How to Survive - Bemutató

Hirdetés

Újra támadnak a zombik!

Amikor egy túlélő-horror játékról beszélünk, szinte azonnal a zombikra gondolunk, elvégre egyre több programban láthatjuk őket viszont: Resident Evil, Dead Island, Left 4 Dead, hogy csak az ismertebbeket említsem. A hasonló játékok legtöbbjében a túlélés érdekében az élőholtak minél hatékonyabb pusztítására kell összpontosítanunk, ám viszonylag kevésben kerülnek elő saját szükségleteink. Azt sokszor látjuk filmekben - és játékokban is gyakran kapjuk feladatul -, hogy a túlélőknek menedékre, élelemre és vízre van szükségük, ám mi magunk sokszor érdekes módon ezekre nem szorulunk rá.

Az Eko Software által fejlesztett How to Survive című játék forgalmazója az 505 Games, a programban egy hajótöröttet alakítunk, aki egy ismeretlen szigeten sodródik partra, egyedüli túlélőként. Ám hamarosan rájövünk, hogy korántsem mi vagyunk a sziget egyetlen lakói, sőt, jóval többen vannak itt, mint elsőre tűnik. Az egész szigetet elözönlötték a zombik és mindent felfalnak, amit sikerül elkapniuk. Sajnos a játék lényegi sztorija ezzel nagyjából ki is merült, semmi felvezetés, semmi előtörténet, egyből belecsöppenünk az akcióba. A játékmenet leginkább a State of Decay és Dead Island keverékének tűnik, melyet izometrikus nézőpontban, Diablo-szerű játékmenettel élhetünk át.

Az alábbi bemutatót a How to Survive Steam kiadásáról készítettem, melyet az alkotók biztosítottak a Gamepod oldal számára, ezúton is köszönjük nekik a felajánlást. Jó hír minden érdeklődőnek, hogy a Steam Téli Vásár keretében a játékot 50% engedménnyel, mindössze 7 euróért vásárolhatjuk meg, egészen január 2-ig. Mielőtt rátérnék a játék ismertetésére, annyit elöljáróban mindenképp el kell mondanom, hogy ne fél óra alapján ítéljük meg a How to Survive-ot, ugyanis első pillantásra egy gagyi zombi-hentelésnek tűnik Diablo mintára, de ez korántsem így van. Térjünk is rá, hogy miért.

Induláskor három karakter közül választhatunk, némileg eltérő adottságokkal: Kenji a lőfegyverek mestere, ő tud legpontosabban célozni, de közelharcban már kevésbé járatos. Jack ezzel szemben brutálisan erős és sok ütést kibír, még akkor sincs minden veszve számára, ha bekerítik. A trió egyetlen női tagja Abby, ő nem olyan tapasztalt harcos, mint a fiúk, ellenben sportos alkata révén gyorsan és kitartóan tud futni, amire bizony sokszor szükség is van, az itt élő zombik ugyanis egyáltalán nem olyan lassúak, mint elsőre tűnnek.

Bár a How to Survive elsősorban egy akciójáték, de sok RPG-elemet is tartalmaz: a túlélőktől kapott küldetések teljesítésével haladunk előre, melyek után tapasztalati pontokat kapunk, idővel pedig szintet lépünk. A zombik gyilkolásával szintén fejlődünk, a szigeten talált különféle - elsőre haszontalan kacatnak tűnő - tárgyak felhasználásával pedig a túlélésünket elősegítő eszközöket barkácsolhatunk. Legnagyobb ellenfelünk azonban saját testünk lesz, hiszen fáradunk, éhesek és szomjasak leszünk, így arra is oda kell figyelnünk, hogy kellő időben igyunk, együnk és aludjunk. Fáradtan, éhesen és szomjasan könnyű prédák leszünk az élőhalottak számára.

Szintén fontos odafigyelnünk a napszakok váltakozására is. Ha leszáll az éj, egy újabb típusú élőhalott bújik elő az eddigieken felül. Nagyon alattomosak és sokszor csapatban támadnak, egyetlen módon tudjuk őket távol tartani: fénnyel. Mielőtt besötétedik, mindig győződjünk meg róla, hogy van nálunk valamilyen eszköz, amivel világíthatunk: zseblámpa vagy fáklya. Ha kifogyunk, mielőbb keressünk egy tábortüzet, melyből fáklyát szerezhetünk, ellenkező esetben hamar kifekszünk - hiszen a saját kezünket sem fogjuk látni, nemhogy a zombikat.

Elöljáróban nagyjából ennyit szerettem volna mondani, most pedig térjünk rá a játék részletesebb bemutatására. Ez nem minden részletekbe menő teszt lesz, pusztán csak egy figyelemfelkeltő leírás, melyben igyekszem a lehető legjobban bemutatni a játékot azok számára, akik a vásárláson gondolkodnak. Bár igyekszem spoiler-mentesen írni - bár a történet miatt úgysem fogja senki tövig lerágni a körmét -, de azért aki szeretné elkerülni a képek által leleplezett spoilereket, lapozzon az utolsó oldalra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények