Új hozzászólás Aktív témák

  • apoca22

    csendes tag

    válasz Jim Tonic #51310 üzenetére

    igen olvastam
    a -72es fagyálló töménynek számít? ha igen akkor 1 liter víz esetén 0.5 deci fagyálló a helyes keverési arány

    A magunknak kikevert folyadékok általában kétféle módszerrel készülnek, egyik a desztvíz és fagyálló a másik a desztvíz és alkohol. Érdemes desztillált vizet használni az ioncserélt helyett, mert azzal garantáltan nem lesz probléma. Mindkét esetben körülbelül 5%-ra keverjük ki a folyadékot (1 liter desztvízhez 0.5 deci adalék), erősebbre nem érdemes, mert az alkohol mattíthatja a csöveket a fagyálló pedig lerakódhat. A fagyállók színe általában adott (rózsaszín), de ugyanúgy adhatunk hozzá színezőanyagokat amivel szinte bármivé átvarázsolható. A fagyálló bekeverésénél figyelni kell arra, hogy tömény vagy hígított fagyállót veszünk, a hígított verziók általában 50% körüliek, így azokból 2x annyit kell használni (1 literhez 1 deci).
    A fagyállós folyadék ugyanúgy mérgező, mint az előrekevert folyadékok, ezért ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá.
    Az alkoholos módszernél gyógyszertári alkoholt érdemes használni, általában 1 decilitert adnak a gyógyszertárban ami elegendő szokott lenni. 96%-os és 70%-os verzióban léteznek általában, ezzel érdemes számolni (a 70%-osból literenként 0.85 deci kell).
    Az alkoholos keverék két hatalmas előnye, hogy egyrészt nem mérgező, másrészt az egyik legmegbízhatóbb folyadék, nem hajlamos a lerakódásokra, algásodásra. Ha szeretnénk színezni és egyúttal megtartani a környezetkímélő tulajdonságát is, használhatunk hozzá ételfestéket, de hajlamosabb a lerakódásra így ezzel számoljunk.

Új hozzászólás Aktív témák