Xbox Series X - Beszámoló

A 9. generációs konzolok közül elsőként a Microsoft hozta el nekünk a legújabb Xbox-ot, amelyből egyből két változatot is elérhetővé tett, ezek közül mi az erősebbik gépet néztük meg kicsit közelebbről.

A doboz és ami benne van

Alig néhány napja, november 10-én átvettük azt a bizonyos nagy szürke dobozt, amelyet hazacipelve egyből kellő körültekintéssel ki is bontottunk. Bár talán a képek nem adják át a tényt, de meglepően kis csomagolást kapott a Series X, valahogy a videókon és a korábbi előzeteseken nagyobbnak tűnt. A dizájn egyszerű, a Microsoft megoldása igencsak tetszetős a csomagolást tekintve (amelynek fedlapján maga a gép, hátoldalán pedig a sajnos elhalasztott Halo: Infinite képe látható), ugyanis sérülés, vágás nélkül kibonthatjuk azt a speciális fülek segítségével.

A karton lap felnyitása után megláthatjuk magát a konzolt, valamint felette egy kis reteszben a kiegészítőket, amelyek az ilyenkor megszokottak, vagyis láthatunk itt HDMI kábelt, tápkábelt, használati utasítások papírjait és természetesen a kontrollert. Bár sokaknak annyira nem szokása az ilyenekre felfigyelni, de érdemes megjegyezni, hogy roppant mód elegáns az egész csomagolás, mindennek megvan a helye, szinte falatnyi felesleges helyet nem találunk. Az Xbox Series X-et kézbe véve egyből feltűnik, hogy bizony van súlya, ami nem véletlen, a szétszerelős videóknak köszönhetően láthatjuk, hogy a mérnökök nem spóroltak az anyaghasználaton, a hűtés pedig talán még jobban sikerült, mint az előző generációban. Természetesen az, hogy egy gép kinézetre kinek hogy tetszik az szubjektív, szerintünk remek ötlet volt ez a dizájn választás, lévén a minimalizmussal sok embert meg lehet győzni. A méretre sem lehet egy rossz szavunk sem, ráadásul közel 10 órányi folyamatos játék után sem lehet hallani a gép ventillátorát, miközben az a rábízott feladatot tökéletesen elvégzi. Nyilván a távozó meleget érezhetjük a rácsoknál, de attól nem kell félni, hogy túlhevül a rendszer. Bár a kinézetéből úgy tűnhet, hogy kizárólag állítva használhatjuk az új Xbox-ot, ez szerencsére nincs így, bármikor eldönthetjük a jobb oldalára a dobozkát, ha esetleg olyan helyre tennénk azt, ahova toronyként nem férne el.

Némi változáson ment át a kontroller is, amellyel túl sok gond már a One esetében sem volt, itt azonban talán még jobb kiegészítőt kaptunk. Kinézetre két dolog tűnhet fel elsőre, az egyik az a "Share" gomb megjelenése középen. Ahogy a neve is utal rá, ezzel villámgyorsan tudunk képernyőmentéseket csinálni a játékokból (a főmenüben, azaz a dashboardban ez sajnos továbbra sem működik), vagy akár rövidebb-hosszabb felvételt is készíthetünk programjainkról. A másik dolog ami szembeötlik, az a logó körüli terület, amely ezúttal teljesen sík lett. A gombok maradtak a megszokott minőségűek, a d-pad ezúttal kicsit megváltozott, de ami talán a legérdekesebb, hogy a kontroller textúrázott borítást kapott (a ravaszok is), az érdes felület pedig sokkal kényelmesebb fogást tesz lehetővé.

A rezgés továbbra is elérhető, de talán mintha egy kicsit gyengébb lenne, ezt érdemes lehet mindenkinek magának megtapasztalnia, mi többnyire azonnal kikapcsoljuk ezt a funkciót. (nyilván ekkor a rezgő ravaszokról is le kell mondanunk) A Microsoft már jó ideje elérhetővé tette a prémium kategóriás Xbox Elite Series 2-t, amelyben egy masszív akkumulátor van, emiatt sokaknak furcsa lehet a döntés, hogy a Series X és Series S kontrollerének működéséhez ismét AA elemekre/tölthető akkumulátorokra van szükség. (headsetet ezúttal sem találunk a csomagban, maga a kontroller kompatibilis az Xbox One-nal is, ahogy a One irányítója is használható az új géppel)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Dirt 5 teszt

    Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?