Counterspy és Hohokum teszt

Counterspy – Retro atomelhárítás

A kémjátékoktól a játékos leginkább a kihívást várja, nem a könnyed szórakást. Ezen próbál meg picit változtatni a Counterspy, amit a Dynamighty fejlesztőcsapata jegyez. A játékot a PlayStation Store-ból tölthetjük le és árcédulája sem mondható túlzottan magasnak, pedig egy remek és szórakoztató termékkel van dolgunk.

Counterspy PlayStation 4-re
[+]

A hidegháború idejében játszódó kémkaland történetében természetesen nem kisebb kihívás vár ránk, mint a Föld megmentése. A szuperhatalmak fegyverkezési versenye viszont kicsit más jellegű, mint a valóságban volt, hiszen bár itt is az atombomba előállítása adja a célt, azt mindkét hatalom a Holdon szeretné bevetni. Arra azonban valamiért senki nem gondol, hogy a robbantás hatására az égitest bizony jó eséllyel bele fog csapódni a Földbe, kiirtva az egész emberi fajt és minden más élőlényt a bolygón. A C.O.U.N.T.E.R. ügynökség minket jelöl ki arra, hogy kémkedjük ki a szuperhatalmak terveit, időzítését és rakétáik minőségét, hogy sikerrel hiúsítsák meg a végzetes elgondolást.

Counterspy PlayStation 4-re
[+]

Minden misszió előtt el kell döntenünk, hogy az Egyesül Államok vagy Oroszország bázisára szeretnénk behatolni, persze a két ország nem név szerint szerepel, fiktív elnevezéseket kaptak, de nem nehéz az azonosításuk. Életeink nincsenek, helyette viszont van egy úgynevezett DEFCON számláló, mely a Holdon való robbantásig számol vissza. Ha egy őr észrevesz vagy valamelyik misszió alatt elhalálozunk, ez a számláló vészesen elkezd közelíteni a kilövéshez. Azonban van lehetőségünk megfordítani a folyamatot, ami a pályák végén található főkomputer likvidálásával vagy a pályán található tisztek megadásra kényszerítésével érhető el. Utóbbi csak akkor hajlandó megadni magát, ha már nincs adott pályarészen más katona.

Counterspy PlayStation 4-re
[+]

A szoftver rendkívül okosan kombinálja a platformjátékok 2D-s világát a modern ugrálós játékok 3D-s elemeinek megjelenésével. Lopakodásunk során a cél az, hogy ne fedezzenek fel minket, és ehhez bizony fedezékeket kell keressünk. Amikor találunk egyet, a kamera elfordul és a játék 3D lövöldébe megy át. Az ellenséges katonákat ekkor egyesével likvidálhatjuk, vagy rájuk robbanthatjuk a közelükbe elszórt robbanó tölteteket, gázpalackokat.

Counterspy PlayStation 4-re
[+]

Ezzel pedig elértünk még egy kellemes játékmenetben fellelhető elemhez, a döntésekhez. A pályák egyszerűen épülnek fel, egy két titkos járattal, tehát az egész képernyőt végigugrálva, lopakodva kell megkeressük a tervrajzokat, formulákat, viszont bizonyos esetekben erős túlerővel találjuk szemben magunkat. Ekkor választanunk kell, hogy vagy tűzharcba keveredünk, DEFCON idő emelkedését kockáztatva, vagy inkább eliszkolunk a pályáról a főkapcsoló irányába. A készítők szerint valószínűleg még ez sem lenne elég egyszerű, a receptet tehát felturbózták azzal, hogy bizonyos pályarészek és ajtók (például liftek) a sok őrt likvidálni képes robbanások hatására megrongálódnak. Ha ezt az utat választanánk, ugyan az összes őr meghal, de a pálya bizonyos részét elzárjuk magunk elől, otthagyva minden értéket. Ez nagyon szépen kiegyensúlyozva tartja a játék lopakodós és akciós lövöldözős részeit. A missziók során pénzt és tervrajzokat gyűjtünk fegyverekről, amiket később megvásárolhatunk a küldetések közöttt. Itt mindenki eldöntheti, hogy a nagy tűzerőre megy, vagy a halk és elegáns hangtompítós fegyvereket preferálja. A pályák közt bevásárolhatunk még formulákból is, amelyek segítik hősünket, például kevesebb sebzést kapunk egyes lövésektől, nehezebben kapcsol be a kamera riasztója, ha érzékeli mozgásunk és így tovább.

