Tetris Effect: Connected teszt

Minden idők egyik legjobb Tetris feldolgozása jókora késéssel, ám exkluzív multiplayer módokkal kibővítve érkezett meg Xbox konzolokra. Kipróbáltuk, mit tud nyújtani a Tetris Effect: Connected.

Varázslatos effekt

2018 egyik legzajosabb sikere a japán alkotózseni, Tetsuya Mizuguchi nevéhez fűződött. Olyan legendás produkciók, mint a Sega Rally 2, a Rez, a Space Channel 5 vagy a Lumines után a japán mester és csapata, az Enhance a világ legismertebb puzzle játékát ültette látványos, zenés formába. Akkor még csak PlayStation 4 konzolon – a következő évben megérkezett a PC-s átirat, ám az Xboxos játékosoknak egészen mostanáig kellett várniuk a csillogó-villogó játékra. A várakozás azonban megérte, hiszen kamatostul kárpótoltak érte a fejlesztők: a Tetris Effect: Connected a megjelenés napjától az Xbox Game Pass szolgáltatás része, és exkluzív új multiplayer módokat is kapott, melyekre a többieknek egészen jövő nyárig várniuk kell.

A Tetris Effect alapötlete mindenkinek ismerős lehet, aki már találkozott a fejlesztők előző alkotásával, a Luminesszel: a klasszikus puzzle játékot gyönyörű zenék, látványos dinamikus és animált hátterek dobják fel, miközben maguk a játékelemek (ezúttal a Tetriminók) is a témához illő kinézetet öltenek magukra. Ami a Lumines esetében bevált, az most is tökéletesen működik. A Tetris Effect minden idők leglátványosabb Tetris játéka, elképesztő képi hatásokkal, amelyek szinte beszívnak a képernyőbe, és képzeletbeli utazásokra visznek a tenger mélyére, az űrbe, át lenyűgöző tájakon, miközben a kép közepén lévő játéktéren tüntetjük el a felépített sorokat. Az egyjátékos mód gerincét a Journey mód adja, amelyben sorra járhatjuk be ezeket a témákat, és nyithatunk meg újabbakat.

A Tetris Effect a fő játékmód mellett szerencsére bőven el van látva egyjátékos tartalommal. Ha a lineáris kampányt végigvittük vagy meguntuk, az Effects módban további 15 játéklehetőség vár, egyedi szabályokkal és világranglistákkal. Itt mindent megtalálunk a pihentető és hosszan tartó relax opciótól a legkeményebb, fénysebességű módokig, de néhány egészen különleges változat is felbukkan, ahol meghatározott szabályok alapján kell elérni a minél magasabb pontszámot. Csak az összes játékmód kipróbálása jó időbe telik, egyszerű és tökéletesre csiszolt játékmenetének köszönhetően pedig tulajdonképpen végtelen ideig élvezhető ez a produkció. A világranglisták állandó motivációt nyújtanak a további javuláshoz, a különböző szabályrendszerek és a fejlesztők egyedi ötletei (például a Zóna mechanika) pedig nagyszerűen dobják fel a mindenki által ismert alapjátékot.

És akkor el is érkeztünk a friss kiadás legnagyobb újításához, a multiplayer részhez, ami jelenleg csak Xbox konzolokon, illetve a Microsoft Store-ban kapható PC változatban érhető el (ez is az Xbox platform részének minősül, ugye). A többszereplős játékhoz 4 mód áll rendelkezésre. A klasszikus Score Attack mellett, ahol az győz, aki magasabb pontszámot ér el a végére, választható a modern szabályok szerint játszott pontvadászat is – itt a Zóna mechanika is bevethető egymás ellen: a néhány másodpercre megállított szakaszban eltüntetett sorok az ellenfélhez kerülnek át. Aki ügyesebben sáfárkodik ezzel a mechanikával, az győz, nem csupán a pontszám a lényeg.

De a legkomolyabb – és szerintem legjobb – újítás az alcímben is szereplő Connected mód, ami tulajdonképpen a kooperatív Tetris. Három játékos az asztrológiai csillagjegyekről elnevezett főellenségeket győzi le közös erővel. Kezdetben mindenki a saját játékterén építkezik, de ha mindhárman feltöltötték a „Zóna csíkjukat”, akkor a három terület összekapcsolódik, és együtt lehet dolgozni további sorok eltüntetéséért. Ezzel lehet „támadni” a főellenséget, aki persze a saját módszereivel replikázik, például az elemek felgyorsításával, vagy a játékterek összekeverésével. Ez a játékmód nagyszerűen működik – még kommunikáció vagy jelzések nélkül is nagyon jól együtt lehet dolgozni másokkal, és mivel egy-egy harc egész hosszú ideig is elnyúlik, tartós és érdekes kikapcsolódást jelent.

Nekem mindössze néhány kisebb problémám van a játékkal. Az egyik, hogy a nehézségi szint, bár állítható, még a könnyebb fokozatokon is magas. A Tetris Effect több módja is inkább a haladók és profik számára lett beállítva, ez egyébként a Connected mód főellenségeire is igaz. De például a Journey mód utolsó pályája is villámkezű (és villám-agyú) játékost igényel, miután maximális sebességre kapcsol, ami szerintem teljesen irreális. A másik problémám inkább technikai jellegű: a menürendszer egy kicsit túl lett bonyolítva, és lassan is működik. Minden képernyő ráérősen, nehézkesen vált, nem lehet gyorsan és pergősen váltani a játékmódok és egyéb lehetőségek között.

Tetris Effect: Connected Xbox Series X

A fenti szőrszálhasogatást leszámítva csak jókat lehet elmondani a produkcióról. A Tetris Effect: Connected alighanem a legendás puzzle játék legjobb változata, multiplayerrel kibővítve pedig valóban teljes értékű csomaggá válik. Egyedül játszva is addiktív, és sok tartalmat kínál, ha pedig társak is akadnak, akkor vég nélkül élvezhető ez a fantasztikus alkotás. Rendkívül látványos, szemkápráztató grafikájával, hanghatásaival és zenéivel az idei ősz egyik legérdekesebb, és kipróbálásra legérdemesebb darabja. Xbox Game Pass-ban is elérhető, ami remélhetőleg segít még több játékost bevonzani. Egy mestermű, ami az egész puzzle műfaj egyik kiemelkedő darabja.

Pro:

 • a jól ismert játék klasszikus és modern szabályokkal;
 • sok single-player játékmód;
 • jól működő, izgalmas multiplayer lehetőségek;
 • lenyűgöző látvány és zenék.

Kontra:

 • a gépi ellenfeleket haladó játékosokra szabták;
 • kissé túlkomplikált menürendszer.

90

A Tetris Effect: Connected Xbox One és Xbox Series X|S konzolokra, illetve PC-re (Microsoft Store) érhető el. 2021 nyarán érkezik a PS4, Oculus Quest és PC (Epic Games Store, Steam) változat.

dreampage

Azóta történt

Előzmények

 • Dirt 5 teszt

  Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?

 • Xbox Game Pass - Rengeteg új játék érkezik

  A Microsoft előfizetéses szolgáltatása Xbox-on és PC-n is hamarosan számos új játékkal bővül.