Xbox Series X - Beszámoló

A 9. generációs konzolok közül elsőként a Microsoft hozta el nekünk a legújabb Xbox-ot, amelyből egyből két változatot is elérhetővé tett, ezek közül mi az erősebbik gépet néztük meg kicsit közelebbről.

A játéknak sosincs vége

Miután összeszereltük a gépet, a legelső bekapcsolás, és a felhasználói bejelentkezés után egyből belevethetjük magunkat a játékokba, amelyek nyilván egy-egy konzol esetében a leglényegesebb. (a menürendszer a One-nál már megszokott képet festi, amelyet a magyar nyelv támogatása tesz teljessé) Pontosabban ez volt a terv, de a premier miatt nagyon le volt terhelve a hálózat, így kicsit sokat kellett várnunk az első programok letöltésére (a lemezes változatoknál továbbra is szükség van a teljes felmásolásra).

Az új Xbox egyik újítása, hogy már SSD-re telepíthetjük a kiválasztott programokat, ennek köszönhetően a betöltési idők és töltőképernyők előtt töltött várakozások szinte teljesen eltűntek. Nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy az erős hardvernek köszönhetően a gép már támogatja a 4K felbontást 60FPS mellett, sőt egyes címeknél a 120FPS mód sem hiányozhat, a raytracing támogatásról nem is beszélve.

Bizony, itt is és a PlayStation 5 esetében is már elérhető ez a különleges feature, amelynek köszönhetően még jobban néznek ki a monitoron/tévén látott alkotások. Már a premier előtt voltak arról hírek, hogy számos programhoz érkezik nextgen frissítés, még szebb képet, és stabilabb, esetleg magasabb képfrissítést kapunk. A géppel együtt megjelent Assassin’s Creed: Valhalla például szinte lemászik a kijelzőkről a 4K/60FPS kombónak köszönhetően, de a versenyzés szerelmesei is izgatottan nézhetik a DiRT 5-nek a 120FPS változatát, vagy a Watch Dogs Legion raytracingre kihegyezett extráit. A visszafelé kompatibilitás továbbra is elérhető, viszont számos régi játék az új gépen már sokkal jobban fut majd, mint az eredeti hardveren, vagy Xbox One-on és akkor még az automatikus HDR funkcióról nem is beszéltünk.


Számos remek alkotás vár ránk az elkövetkező években

Röviden meg kell említenünk még egy feature-t, amely azok számára lehet hasznos, akik folyamatosan több programmal játszanak. A Quick Resume, azaz a Gyors játékváltást a Microsoft alapvetően azért vezette be, hogy egyszerre akár több játékot is elindíthassunk és azok között akár másodpercek alatt válthassunk, miközben minden eredményünk, a pillanatnyi állásunk is megmarad. Bár elméletben és a korábbi videókon ez jól működött, a valóság az, hogy számos program nem támogatja a funkciót. Nyilvánvalóan egy konzolt a rá megjelenő játékkal lehet eladni, ezekből pedig az elkövetkező években nagyon sok várható a Microsoft nagy felvásárlásai után. Kicsit sajnáljuk, hogy a nyitó címnek szánt Halo: Infinite végül 2021-re csúszott, de érdemes lesz türelmesnek lennünk, a Microsoft belsős csapatai és a külsős fejlesztők rengeteg izgalmas dologgal készülnek a számunkra, mi pedig alig várjuk, hogy a 9. konzol generáció levegyen minket a lábunkról.

Zárszóként mit is mondhatnánk az Xbox Series X-ről? Minden szempontból egy remek konzolt vásárolhatunk meg, amelyre már most rengeteg minőségi alkotás érhető el, ez pedig hamarosan még jobban kitágul az Xbox világa. Hogy teljesen hibátlan-e a gép? Nyilván nem, de csak olyan apróságokat lehet megemlíteni negatívumként, mint az “ujjlenyomat-mágnes” gépház, vagy az, hogy a játékok 60 FPS-es streamelését még mindig nem támogatja a Twitch, illetve a problémásan működő Quick Resume. De ezekkel együtt lehet élni, végső konklúzióként annyit mondhatok, hogy érdemes lehet bizalmat szavazni a gépnek, nem fogjátok megbánni.

oriic

Azóta történt

Előzmények

  • Dirt 5 teszt

    Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?