Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Noddy

    senior tag

    válasz nemcso #16304 üzenetére

    Köszönöm, hogy helyesled azt amit korábban írtam:
    "Minden ma élő faj a leginkább adaptálódott élőlény a saját niché-ben."

    Csak ezzel nem fér össze az amit a tápláléklánc és fejlettség kapcsán írtál. Egy hüllő vagy fejlábú, esetleg madár is állhat egy egy táplálék piramis csúcsán, de mégis azt mondjátok, hogy az ember a legfejlettebb de mégse ő van a piramis csúcsán (biológiailag). De mégis az ember uralkodik a földön, mert Isten arra rendelte el :)

    Természetesen egy megüresedett niche-t elfoglalnak más élőlények. De ennek semmi köze az adott élőlény rendszertani fejlettségének (emlőse vagy hüllő vagy madár, valahol egyik, valahol másik tölti be, erre szép példák az izolált szigetek).

    "Érdekes módon egyes fajok alkalmazkodása a környezethez (ez is evolúció) is lehet annyira túlzott, hogy okozhatja ezen fajok kipusztulását, ha a környezet megváltozik"
    Per deficióne az élőlény alkalmazkodása a környezethez még nem evolúció, hanem adaptáció amit a természetes szelekció hajt, ne keverd a fogalmakat. Új fajok létrejötte az alkalmazkodás által az az evolúció. Ha eltűnnek a dinók és az emlősök szaporodnak el az még nem evolúció, lehet annak esetleges forrása, de ha nem igényel pl adaptálódást végkép nem beszélhetünk evolúcióról. Egy példa ami erre jól rávilágíthat, ha egy réten vannak lovak és tehenek és a lovakat kilövöd és csak tehén lesz az még nem evolúció.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Új hozzászólás Aktív témák