene? Írtam a kollégának aki csinálta, meglátom majd mit válaszol.
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26537 üzenetére
Ekkora medencénél elég bőven egy 5 centis csik keresztbe
BENEFON DELTA--------N8
-
noxon
őstag
3 napig nem voltak etetve a halak, mert nem voltunk otthon és olyan szép tisztára szűrte a vizet a szűrő. Tehát a kajától olyan koszos meg gondolom jobban felkavarják a halak a dolgokat, ha esznek.
Lehet kevesebbet kéne etetnem...We live in a simulated world...
-
Retro11
senior tag
Sziasztok,
Nemrég raktam össze egy 180 literes akváriumot, aminek az alapját egy Juwel Rio 180 adja. A világítás jelenleg 2x45W T5 reflektorokkal (Sylvania Grolux + Juwel Day High-Lite). Délután háromtól, este tízig mennek, a co2-vel karöltve. (időkapcsoló). Növényes akváriumot szeretnék összehozni, amihez, ha jól tudom, erős szűrés és jó vízáramlás szükséges, így jelenleg két külső szűrőt üzemeltetek. (Eheim 2224 + Eheim Pro II 2026). A harmadikat pont ma vadásztam le a netről, az pedig egy Eheim Classic 600 (2217). Természetesen mindegyik szűrő új töltettel van szerelve. Van egy belső vízforgató is, aminek a célja igazából egy kis plusz áramlás, illetve egy szilikon cső segítségével nyom egy kis oxigént is a vízbe. A co2 home-made megoldás, de működik. (5kg co2 tűzoltó palack, rajta nyomásszabályzó, mágnesszelep, visszacsapó szelep, a végén kerámiás diffúzorral, amit a szűrők visszafolyó ága elé helyeztem. – Fillérekből megvolt, akárcsak a szűrők – ebay.) Jelenleg 1 bubi/mp az adagolás. A talaj alsó rétege Tetra Plant Growth 5-6cm vastagon a felső 3-4cm pedig zúzott bazalt. Vízcsere 50% minden második héten, vízkezelőt mindig használok.
A növények nagyon szépen elkezdtek növekedni, viszont az akvárium indítása utáni 3. héttől az alga is, aminek kiiktatására egyelőre nem találtam megoldást. Ebben szeretném a tanácsaitokat, segítségeteket kérni, hogyan tudnám legyőzni az algát az akvárium újraépítése nélkül. Egy fajta algát vélek felfedezni, amit a képekkel próbáltam is szemléltetni.
Azt is olvastam, hogy ennek a fajtának az egyik fő terjesztője lehet a gömb moha, (ami valóban járt az akváriumban), - azóta eltávolításra került - , az alga viszont sajnos maradt és nagyon gyorsan szaporodik. Az akváriumban nincsenek halak, se garnélák.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Üdv,
Retro11[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Retro11 #26541 üzenetére
3 hét nem olyan nagy idő most kezd csak beállni a biológiai szűrésed, ilyenkor teljesen normális az , hogy van algád.
Ha jól számolom a 3 szűrőbe 18 liter szűrőanyag fér így ha beáll a szűrésed, és a növények is jobban megindulnak akkor el fog tűnni.Én ezt Hajalga – Rhizoclonium-nak nézem,ilyen még nálam nem volt, de ha tényleg az akkor az algázók gyorsan be fogják termelni, mert állítólag nagyon finom!
-
bringasisti
őstag
Azt szeretem ebben a topikban hogy egy kérdésre csípőből kap választ a kérdező, de arra nem képes hogy reagáljon
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26538 üzenetére
Leadtam a rendelést az üvegesnél. Felülre kap előre-hátra 3cm+2cm széles üveglapot (6mm) hosszában, ami egyben az üvegtető csúszkája is lesz. Pluszban alulra szintén ragasztok előre-hátra hossz irányban egy 3cm-es (6mm) üveglapot. Így bízom benne, hogy megfelelően stabil lesz. Milyen ragasztót használtok? Kérdeztem az üvegest, Ő ezzel ragasztott. Viszont ahogy nézem itt Győrben nem tudom beszerezni.
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26545 üzenetére
Nem ismerem ezt a márkát, én F.BS ragasztót használtam 150 literig a kétméterest pedig Perennator segitségével
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26546 üzenetére
FBS-t sok helyen olvastam. Szerintem ragasztom azzal. Fugázást szoktál csinálni? Érdemes?
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26547 üzenetére
Én belülről kihúzom a sarkokat de szerintem nem szükséges és hogy ne legyen nagyon ronda sok utólagos csicsázást igényel
BENEFON DELTA--------N8
-
atos19881101
senior tag
válasz bringasisti #26548 üzenetére
Sok videón látom, hogy festő ragasztószalaggal elragasszák, majd úgy húzzák el. Így egyenletes lesz. Kipróbálom majd egy kis részen aztán meglátom hogy sikerül.
-
bringasisti
őstag
válasz atos19881101 #26549 üzenetére
Próbáld ki, én utólag borotva penge segítségével igazítottam. Ha a festö szalag nem jön be megírom hogy én hogy kozmetikáztam
BENEFON DELTA--------N8
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest