Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #8244 üzenetére

    De valamikor te is tartózkodtál ott. És ezzel tulajdonképp azt mondod, hogy a kisgyerekek sem keresztények.

    Bár tudom, egy kisgyereknél ez még természetes, és elfogadható, és normális, nem is várható el tőlük több. Egy felnőttől viszont valóban többet lehet elvárni (az elvárás nem megfelelő szó ide). Vagyis problémás, ha a gyermeki hitben ragad.

    És sokan vannak ilyenek, felnőttként a gyermeki hitvilágban. Ebből egyenes út vezet az ateizmus felé. Hiszen a gyermeki hit felnőtt ésszel kicsit butusnak látszik, és aki azt hiszi, hogy ez a hit, az nyilván csalódni fog.

    Kérdés, hogy merre indul el. Azt fogja gondolni, hogy mivel ilyen Isten nincs, ezért nincs is Isten, vagy elkezd keresni, építeni a hitét, és meglátja, hogy sokkal több van a hit mögött, mint azt eddig képzelni merte volna.

    Ezért nagyon nem tudok egyetérteni azzal, hogy pl nálunk katolikusoknál a bérmáláson sokan 14 éves korukban átesnek, mert "kell". 14 évesen még nem nagykorú az ember, a hitében sem. Utána viszont sokan eltávolodnak az egyháztól, a közösségektől, és hitben már nem fejlődnek tovább.

    Nekem nem tisztem eldönteni, hogy ők keresztények-e, vagy sem. Mert nem tudhatom, mennyire van élő hitük, és személyes kapcsolatuk Istennel.

    De sokak vallásosak, de a valódi tartalom hiányzik mögüle. Járhatnak templomba, megfelelnek a vallásuk előírásainak, de hiányzik ebből a keretből Isten. Egyfajta vallásos ateizmus (bár azt hiszem ez a szó is mást takar).

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák