Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #25887 üzenetére

    "Vannak olyan felekezetek, ahol azt vallják hogy aki nem hisz, az automatikusan a pokolba kerül (büntetésként)."
    Na és? Ettől még nem muszáj hinned, de opcionálisan mímelheted a hívő-létet, nehogy pl. a közösség kinézzen (viszont, ha igaz a hitük alapja és így tényleg vár ez a következmény, akkor csak magadat csaphatod be... Ha meg nem igaz, akkor volt egy társasjáték...)

    "Van olyan nézőpont is, ami szerint mindenki automatikusa hisz Istenben, csak tagadja/romlott (ezt vallja pl. A. Plantinga is)."
    Na és? Ebből mi következik mire nézve (általánosan akármely vallás, illetve ha konkrétan valamely vallás áll a kérdés hátterében...)?

    Evangelizáció:
    hirdetni az igét, hogy megismerjék és szabadon, önként elfogadhassák miért probléma? Ergo milyen kérdések merülnek föl (a kényszerítő térítést leszámítva, ami nem kérdés, hanem evidens hiba)...?

    Szabad akarat:
    Ez spec. pont logikai kérdés, vitapont, lehet rajta filozofálni, meg is teszi mindenki, akit érdekel...

    Isteni igazságszolgáltatás:
    Nem laborkérdés; hit+filozófia tárgykörébe tartozik, mivel nem feltétlenül egzakt felismerhetőségi körülmény határozza meg.

    Hit elhagyása:
    Pszichológia: rengetegen megrendülnek (a szó legvalóságosabb értelmében) valamely sorsfordulat következményeként. Hogy elbuknak-e ezáltal, tehát hogy tartós-e a kiábrándulásuk (hitehagyásuk), vagy hogy visszatalálnak-e, hogy megerősödik-e a hitük legvégül... egyéni sorskérdések.

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák