Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
aktív tag
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hellboy2387 #84251 üzenetére
Jah értem, nálam sínek vannak a 120-as/140-es csavarhelyek helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz flashpointer #84253 üzenetére
Csábító, csak mennyire okos a cucc? Mennyi funkciót tud elmenti a fedélzeti memóriába az Aquasuite beállításából? Szóval ha magára van hagyva, akkor mennyire "butul le"? Át tudja venni a komplett flow chart-ot (persze nyilván csak az egység számára olvasható bemenetekkel)?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Teasüti #84250 üzenetére
Szerintem vizhűtéses környezetben úgy, hogy már van egy akármilyen Aquacomputer cuccod (HighFlow Next, Octo, Quadro, D5 Next, etc) nem haszálni az Aquasuitot, szimplán önszivatás.
Ezen felül javaslom, hogy egy Quadrot, Octot (ne adj isten Aquaero) beszerzését és többet nem fogsz az alaplapi vezérléssel foglalkozni (viheted tovább az új gépre, stb)
Amúgy amig van áramlás és jó a vízhő, nem lesz gond az alaplapi szenzorokkal. (akár mennek, akár nem)
Érdekesség: annyira jó és stabil az Aquasuite és a hozzá tartozó HW, hogy bár már majdnem minden vizes cuccomat eladtam, de az Aquaero - amig Razor meg nem vette az Octot, addig az - még mindig használatban van általános ventillátor vezérlésre.
Többször felmerült bennem, hogy ezt is leépítem, de addig amig nem lesz valami custom vezérlő - akár saját HW - nem vagyok hajlandó mást használni.
üdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
-
gaben22
senior tag
válasz Teasüti #84257 üzenetére
Minden ami "Virtual software sensor" név alatt van, ahhoz kell az AquaSuite a háttérben. 1-2 cucc (min, max, avg), ami máshol is elérhető, azt tudod használni pl AquaAero-n Aquasuite nélkül. Görbéket is át tudod rá tolni (4-et összesen). Én Linuxot használok, 4 curve control a max. (nekem mondjuk 5 kéne ), az simán átmegy AquaAero-ra és onnatól ő intézi a dolgokat. Ilyen pl. nem fog menni AquaSuite nélkül.
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
Teasüti
nagyúr
-
senior tag
válasz Teasüti #84260 üzenetére
Nem hiszem, hogy érdemes lenne az Octo kontrollerét piszkálni. (ha neki állsz firmwaret írni, érdemes ezekkel tisztában lenned: PC PWM jel, mosfet vezérlés - hogy áramtalanítani tudd a ventillátorokat, usb, serial protokol - hogy vezérelni tudd a sajátod, általános temp szenzor olvasása)
Picit az az érzésem, hogy fordítva ülsz a lovon.
Ha ennyire programozni akarsz, fogd meg az open fan controlt amit írtam és hajrá. Támogatja a FanControl is.
üdv.: Boldog Ferenc
-
Teasüti
nagyúr
Fan Control ingyen van. Ha hardveres vezérlőt veszek, akkor fusson hardverből.
Persze ez csak ilyen 1st world probléma. De ha már ilyen huncutságokra pénzt költ az ember, akkor vmi előnye legyen már ahhoz képest, ami van. Alap 1 változós vezérlést megoldja az alaplap is két hőmérővel. Néha kell neki egy újraindítás, de azért elketyeg.[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
válasz Teasüti #84260 üzenetére
Ezt biztosan nem egyszerű megcsinálni, valami drágább FPGA-n esetleg meg tudsz ilyet csinálni VHDL-ben, de az is egy csomó meló. Vagy oprendszert futtatsz valami ARM cuccal AquaAreo-n. Csak akkor meg költségek nőnek... De akkor se fog egy csomó dolog működni, mert csak olyan szabályokat írhatsz le, ami oprendszer független (pl. Windows processeket nem tehetsz feltételekbe, stb...) különben megint ott vagy, hogy csak Windowson megy. Ráadásul a hardware-nek hozzá kéne férnie Windows low level kernel cuccokhoz, amit ugye pár napja már a hétköznapi emberek is tudnak, hogy nem jó (Crowdstruck). Bár Windowshoz nem értek, úgyhogy inkább abba nem szólok bele...
[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
válasz Teasüti #84267 üzenetére
Le kéne írnod, hogy mit szeretnél csinálni pontosan, nekem most pont nincs Windows-om, de majd más segít. Az biztos, hogy AquaSuite nélkül komplex rule-okat, feltételeket nem tudsz futtatni. Nálam pl. mivel csak 4 curve controllert lehet használni AquaAero-n (nekem 5 kéne: 1-1 a pumpáknak, 1 a CPU radi fanoknak, 1 a GPU radi fanoknak, 1 meg a ház ventiknek) így a 2 pumpát 1 görbéről vezérlem és egy max(CPU vízhőmérséklet, GPU vízhőmérséklet) alapján dönti el AquaAero mennyi legyen a pumpa power (mindkettőnél ugyanannyi lesz ugye). Ezt meg tudod csinálni. Úgy emlékszem van min(), max(), avg() meg még talán 1-2 dolog. De az input paraméterek csak olyanok lehetnek, amihez hardware-ből AquaAero/Octo hozzáfér. Esetemben a 2 db High Flow Next áramlásmérőből Aquabus-on keresztül megy a vízhőmérséklet AquaAero-ba így ezeket tudom használni. Nekem amúgy teljesen jó ez (egy 5. curve controllt azért elfogadnélk ) , az a lényeg a görbéket át tudom tolni és hardware-ből AquaAero intézi a többit.
Annyi kiegészítés, hogy 4 görbe/profil mehet AquaAero-ra és 4 külön profilt tud hardware-ből. Octo-t nem ismerem, de lehet az is ugyanazt tudja, majd más megmondja.
[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
-
Teasüti
nagyúr
Átnyálaztam az Octo használatiját szoftver ügyben (nincs semmilyen több változós függvény hardveres módban), meg ugye a linkelt Aquasuite videó alapján azért találtam pár hiányosságot a venti vezérlés kapcsán.
Fan Control vs AquaSuite:
Ventilátor kalibráció (minimum Start % és Stop % automatikus megkeresése) - támogatott; nem támogatott.
Hiszterézis beállítása a görbéken: van és testre szabható (egyirányú, kétirányú, végpontokon figyelmen kívül hagyható); nem láttam nyomát se a videókban, se a használatiban (szóval vmi ügyes függvény nélkül - ami ezt elsimítja - a ventik fel/le ugrálnak majd a görbén abban a pillanatban, ahogy mozdul a hőmérséklet).Leakshield mellé felrakom azért majd játszadozni, de egyelőre nem látom egy Octo/D5 Next hozzáadott értékét egy Fan Control-hoz képest. Majd arra leszek még kíváncsi melyik szoftver mennyi erőforrást használ.
Elég magasan van a mérce mindenesetre. Fan Control elkényeztetett.
[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
válasz Teasüti #84272 üzenetére
Nem tudom most megnézni, mert nincs Windowsom, de manual ennyit ír:
"Virtual sensors: Can be used to determine maximum, average or minimum
value of up to three temperature sensors each. Up to four virtual sensors
can be configured."Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
RazoR
veterán
válasz Teasüti #84273 üzenetére
Tök jó a Fan Control, de miután elkezdett meghülyülni nálam, téves adatokat olvasott ki, nem a beállításnak megfelelően vezérelte a pumpát és a ventiket meguntam a szórakozást vele.
Az AS-nél mindig minden úgy működik ahogy beállítottad és abban is lehet eltolást beállítani a ventik felpörgésére, stb.
-
gaben22
senior tag
AquaSuite-ban lehet csak igazán beállítani dolgokat, csak a learning curve picit más (ha az ember Windows user, mert ez csak Windowson megy, kell az AS background process) . Rá kell szánni azt az 1-2 órát.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz gaben22 #84276 üzenetére
Nem olyan bonyolult ez, láttunk már flow chart-ot máshol is. Bár nem tudom miért kell ilyen szinten megbonyolítani egy ventilátort. Mindenképp kipróbálom majd a szoftvert, Leakshield-hez kelleni fog. Csak még filózok kell-e nekem ehhez egy hardveres egység is, ami önmagában nem sokat tesz hozzá egy BIOS-hoz képest. Persze a termisztorok felárát már egyszer kifizettem az alaplappal. Ugye fapados alaplap esetén nyilván egy Octo jobb értéket képvisel. Szóval AquaSuite-tal kiegészítve is kb ugyanott vagyok, mint most Fan Control-lal. Csak egyik 200 MB Ram és 0.3% CPU. AquaSuite-ot még nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Octo lehúzva az alaplapról: egy változós görbe alapú vezérlés 8 csatornán.
BIOS: egy változós görbe alapú vezérlés annyi csatornán, amennyi PWM header van a lapon (nálam 8 csatorna van a lapon is). Van hiszterézis is BIOS-ból.
Octo-nak csupán annyi előnye van autonóm módon, hogy a termisztor felbontása az százados, míg az alaplap az sajnos egész értékre kerekít. Ez egyértelmű előny, meg ugye a négy termisztor bemenet, míg a legtöbb lapon csak kettő van (de cserébe bármi integrált komponens hőfoka rendelkezésre áll CPU-val egyetemben).AS+Octo: mindent is állítólag (de egy hiszterézishez nem árt némi Excel tudás, mert nincs rá egy egyszerű pipa valahol a görbe alatt).
Fan Control+BIOS: talán csak a PID control kivételével szintén (bár nem egészen értem az "Auto" fan curve mit csinál pontosan, az lehet vmi hasonló), de cserébe van ventilátor auto kalibráció, felfutási és lecsengési idők, hiszterézis.
MÁS:
AquaSuite amúgy tudja vezérelni az alaplapra dugott ventilátorokat is?[ Szerkesztve ]
-
tibcsi0407
félisten
EK flow indicator nem igazán szerette a hideg vizet.
Egyik napról a másikra megrepedt és egyre hosszabb lett a repedés.
utdetailing.hu
-
mgergo76
tag
válasz tibcsi0407 #84281 üzenetére
Mennyire volt hideg az a víz?
Én inkább valami deformációból fakadó feszülésre gondolnék, a hideg víz nem nagyon csinál ilyet.
Ha garis, akkor csere. Ha nem, akkor szélvédő ragasztó, vagy pillanat ragasztó és vákuumzacsi megoldás lehet.Üdv: Gergő
-
tibcsi0407
félisten
válasz mgergo76 #84282 üzenetére
16 fokos. Max 20-ig megy fel, ott beüt a chiller. Viszont a külső hőmérséklet volt, hogy 26-ra is felment a szobában, így akár az a 10C különbözet okozhatta.
Akár a fém előlap és a műanyag különböző hőtágulása is.
Nem volt feszítve, rotary fittingen volt.
Merlinnek majd jelzem, vagy lehet jobb lenne az EK-nak direktben, fene sem tudja.[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
-
mgergo76
tag
válasz tibcsi0407 #84283 üzenetére
Szvsz a 10°C deltaT nem kéne, hogy gondot okozzon. Ha nem volt kondenzáció az üvegfelületen akkor meg főleg. A különböző anyagok hőtágulása lehet, hogy okozhat feszültséget, de ez már tervezési, anyagkiválasztási hiba -> gari.
Ha a Merlintől vetted, akkor nekik jelezd az igényeidet és esetleg párhuzamosan EK-nak is, abból baj nem lehet.Egyébként komoly a vas.
Üdv: Gergő
-
Teasüti
nagyúr
Még nagyon agyalok a történeten. Elvileg nincs szükségem se Octo-ra, se Flow szenzorra, se extra hőmérőkre. De e logika alapján vízhűtésre se.
Aztán ott van az építés öröme, meg a "kell" érzése, szóval a másik kézben meg izgi lenne termisztorral mérni a delta T-t a blokkok előtt & után és abból megállapítani a terhelést - ami alapján a pumpa lenne szabályozva. Ehhez kell három hőmérő a vízre, és mehet a PID control a pumpának. A negyedik hőmérő meg a szoba levegőjéhez ventilátor szabályzásra. Aztán ha jól láttam, akkor AS nem látja az alaplapi ventilátor vezérlőt, szóval egy Octo elkerülhetetlen. Egyik hőmérő lehetne akár egy High Flow Next is, szóval kicsit rágom még a körmöm, mielőtt beadom a derekam.
Amúgy az alaplapi csatlakozót is nagy áramúak. Mind a 8 db 2A-t le tud adni.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz korcsi #84288 üzenetére
[link]
Csak akkor, ha minden boost órajelet ki akarsz facsarni egy processzorból. Illetve ha nem zavar a zaj és a nagyobb terhelés üresjáratban, akkor persze fent lehet hagyni max fordulaton is nonstop. Igazából ventit se muszáj szabályozni. 100%-on menjen minden, az a legjobb a 3dMark-nak.
Nálam pl AIO esetén jelenleg olyan több száz Mhz magonként, ha 100%-on megy a pumpa, illetve ha le van véve minimumra. Persze egy AIO csak kétszámjegyű áramlást generál, egy D5 önmagában is azért megdolgozik azért a 120-180 l/h-ért. Miért menjen max közelében amikor nem kell neki?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz F e Z o #84289 üzenetére
Ez annyira extra lenne? Mások ilyesmiket művelnek...
Az a kontár - akit feljebb linkeltek Youtube-on - átlagot számolt CPU magonként és hozzácsapta a GPU-t és Memóriát a magok közé. Ki se egyensúlyozta az átlagot, szóval a 16 mag mikor malmozik, akkor a 100%-os GPU úgy 5-6%-ban szól bele az eredménybe.
Ennél a katyvasznál meg már egyszerűbb egy delta T-t vételezni a blokkról és a szerint pumpálni, hogy lent legyen tartva az eltérés. Mire van 4 hőmérő bemenet egy Octo-n, ha nem erre?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Made in Germany. Zseniális.
-
korcsi
veterán
válasz Teasüti #84290 üzenetére
Félre értesz, a kérdésem arra irányult mennyi többletet hoz, ha minimális helyett maximális fordulaton járatja az ember a szivattyút? Most rápróbáltam 5800X prime-al kb a 140W-os CPU PPT-re kihajtva 4 fokot hoz a 2000 vs 4400 rpm-as VPP755-ös fordulatszám.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Teasüti
nagyúr
válasz korcsi #84294 üzenetére
Nem vagyok elég széles látókörű, hogy megmondjam a tutit. De saját tapasztalatból meg amiket felszedtem itt-ott, abból nekem egyértelmű igen a válasz arra, hogy szabályozzam-e a pumpát. Meg eleve miért ne? Három kattintás... Ha megnézed a videót amit linkeltem abban látható, h 100% és 35% között van neki majdnem 5 fok a CPU-n és 15 fok a GPU-n. Nem tudom milyen gépe van, de egy nem túl régi processzor manapság fixen hőmérséklet limites - ha nincs levéve a kupak -, így teljes terhelés alatt a boost órajeleken fog meglátszani mennyire jó a hűtés. A hőmérséklete mindig ugyanannyi lesz, csak minél gyorsabban tudod elszállítani róla a hőt, annál több teljesítményt enged neki a hő menedzsment. Nálam jelenleg AIO-n a max pumpa, max venti beállítás olyan 50 Mhz-et hoz boost órajelben a 40%-hoz képest és ez csak egy AIO, ami bőven alatta marad egy D5 vízszállításának. Szóval a kérdés inkább attól függ, hogy a saját rendszered mire képes egy vagy több pumpával. Nálam egy pumpa lesz ami bőven kiszolgál majd. De nincs méretezve a rendszer, szóval nem tudom még, hogy mondjuk a választott radikkal és blokkokkal mekkora fordulaton fogja hozni a cirka 120 l/h-t (állítólag ez egy sweet spot, ami alá nem érdemes menni, felette meg már diminishing return van). Szóval ha teszem azt kapacitásának vége felé hozná csak és ott már hangos lenne, akkor üresjáratban inkább lehalkítom. Gondolom könnyen belátható, hogy ami zajt termel és áramot fogyaszt, annak nem kell állandóan gyorsan mennie mikor nem csinál semmit a gép. Persze van aki fix órajelre tuningol és kikapcsol minden alvó állapotot a processzoron és vga-n, de neki gondolom a zaj lesz a legkisebb problémája.
Itt egy kép, amit most lőttem. Még AIO-val is azonnal megérzi a processzor, ha felpörög a pumpa. Ha még levegőt is kap, akkor már +50 Mhz. Persze ha leveszem mindkettőt minimumra, akkor meg bezuhan az órajel bőven 4 Ghz alá (5800x3d). Gondolom custom loop ezen még javít egy kicsit. Delid lenne az igazi, de gyártson felfogatót hozzá az akinek két anyja van!
Mindenki döntse el maga kell-e neki az az extra 50 Mhz, illetve akar-e csendet amikor nem kell! Nekem kell ez is és az is, hisz nem a semmiért locsolok egy valag pénzt a gépbe.[ Szerkesztve ]
-
RazoR
veterán
válasz Teasüti #84295 üzenetére
Nálam 2200rpm 30L/h az alap és terhelés alatt 3500rpm 130L/h a beállítás, ha nincs szükség rá minek tekerjen a pumpa.
30 fok alatt vannak az idle hőmérsékletek (CPU, GPU)
50 fok körül a gpu, 45 fok körül a CPU terhelésnél (játék)
Most fok bekerülni a loopba egy második pumpa, kíváncsi vagyok, hogyan alakulnak majd a hőmérsékletek úgy. -
tibcsi0407
félisten
Nah, TG PTM: [link]
utdetailing.hu
-
aktív tag
sziasztok, mi az ami jól le tud hűteni egy 13900k-t és egy 3090-et. Nem lesz oc egyiknél sem. A halk hatékony hűtés. Tt core p3 házban lesz. 2db 45mm 360-as radi elég lehet?
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=hellboy2387
-
Dr V
őstag
válasz Hellboy2387 #84298 üzenetére
Ha halkat akarsz, akkor minél több radi a nyerő.
Nálam 2db 360-as mellé van egy 540-es 80 vastag külső is, érdemes lehet neked is megfontolni a külső radit.The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Formula-1
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tőzsde és gazdaság
- eBay-es kütyük kis pénzért
- DIGI kábel TV
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest