Új hozzászólás Aktív témák

  • h-1-i

    lelkes újonc

    Definíció a hitre?

    A "definíció" szóban benne van a válasz: valami végest keres. Behatárolás: határokat szabni valami köré. A hit, és az azzal kapcsolatos tapasztalatok állandó jellemzője a behatárolhatatlanság, a képlékenység. Ezért alkalmas a hit leírására a Biblia, a maga "tudománytalan", képi, tapasztalati, elbeszélő módszerével, miközben a görög-európai ember logikai, absztrakt gondolkodása kifejezetten akadályozza a hit megtapasztalását. Az európai ember "megragadja" a dolgokat, németül a fogalom: Begriff. A vallás fordítva van: Isten ragad meg minket. Amikor Mózes a csipkebokornál találkozik Isten jelenlétével, és kéri a usernevet, jelszót, amivel bármikor beléphet Isten felületére, csak annyit kap, hogy "Vagyok, aki vagyok", vagy "Leszek, aki leszek". Nem ad erre Isten jogokat. A hit az, hogy ebben a tök bizonytalan helyzetben is van valami esélyünk Istenből valamit megismerni, és megtalálni a helyünket a világban. De hogy mit és hol értünk meg, ez egyáltalán nem rajtunk múlik. Véletlen.

    A Zsid 11,1 is ilyen értelemben csak egy töredék-tapasztalat. Tudósítás az útról, amit Isten jelenlétében egy hívő ember megtesz.

    Mi az igazság? Jézus Krisztus az igazság. Minden egyéb igazság behatárol, korlátoz. De hogy kicsoda Jézus Krisztus, ezen mind a mai napig vitatkoznak... Jól van ez így, a vita alkalmas arra, hogy jobban megismerjünk valamit-valakit. A kulturált vita, persze.

Új hozzászólás Aktív témák