Hirdetés

NBA 2K15 teszt

Az igazi játék

(Fontos: Az NBA 2K15 PC-s, PS4-es és Xbox One-os változata jelentősen eltér a PS3-as, illetve Xbox 360-as verzióktól – a tesztünkben kizárólag az első három kiadással foglalkozunk.)

Hirdetés

A kosárlabda igen régóra a sportjátékok egyik kedvelt alanya, az NBA pedig nyilvánvalóan az egyik legfontosabb partnere volt a fejlesztőknek. A hivatalos jogokat megannyi más sportágtól eltérően sosem adták exkluzív módon oda valamelyik kiadónak, így aztán volt olyan év, hogy 5 hivatalos feldolgozás is megjelenhetett. Persze a bőség ideje rég volt, jó fél évtizede már csak két cég terméke csap össze a parketten: az EA kanadai szárnyai által készített NBA Live, illetve a Visual Concepts által előbb a Segának, majd a 2K kiadónak fejlesztett NBA 2K. A két sorozat sokáig fej-fej mellett haladt népszerűség terén, de az eladások terén idővel kijött a 2K-s széria fölénye. Az NBA 13 végül nem is jelent meg, és a 14 sem volt egy igazán jól sikerült darab, ami az NBA 2K15 mellett még tisztábban látszik.

NBA 2K15 teszt
Az idei borítón Kevin Durant díszeleg.

A 2K-széria tavaly, vetélytárs nélkül, újabb csúcsra ért tehát. Amit az akkori konzolokból ki lehetett hozni grafika és tartalom terén, azt kisajtolták, és a játékosok mozgásától a meccseket körülvevő show-elemekig minden pazarul volt megjelenítve. A 2K14 volt az első cím a szériában, ami az újgenerációs konzolokra is megjelent, és bizony a LeBron James nevével fémjelzett produkció lélegzetelállítóra sikeredett. Az idei küldetés tehát elég komoly volt: megugrani a tavalyi szintet, valamint érezhető fejlődést hozni a legerősebb hardvereken is.

NBA2k15

A játék menüje hozza a megszokottakat, első ránézésre még nem is látszik, hogy azért minden játékmód megkapta a maga kisebb-nagyobb újításait, bővítéseit. Az NBA Today menüpontnál egyből láthatjuk, hogy milyen meccseket játszottak a csapatok legutóbb, illetve mi lesz a következő mérkőzésük (nyilván netkapcsolat nélkül ez nem annyira működik). A játék követi az ünnepeket, tehát a teszt során épp Halloween-díszítés volt az ablakok alján, kis faragott tökökkel, karácsonykor pedig biztos vagyok benne, előkerülnek a fenyőágak, csengettyűk, piros sapkák is. E menüpontban találhatjuk a tréningvideókat is Kevin Durant, Paul George és Stephen Curry tolmácsolásban, de ugyanitt vásárolhatunk különböző kiegészítőket a saját játékosunknak. Sőt, itt találhatjuk meg a már korábban megismert Blacktop lehetőséget, azaz az 1v1 módot és számos más opciót a gyakorlásra.

Természetesen a MyLeague menüpontban bajnokságot indíthatunk; akár valósághű felépítésűt, akár teljesen fiktívet. Kismillió beállítási lehetőségünk van: koncentrálhatunk csak a játékra is, de aki úgy akarja, az a draftolást is teljesen intézheti maga. Persze ha igazán, de tényleg igazán bele akarnánk nyúlni a csapat működésébe, a MyGM funkciót érdemes választani, ahol egy franchise teljes menedzsmentjét kell ellátni. A pénzügyektől a játékosok igazolásán át az edzők irányításáig minden a mi felelősségünk lesz. Egyszerűen elképesztő, hogy mennyi opció várja itt minden héten, minden nap a csapatirányítókat; csak ennek a játékmódnak a kielemzése megtöltene három-négy oldalt is, de ehelyett inkább összefoglalnám. Ha szereted az igen változatos kihívásokat, ha belülről is megnéznéd, hogy miként működik egy sokmillió dollár költségvetésű kosárlabda-csapat, hogy milyen belső viszályok, egók nehezítik a dolgokat a kulisszák mögött, ezt nem lehet kihagyni!

NBA2k15

A menüben az első igazi újítást a MyPark pont bevezetése hozta. Itt, ahogy talán a nevéből is kitalálható, a saját, általunk létrehozott játékossal tudunk részt venni egy kis utcai kosarazásban, streetballban a barátokkal. Három parkhoz van lehetőségünk csatlakozni, de jól gondoljuk meg, hogy hova tesszük le a székhelyünk, mert ez a döntés egy „életre szól”. Minden park egyedi kinézetet képvisel és idővel biztosan eltérő játékstílust is megkíván. A parkokban a játékosok összeverődnek és meccseket játszanak egymás ellen, nagyjából úgy, ahogy az kint a téren is annyiszor megesik. A játék figyeli, hogy mennyire vagyunk ügyesek adott meccsen és ennek függvényében VC nevű valutát kapunk, amiből később vásárolhatunk az NBA2K boltban. Ruhák, bónuszokat adó kiegészítők, sőt, igazi NBA-relikviák is megtalálhatóak a bolt virtuális polcain, így érdemes minden játékmódban termelni a pénzt.

MyPark

Azonban itt nem áll meg a közösségi élet, hiszen a fejlesztők rendszeresen szerveznek parkok közti csatákat, egyedi minibajnokságokat. Ez nem csak a többi park szabad meglátogatására ad lehetőséget,a győztes nem csak fejlődési bónuszokat kap, de a vesztes csapat pályáján is megjelenik a győztesek diadalmas logója, fantasztikus ösztönzésként a visszavágásra. Minden játékos érdeke, hogy a legjobbak képviseljék a parkot, viszont, hogy kik a legmenőbbek az már a flaszteren dől el. Kifejezetten látványos küzdelmek zajlanak itt, valamint rendkívül gyorsan lehet barátokat (esetleg ellenségeket, ha szeretsz önzőzni) szerezni.

NBA 2K15 teszt
A Sunset Beach nyerte az aktuális bajnokságot. A rivális parkok logója átfújásra kerül.

A MyCareer mód nem más, mint egy általunk kreált játékos történetének a végigkövetése, ahol a sztori minden fordulata a mi döntéseinken, teljesítményünkön múlik. Ez egy rendkívül jól felépített, filmszerű betétekkel tarkított játékmód, ahol abszolút nem csak arról van szó, hogy a pályán helyt kell állnunk – ez csak az alapot, a kiindulópontot jelenti. Fontos, hogy miként kommunikálunk csapattársainkkal, a médiával, az edzővel vagy éppen, hogy miként viselkedünk edzésen. Könnyen lehet, hogy mondjuk egy gyakorlás során összeveszünk csapatársunkkal, aki a következő meccsen majd csakazértsem ad passzokat és egyszerre árt nekünk és az egész csapatnak. Rivalizálások, összeveszések, drámával teli, vagy épp nyugis időszakok váltják egymást, ami mindenképpen egyedi színt jelent a sportjátékok között!

NBA 2K15 teszt
Rachel Demita, az NBA 2K TV műsorvezetője – e menüpontban hétről hétre legendás játékosok (pl. Kevin Durant, Shaq) mesélnek a kosárlabdázással szerzett élményeikről, illetve a játék kulisszatitkairól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Pro Evolution Soccer 2015 teszt

  A Konami szoftvere ismét megpróbálja leszorítani a dobogó legfelső fokáról a FIFA aktuális részét; van amiben jobb, van amiben rosszabb a konkurensnél.

 • Fistful of Frags teszt

  A crossplatform játék a régi LAN-partik hangulatát hozza el, ingyenesen tölthető le, mégis korrekt grafika, jó játékmenet és izgalmas csaták jellemzik.

 • E3: 2015 - Bemutatkozik az NBA Live 16

  Folytatódik a kosárlabdás széria, amely a tervek szerint jobb lesz mint elődje.

 • Előzetest kapott az NBA 2K16

  Sokak szerint továbbra is a 2K szériája a legjobb kosárlabdás játék, így nem véletlen, hogy az új részt is rengetegen várják.

Előzmények

 • Ingyenesen játszható az NBA 2k15

  Limitált ideig bárki kipróbálhatja a legjobb kosaras széria legújabb tagját.

 • Wasteland 2 teszt

  Hangulatos időutazás nagyjából 1998-ba, a hatalmas, szerteágazó, összetett szerepjátékok legdiadalmasabb korszakába.