Új hozzászólás Aktív témák

  • niklebi

    senior tag

    Napok óta olvasom a topikban ezt a lerakódás a gépben, alumínium+réz egymásra hatása és a következményei. Persze nem csak olvastam hanem elkezdtem utána olvasni ennek az egész dolognak. Nekem az olvasottakból az derült ki, hogy az alu és a réz csak abban az esetben kezd egymásra hatni ha az alumínium felülete megsérül. Amit olvastam ott azt írták, hogy az alumínium felületén képződő oxid réteg nagyon ellenálló lúgokkal és gyengébb savakkal is. Fémek elektrolízis hatására kezdenek egymásra hatni, és ehhez kell elektrolit mint közvetítő és elektromos áram, aminek hatására megindul a folyamat. Ezen alapul a galvanizálás is. Bocsánat ha tudálékosnak tűnök nem vagyok hozzáértő, csak lepróbáltam írni mit olvastam.
    Most pedig, hogy miért írtam az előzőeket. Pár kép a tavaly nyáron szétszedett gépemről. Ebben a rendszerben 1grammnyi alumínium sincs mégis ilyen volt a blokkok és a csatlakozók belseje. Akkor én is próbáltam segítséget kérni, de igazán jó ötlete senkinek sem volt. Megtisztítás után összeraktam és az utolsó képeken látszik (az egyik alá oda is írtam), hogy már három nap után volt kékes lerakódás a tartályban. Azóta is ott van, mivel nem szedtem szét azóta sem. A fagyálló amiből kevertem a hűtővizet rózsaszínűre színezte, de az kb: 2 hét múlva teljesen elvesztette a színét. Azóta is időnként gondolkodtam ezen az egészen, hogy mitől lehet?
    Most, hogy olvastam itt Satyricom problémáját, és láttam a képeket amit linkelt mintha az én blokkjaimat láttam volna viszont. Ő is azt tette amit nekem is itt a topikban ajánlottak, hogy tisztításra ecetet tett a rendszerbe. Az ecet egy sav még ha gyenge is. A melóhelyemen beszéltem egy vegyészetben jártas mérnök kollégámmal és ő mondta, hogy az ecet "lemarta" a fém alkatrészeimen lévő természetes oxid réteget és így megszűnt a védelem ami ellenállóvá tette azokat a hűtővízben lévő anyagokkal szemben. Megmarta a krómozott csatlakozóimat,blokkjaimat is. Úgy viselkedett mint a vízkőoldóval tisztított pl. krómozott vízcsapok felülete. Azt is mondta, hogy az ecet az ő szavaival beleette magát a fém alkatrészek felületébe és az okozza, hogy a hűtővizem elvesztette a színét. Azt ajánlotta, ha következőre szétszedem az egész rendszert mossam át valami lúgos folyadékkal és hagyjam ha tehetem pár napig szabadon. Akkor talán képződik egy kis oxid réteg, és az segíthet. Nem tudom mi lesz ha szétszedem, de én soha többet nem használok ecetet, se citromsavat tisztításra. Szerintem mind a kettőnk problémáját az ecet okozta+az alumínium is közrejátszhatott Satyricom gépében. [link]az ecetsavról egy kis leírás Bocs hogy ilyen hosszú lett.

Új hozzászólás Aktív témák