Hirdetés

Forza Motorsport 7 teszt (Xbox One)

Hetedik forduló

Nehéz kétévente úgy folytatásokat gyártani valamihez, hogy a léc mindig magasabbra kerüljön, a végeredmény pedig minden alkalommal szebb, jobb és nagyobb legyen elődjénél. A Forza Motorsport sorozat immár tizenkét éve a konzolos autós játékok elitjébe tartozik, a fejlesztő Turn 10 Studios pedig azon kevés csapatok egyike, amely soha nem enged a minőségből. A hetedik résszel néhány bátor lépést is tett a redmondi gárda, amik közül némelyik jól sikerült, némelyik nem annyira. A Forza Motorsport 7 kiváló játék lett, ami viszont épp a veterán rajongók számára bizonyult megosztónak.

Hirdetés

A legszembetűnőbb változás a játék stílusát érintette. A Forza Motorsporttól megszokott elegáns, hipermodern prezentációnak, úgy tűnik, búcsút inthetünk, helyét átvette a Forza Horizon „mellékágtól” örökölt amerikai stílusú, látványos, trendi prezentáció. Ez abban a pillanatban nyilvánvalóvá válik, amikor elindítjuk a játékot. A megszokott soundtrack helyett olcsó amerikai rockzene szól, a menürendszert és a HUD-ot pedig szinte egy az egyben a Horizon 3-ból vették át. Az eredmény egy kétségkívül látványos, de a sorozat hagyományinak ellentmondó körítés, ami érezhetően új irányba fordítja a „félszimulátor” szériát, és ennek a törzsrajongók nem igazán örülhetnek.

Forza Motorsport 7 Xbox One

A tartalomnak már annál inkább! A játékban összesen 32 versenyhelyszín, és több, mint hétszáz (egészen pontosan 723) autó szerepel – röviden ez minden idők legnagyobb Forza játéka, még soha ennyi autó és pálya nem szerepelt egyetlen epizódban sem. Ehhez további újdonság, hogy a legtöbb pályán most már dinamikus az időjárás, és hellyel-közzel a napszak is. Azért csak hellyel-közzel, mert mi magunk nem állíthatunk ezen, nem indulhatunk például nappal, hogy aztán éjszaka érjünk célba, a karrier versenyek viszont ügyesen variálnak a körülményekkel, és adják vissza a dinamizmus illúzióját.

Ha már karrier: ezt most Forza Driver’s Cup-nak hívják, és egy hat fejezetre osztott, pontrendszeres versenysorozatról van szó. Tulajdonképpen most is ugyanazokat a tematikus bajnokságokat kapjuk, mint korábban, csak másképp strukturálva. A versenyek után pontokat kapunk, a következő fejezet pedig csak bizonyos összpontszám elérésekor nyílik meg. Nem feltétlenül jobb, mint régen, de nem is rosszabb – végső soron most is eseményeket pipálgatunk, és most is a győzelem a fő cél, hogy minden ki legyen maxolva. A hagyományos körversenyek mellett a Showcase események is visszatérnek. Most is van Top Gear bowling, párbaj (csak most nem Stig, hanem Ken Block ellen), autókrossz, hosszútávú futamok és néhány más kihívás. Az egyjátékos karrier hosszú, tartalmas, változatos, és rémisztően sok játékórát kínál mindenki számára.

Forza Motorsport 7 Xbox One

A pályán zajló események szerencsére többnyire megőrizték a Forza Motorsport esszenciát, és továbbra is az élethűség és az elérhetőség szinte tökéletes egyensúlyát jelentik. A Forza 7 fizikája mindazonáltal érezhetően egyszerűsödött. Az autókat könnyebb a pályán tartani, kevésbé csúsznak még kikapcsolt segítségek mellett is, ez így már egyértelműen csak a „félszimulátor” kategóriába sorolandó – a vezetési élmény, ha nem is nagyon, de kissé mindenképp eltolódott a Horizon irányába. Akinek még így is sok a kihívás, az jelentősen skálázhatja azt. Vannak új segítségek (például a tapadási segéd, ami megelőzi a vízen csúszást), a meglévőket pedig akár még „Super Easy” fokozatba is kapcsolhatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Forza Horizon 3 teszt (Xbox One)

  Villámgyors autók veszik birtokba Ausztrália legszebb tájait. Sivatagtól nagyvárosig mindent behálóz a legújabb Forza Horizon.

 • Forza Motorsport 6 NASCAR kiegészítő teszt

  Észak-Amerika legnépszerűbb autóverseny-sorozata teljes körű kiegészítőt kapott a Forza Motorsport 6-ban, az európai szemmel unalmasnak tűnő sportág brillírozik.

 • Forza Motorsport 6 Porsche kiegészítő

  A korábbi ígéreteknek megfelelően a legendás német márka autóival bővült a Forza Motorsport 6, és 3990 forintos áráért jóval többet kínál, mint néhány új járgány.

 • Forza Motorsport 6 teszt

  Már a hatodik résznél jár és tizedik születésnapját ünnepli a Microsoft legnagyobb autós sorozata. A legújabb epizód ezen a héten kerül a boltok polcaira, és minden autórajongó számára kötelező darabnak ígérkezik.