Forza Horizon 4 teszt

Változnak az évszakok

Órát lehetne állítani a Forza sorozathoz, olyan pontosan (és kiszámíthatóan) érkeznek az újabb epizódok minden ősszel, a Motorsport és a Horizon sorozat afféle vetésforgóban. Idén utóbbin volt a sor, így ismét a nyílt világú autós produkcióé a főszerep. Ám épp ez a kiszámíthatóság a fejlesztők elsőszámú ellensége: adott egy nagy, nyílt világ, szép autók és versenyek – lehet-e ezt sorban negyedszerre is új szintre emelni, felülmúlva az elődöket? A most már a Microsoft kötelékébe tartozó, szintén brit Playground Games bebizonyította, hogy lehet.

Forza Horizon 4 Xbox One

A Forza Horizon 4 „papíron” nem kínál különösebb újdonságot. Ahogy azt már a világ összes játékosa tudja, a helyszín ezúttal Nagy-Britannia, annak is a skót tájai, Edinburgh és környéke, pontosabban a valódi környék által ihletett, kicsinyített (de azért így is elég nagy) világ. Minden eddiginél több, összesen 460 autó áll rendelkezésre, és persze a zenés, bulizós Horizon Fesztivál, ami ebben a részben egyébként kevésbé szól már a buliról, mint inkább a versenyzésről. Az kétségtelen, hogy A brit szigetek kevésbé egzotikus helyszínt nyújtanak, mint mondjuk Ausztrália vagy a mediterrán vidék, de ez nem válik a hangulat rovására.

Sőt, a látszólag változatlan alapokon a fejlesztők sok apró – ha úgy tetszik, motorháztető alatti – változtatást eszközöltek, amiknek köszönhetően a Horizon 4 frissebbnek és változatosabbnak hat, mint bármelyik korábbi epizód. Mindjárt ott van például maga a térkép, ami területileg nem nagyobb, mint az előző rész, viszont mindjárt négy változatban is megkapjuk, köszönhetően a változó évszakoknak. Már a játék bevezetője is azzal kezdi, hogy ez többé nem Horizon nyaralás, hanem Horizon Élet, ami egész évben tart. A játékban ez úgy néz ki, hogy hetente változik a környezet, teljesen eltérő kinézettel, vezetési élménnyel, látványelemekkel és évszakos eseményekkel. Teljesen másképp kell hozzáállni a vezetéshez a jeges, havas utakon, mint mondjuk tavasszal, amikor gyakran esik, vagy nyáron, amikor akár néhány kiszáradt patakmederben is új utakat találhatunk.

Forza Horizon 4 Xbox One

A karrier mód egyébként egyszerre lett kisebb, mégis változatosabb és jobb. Eltűntek például a bajnokságok: minden verseny különálló, egyedi esemény saját útvonallal és körülményekkel, amelyek összesen öt versenyágra oszlanak: országúti, földutas, terep-, utcai és gyorsulási verseny. Ahogy ezekben az ágazatokban haladunk, egyre több esemény nyílik meg, míg végül olyan zsúfolttá válik a térkép, hogy eligazodni is nehéz rajta (ajánlott a szűrők használata). Összesen körülbelül 110-120 eseménnyel lehet számolni, plusz ott vannak a visszatérő PR mutatványok: traffipaxok, sebesség- és drift zónák, illetve ugratók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények