Új hozzászólás Aktív témák

  • Kezdő vagyok

    őstag

    válasz Ujjlenyomat #15906 üzenetére

    "Ha itt hagynám a szervezetet, akkor hová mennék?"

    Erre a kérdésedre válaszolva egy idézet egy könyvből:

    ""Van Istennek szervezete?
    Természetesen.Ez azonban NEM azonos egy bizonyos egyházzal,sem egy bizonyos intézménnyel,szerveződéssel,egyesülettel vagy könyvkiadóval.
    Az"Egyház"az a több száz millió valóban újjászületett keresztény,aki ma sok kisebb-nagyobb egyházban élve követi Krisztust.A különböző felekezetek kialakulásának történelmi okai vannak,ezek között pedig Isten kezét és emberek bűneit egyaránt fel lehet fedezni(lásd: Felhasznált szakirodalom).
    A legtöbb Tanú számára,akivel eddig találkoztam,szinte hihetetlennek tűnt,hogy mi,keresztények,a felekezeti véleménykülönbségek ellenére is lelki egységben vagyunk.
    Vitatémák azért LEHETNEK közöttünk,mert"töredékes az ismeretünk"és senki sincs a teljes,tökéletesen tiszta teológia birtokában(1Kor13:12).Ebből következik a régi,bár sajnos sokszor elfeledett alapelv:"Lényeges dolgokban egység,egyebekben szabadság,de mindenben szeretet."
    Lényeges dolog a Megmentő személye(Isten)és a megmenekülés útja(kegyelemből,hit által,jótettekre).Az egyebek közé tartoznak a FORMAI dolgok(keresztelés,úrvacsora pontos mikéntje és az szervezeti modellek),az Isten LÁTHATATLAN munkálkodásával kapcsolatos kérdések(kiválasztás és szabad akarat kapcsolata),illetve a JÖVŐ eseményei(a még beteljesedésre váró próféciák pontos menetrendje).E témákról az egyes felekezetek a töredékes ismeret miatt nem tudnak TELJESEN azonos mozaikképet összerakni,de ezekben a témákban is sok a közös álláspont.Ennek a helyzetnek a türelmes elhordozására vonatkozik az alapelv harmadik része:"...de mindenben szeretet".
    Erre pedig csak azért vagyunk képesek,mert az egységünk nem egy dogmalista,nem közös elit tudat vagy közös félelmek,hanem egy örök szellemi-lelki valóság:közösség az Atyával,a Fiúban,a Szentlélek által,az evangélium alapján.
    Ennek az árát is Jézus fizettek ki,és amikor egyes keresztények(gyülekezeti tagok vagy vezetők)mégis úgy viselkednek egymással,mint a pogányok,akkor sajnos tényleg úgy tesznek,mintha Jézus nem jött volna el(Jn 13:34-35).
    Ne feledd azonban,hogy ebben a világban már ki van osztva a Bíró(Isten),mind a Vádló(Sátán)szerepe,és egyik sem a miénk!Mindnyájan napról napra kegyelemből élünk,csak mert Valaki most is esedezik értünk az Atyánál(Róm 8:26,34).

    Visszatérve a kérdésre,igen,MEGVAN a helyed valahol Isten népében,de azt nem én fogom Neked megmondani,hogy melyik egyház melyik gyülekezetében.
    Csak az a biztos,hogy nincs"privát kereszténység":nem mondhatod a Főnek(Krisztusnak),hogy szereted,ha nem kérsz nyaktól lefelé a Testéből(a többi keresztényből)!
    Ha már úgy érzed,hogy a legfontosabb dolgok kezdenek a helyükre kerülni Benned,akkor kérd Istent,hogy vezessen el Téged egy olyan gyülekezetbe,ahol a Bibliát tanítják(és nincs más"szükséges plusz"),ahol Istent ismerik,szeretik és követik,illetve ahol érzed,hogy lelkileg folyamatosan növekedhetsz.Ne maradj meg egy olyan egyházban,amely azt hiszi,hogy a megmentésért oda kell tartozni,vagy amely önmagát a többihez képest valamiért különlegesnek tartja.Ne kerülj cseberből vederbe,de az ettől való félelem miatt ne is maradj elszigetelve!Istennek ÉPÜLETE,Krisztusnak TESTE van,és az élő kövek vagy sejtek csak együtt épülnek(Ef4:4,7,14-16,1Pt2:3-11).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák