Xbox Series X - Beszámoló

A 9. generációs konzolok közül elsőként a Microsoft hozta el nekünk a legújabb Xbox-ot, amelyből egyből két változatot is elérhetővé tett, ezek közül mi az erősebbik gépet néztük meg kicsit közelebbről.

A technikai specifikációk

A hardverek tekintetében a Sony és a Microsoft is igen hasonló megoldásokat mutatott be már az előző generációban is, ez pedig a mostani gépeknél sem változik meg lényegesen. Ugyanúgy az AMD-nek köszönhetjük a felhasznált lapkákat mindkét Xbox és PlayStation esetében. Az új Xbox konzol már mellőzi a merevlemezeket, helyette egy 1 TB-os SSD kapott helyet benne, amely mellé megmaradt a 4K UHD Blu-ray filmlejátszás képessége is az optikai meghajtónak köszönhetően. Aki kíváncsi az összes technikai paraméterre, annak érdemes lehet a lenti táblázatot tanulmányoznia, amelyben a Series X és a Series S adatai is láthatóak. Külön megemlítenénk, hogy mindkét Xbox támogatja ugyan a külsős, USB porton rácsatlakoztatott SSD-ket és HDD-ket, azonban azokat csak tárolásra használhatjuk és a visszafelé kompatibilis játékok futtatására.

Microsoft új Xbox generáció
Platform Xbox Series X Xbox Series S
Felhasznált lapka speciális AMD SoC APU
Gyártástechnológia 7 nm (TSMC)
Processzorarchitektúra AMD módosított Zen 2
Processzormagok száma 8 8
Processzormagok órajele SMT nélkül 3,8 GHz 3,6 GHz
Processzormagok órajele SMT-vel 3,66 GHz 3,4 GHz
Audió koprocesszor Project Acoustics (CFPU2+MOVAD+Logan)
Integrált grafikus vezérlő (IGP) AMD módosított RDNA 2 architektúra
CU-k száma (WGP-k száma) 52 (26) 20 (10)
Shader részelemek száma 3328 1280
Textúrázó csatornák száma 208 80
Raytracing gyorsítók száma 52 20
Blending egységek száma 64 32
IGP magórajele 1,825 GHz 1,565 GHz
Rendszermemória kapacitása 16 GB 10 GB
Rendszermemória típusa GDDR6 GDDR6
Memóriabusz 320 bit 128 bit
Rendszermemória effektív órajele 14 GHz 14 GHz
Rendszermemória sávszélessége 560 GB/s (10 GB) és 336 GB/s (6 GB) 224 GB/s (8 GB) és 56 GB/s (2 GB)
Adattároló 1 TB-os egyedi NVMe SSD 512 GB-os egyedi NVMe SSD
Maximális I/O teljesítmény 2,4 GB/s (4,8 GB/s tömörítve) 2,4 GB/s (4,8 GB/s tömörítve)
Tárhely bővítése belsőleg 1 TB-os opcionális bővítőkártya
Tárhely bővítése külsőleg USB 3.2-es külső HDD USB 3.2-es külső HDD
Optikai meghajtó 4K UHD Blu-ray-olvasó nincs
Ár 184 900 Ft 113 900 Ft

Amíg a Sony mindkét PlayStation 5-tel úgy döntött, hogy hogy bevezetik a dinamikus feszültség- és órajelskálázást (amelynek lényege, hogy nem a hőmérséklethez kötik az órajel- és feszültségértékek módosítását, hanem a terheléséhez), addig a Microsoft az Xbox Series X és Xbox Series S esetében továbbra is a fix órajelen való üzemelést tartotta szem hasonlóan az előző generációhoz. Egy érdekes újítás a DLI (Dynamic Latency Input) funkció, amelytől a gyártó rendkívül alacsony késleltetést ígér, azzal a fejlesztők pontosabban szinkronizálhatják a felhasználók beviteli eszközeinek jeleit az adott játék renderelési mechanizmusaival. A Microsoft saját konzoljának fejlesztése mellett a tévégyártókkal is együtt dolgozott, hogy az új modellek készen álljanak az Xbox Series X olyan képességeinek támogatására, mint a PC-khez szánt monitorokból már ismerős VRR (Variable Refresh Rate) vagy az ALLM (Auto Low Latency Mode).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Dirt 5 teszt

    Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?