Counterspy PlayStation 4-re
[+]

A CounterSpy mindezt egy rajzfilmszerű grafikával és a korhű jazz zenék felhasználásával teszi még élvezetesebbé. A játékmenet és az irányítás rendkívül gyorsan elsajátítható, szoftver 8-9 óra hosszú, könnyed szórakozást ígér. Nincs viszont multiplayer, igaz, ezt valószínűleg senki sem hiányolja. Bizonyos pályákon van lehetőség rivális kémek felkutatására és pontjuk megdöntésére is; ekkor a játék automatikusan sorsol valakit és rámutat, hogy találjuk meg például a holttestét. Ilyenkor a játékostársunk által begyűjtött iratok is nálunk landolnak, így a Dynamigthy végülis kellemesen integrálta a közösségi média elemeit, folyamatosan lesznek új kihívások számunkra.

A feketeleves sem maradhat el, hiszen bár a játék előnye az egyszerűség, sajnos néhol túlságosan is az. Az orosz és amerikai bázisok csak a feliratokban és a katonák nyelvében különböznek, minden más teljesen ugyanaz. Néha a grafikai hibák fordulnak elő, falba ragadnak az ellenfél katonái, de szerencsére ezt inkább haláluk után teszik, nem zavarva a játékmenetet. A hangok azért 8 óra alatt megunhatók, a játékmenet pedig akárhogy is nézzük, másfél óra után ismétlődik, onnantól már csak az új fegyverek használata ösztönöz tovább. Mindezek ellenére a Counterspy könnyed szórakozást nyújt, csak ne akarjuk túl komolyan venni! Elérhető a PS Store-ból, a PlayStation 4 mellett PlayStation 3-on és PlayStation Vitán is fut.

Pro

 • A rajzfilmes grafika által megteremetett remek atmoszféra.
 • Egyszerű irányítás, könnyen tanulható játékmenet.
 • Döntéseink kihatása a játék végeredményére.
 • Közösségi lehetőségek.

Kontra

 • Másfél óra után ismétli magát.
 • A két ország pályái közt nincs komoly eltérés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • 15 év eSport

  Az 1990-es évek óta ülünk a monitorok előtt, hajszoljuk a győzelmet és az azzal járó dicsőséget. Honnan indult mindez, mik alakították és milyen jövőt vázol?

 • Budapestre érkezik a Video Games Live

  A világsikerű koncertsorozat Magyarországra is ellátogat hamarosan.

 • D4: Dark Dreams Don't Die teszt

  Az év legvadabb, a szokásostól leginkább elrugaszkodó játéka időutazással, végtelen párbeszédekkel és őrült karakterekkel

 • NBA 2K15 teszt

  Aki igazi NBA-életérzésre vágyik, de valami oknál fogva nem draftolták, abba is hagyhatja a keresgélést; megérkezett a sorozat eddigi legjobb része.

Előzmények

 • Type:Rider teszt (Android, iOS)

  A tipográfia világába vezet be a tesztünk részét képező, rendkívül látványos 2D-s platformer, amely művészi megjelenés mellett csodálatos hangvilággal is rendelkezik.

 • Metro 2033 Redux teszt - a sötét is sötétebb

  A 4A Games gyönyörűen újraszabta a sikeres játékát, úgyhogy mostantól konzolokon is full HD-ben borzonghatunk, miközben a játékmenet is javult.

 • The Last of Us Remastered teszt

  A TLoU a PS3 egyik legjobb játéka volt, így a szerkesztőségünkben is komoly várakozás előzte meg a Sony új gépére érkező, grafikailag és technikailag feltupírozott változatot.

 • Magic 2015 – Duels of the Planeswalkers teszt

  Jól vigyázz, hogy mit kívánsz! Mint a Magic 2015 bizonyítja, csúnyán meglepődhetsz, amikor leghőbb álmod teljesül.