Új hozzászólás Aktív témák

  • h-1-i

    lelkes újonc

    válasz úgylegyen #27521 üzenetére

    Kedves "úgylegyen"!

    A pontos válasz kedvéért idézem a hozzászólásodat:

    Eddig csak olvasgattam, most jött el a pillanat, hogy beregisztráltam.
    Örülök, hogy regisztráltál.
    Ezt a kérdést tetted fel a hozzászólásodba:
    "Most komolyan, nem abszurd elgondolás, hogy egy ember, akit kivégeztek, meghalt és eltemettek, harmadnapra feltámad, aztán miután eszik egy kis sült halat barátaival, elrugaszkodik a földtől, és felmegy a mennybe?"
    Én azt kérdezném tőled, hogy komolyan gondolod, hogy az ember a földön a semmiből keletkezett? A különböző folyamatok amik a földön vannak, körforgások a véletlen műve? Nagy a hited!

    Ellen-kérdésedből arra következtetek, hogy nem tartod a földön lévő folyamatokat a véletlen művének. Nyilván, hiszel abban, hogy az ember sem csak úgy magától, a semmiből keletkezett. Gondolom, a Teremtő Isten munkájára célzol.

    Ha nem jól értelek, javíts ki.

    De ez esetben azt kell mondanom, hogy nem egészen pontosan értetted, amit írtam. Amikor abszurd elgondolásnak nevezem Jézus Krisztus feltámadását, beszélgetőtársam nézőpontjából értékelem az eseményt. Megértem őt, hogy nem is láthatja másnak, mint abszurdnak. Ez az ő hitéből következik. Ő abszurdnak nevezte Jézus és Péter vízen járását. Arra gondoltam, ha én is ennyire szigorúan ragaszkodnék valamiféle szkeptikus gondolkodásmódhoz, én is kénytelen lennék ezt a szót használni, hogy abszurd, mivel kívül esik a logikán. Hasznos ez a szó, mert rávilágít valamire, érzékeltet valamit, amire beszélgetőtársamnak érdemes odafigyelnie, ha szeretne szót érteni velem. Egy szép nyári estén üljön ki egy tó partjára, és elmélkedjen azon, hogy mit értett itt azon, hogy abszurd. Persze csak akkor, ha tényleg érteni akar engem, és nem az a célja, hogy semmissé tegye a gondolataimat, mielőtt megértette volna.

    A hívő embernek pedig az a válaszom, hogy "Mert a keresztről szóló beszéd bolondság (abszurd) ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje. Mert meg van írva: „Véget vetek a bölcsek bölcsességének, és az értelmesek értelmét semmivé teszem.” Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világ vitázója? Nem tette-e bolondsággá Isten a világ bölcsességét? Mivel tehát a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket. És miközben a zsidók jelt kívánnak, a görögök pedig bölcsességet keresnek, mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt az Isten ereje és az Isten bölcsessége. Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél" (1Korinthus 1,18-25).

    Erről beszélgettünk. De most csak úgy magyarul, nem kánaáni nyelven.

    Remélem, válaszoltam a kérdésedre.

Új hozzászólás Aktív témák