Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #25823 üzenetére

    "Strobel iszonyat elfogult"
    :DDD :DD :)) :C :W

    Nem bazmeg, hanem hívő, aki röviden leírta könyvében azt a folyamatot, amit te lusta vagy megtenni: ugyanolyan tudatlan-szkeptikus-ateista álláspontból indult ki, amit te is képviselsz, csak ő vette a fáradságot és utánajárt: interjúk az elöl-hátul doktorprofesszor kutatókkal, könyvtár, szakmunkák bogarászása pro és kontra álláspontok ütköztetése, viták és beszélgetések, stb., hogy aztán belássa, amire ő jutott (juthatott volna más konklúzióra is, de - ahogy mondogatni szereted - az adatok és a valószínűség alapján igaznak ítélte meg az elérhető tudományos munkák eredményeit, szemben az ellenoldali állítások helyességének valószínűségével/alátámasztásaik megalapozottságával, bizonyítottságuk hiányával, megcáfolt voltával).

    "nem állja ki"
    :DDD :DD :)) :C :W

    Ezt írd meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, Evangélikus Hittudományi Egyetem, Debreceni Református Hittudományi Egyetem, szegedi Gál Ferenc Egyetem Teológiai Kar, Sárospataki Református Teológiai Akadémia, Pünkösdi Teológiai Főiskola, Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Veszprémi Érseki Főiskola, Apor Vilmos Katolikus Főiskola illetékeseinek - és persze a számtalan külföldi Biblia-kutatási eredmények alapján oktató felsőfokú akkreditált intézmény illetékeseinek is, mert te megcáfoltad a Biblia/Krisztus hitelességét: "Bármelyik komolyan vehető Bibliatudós megmondja neked, hogy nem. Legjobb esetben is szájhagyományon alapul."
    (szájhagyomány: látom, Szókratész nem esett le, pedig a csillagok magasságában repült...)

    "De a modern Bibliakutatás szerint inkább arról volt szó..."
    Mondjad, miről volt szó? Mit nem tud a teológiát oktató intézmények sora (világszerte), ami tudományosan megcáfolja Krisztus hitelességét?

    "volt egy tradicionális alap, amit egy hellén műveltséggel rendelkező zsidó értelmiségi kibővített egy saját történetté"
    :U
    1. Mi a tradicionális alap konkrétuma? Krisztus? Az Ószövetségi Messiás-vonatkozások? Egyéb?
    2. A tradicionális alap eredete, forráskritikai vizsgálata?
    3. A hellén műveltség mint bővítményalap mit jelent konkrétan? Mondát körített? Fordított arámi/héber nyelvről görögre? Magyarázta (értelmezte) az Evangéliumot a görög hallgatóságnak? Tehát torzított, kitalált vagy értelmezett a szerző?
    4. A "saját történet" kifejezés alatt konkrétan műmese kitalálását vagy szerkesztői tevékenységet értesz?
    5. Mennyiben tekinthető cáfolatnak a mondatodban szereplő kifejezések együttes alkalmazása Krisztus/az Evangélium hitelessége vonatkozásában?
    Várom a tudományos érvelést/kifejtést, mely "Bármelyik komolyan vehető Bibliatudós" igazolásán nyugszik a 2000 évnyi vizsgáló, kritikai kutatás eredményein alapuló teológiai tananyag cáfolataként!

    "Strobel akkor jó kezdőlépés, ha továbbra is a 40 évvel ezelőtti, jórészt vallásos elfogultsággal magyarázható álláspontot akarod magadévá tenni."
    1. SZÖVEGÉRTÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    OLVASS UTÁNA A KÖNYVTÁRBAN/stb. MÉLYSÉGÉBEN, ÉS KIDERÜL, HOGY A STROBEL VÁZLATOS BEVEZETŐJÉBEN FOGLALTAK CÁFOLHATÓK-E!
    Nem Strobel találta fel a spanyol viaszt, hanem arról írt - írom sokadjára -, hogy milyen kutatómunka áll amögött, ami kimozdította ateista alapállásából, és érvek mentén meggyőzték az Evangélium előítéletes elvetése felülvizsgálatának szükségességéről.
    2. "40 évvel ezelőtti" - KONKRÉTAN IGAZOLD MI A 40 ÉVES ÉS ELAVULT MOZZANAT!
    3. "jórészt vallásos elfogultsággal" - NEM ATTÓL LESZ TUDOMÁNYOSAN ELFOGADOTT EGY KÖZÖLT KUTATÁSI EREDMÉNY, MERT ELFOGULT (kivéve, ha gender studies, "mertcsak", mert így pc állítólag, ami tudományellenes, vitaölő megközelítése a kutatott tárgynak... :U), HANEM MERT AKADÉMIAI SZINTEN MEGVÉDTÉK A FELVETETT KRITIKAI KIFOGÁSOKKAL SZEMBEN!
    TUDOMÁNYOS KUTATÁS ---> KÖZLÉS ---> TUDOMÁNYOS VITA ---> KONKLÚZIÓ.
    4. "akarod magadévá tenni" - te mit akarsz???? Mert utánajárni nem, különben nem égetnéd magad a tudatlanságoddal, amit 10 éve görgetsz magad előtt e topikban, belerögzülve egy makacs hárításba...
    Vedd elő a tudományos módszeredet, és olvasd át töviről hegyire a keresztény teológiai szakirodalmat, mellette a cáfolatnak szánt "ellen"irodalmat, vesd össze az állításokat, a vizsgálati módszerek helyességét, elemezd a viták eredményeit, mérlegelj mindent, és vond le a következtetést!

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák